Dit kun je doen tegen mos in je gazon

Helga Kluiter
|
29/09/2020
mos in je gazon

Mos in je gazon, het is een probleem dat in veel tuinen voorkomt. Met onze tips maak je er korte metten mee én voorkom je dat het mos terugkomt.

Lees verder na de advertentie

Waar komt al dat mos in je gazon vandaan?

Mos heeft vooral vat op lappen gras die in de schaduw liggen, bijvoorbeeld door overhangende takken. Mos groeit bovendien het liefst op zure grond. De zuurgraad van je grond kun je zelf gemakkelijk testen. Ook als de afwatering niet goed is en de grond te dicht is, kan mos lekker zijn gang gaan.

Kun je mos niet gewoon laten zitten?

De vraag is: móét je eigenlijk wel iets doen tegen mos in je gazon? Misschien niet. Want als het gras verder sterk en gezond is, kun je er gerust voor kiezen om het mos in je gazon te laten zitten. Als het geheel er mooi groen uitziet en vol leven zit, is dat prima. Alleen als het gazon er echt slecht bij ligt, is dat geen optie.

Mos in je gazon verwijderen

Hark dan eerst het mos uit het gras en spit de grond los. Geef het gazon lucht door het te verticuteren. Dat houdt in dat je speciale messen door het gazon haalt die de wortels van het mos en onkruid doorsnijden. Het gras krijgt daardoor weer meer lucht, water en voedingsstoffen.

Kale plekken herstellen

Vul na het verticuteren de gaten weer op met aarde en zaai de kale plekken in met nieuw graszaad. Zijn er stukken van je gazon die weinig zon krijgen, gebruik dan speciaal gazonzaad voor in de schaduw.

Lees verder na de advertentie

Kalk strooien tegen mos

Mos groeit graag op zure grond. Het is dus belangrijk om verzuring van de grond tegen te gaan. Dat kan door regelmatig kalk te strooien. Kalk is namelijk basisch, dus het tegenovergestelde van zuur. Zo herstel je de zuurtegraad van de grond.

Gazon bemesten in het najaar

Om te voorkomen dat het mos weer snel terugkomt, kun je het gras het beste pas bemesten in het voorjaar. Wil je je gazon toch in het najaar bemesten, kies dan een speciale herfstvoeding. Daarin zit veel kalium en weinig stikstof. Van stikstof gaat het gras snel groeien, maar dat wil je in het najaar niet omdat schimmel en vorst er dan gemakkelijk grip op krijgen. Met de herfstbemesting krijgt je gazon precies de goede voeding om de winter door te komen en mooi donkergroen te kleuren.

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu