Mos in gazon verwijderen: zo doe je dat
Mos in je gazon, het is een probleem dat in veel tuinen voorkomt. Met onze tips maak je er korte metten mee én voorkom je dat het mos na het verwijderen weer terugkomt.
Oorzaak mos in het gazon
Mos heeft vooral vat op lappen gras die in de schaduw liggen, bijvoorbeeld door overhangende takken. Mos groeit bovendien het liefst op zure grond. De zuurgraad van je grond kun je zelf gemakkelijk testen. Ook als de afwatering niet goed is en de grond te dicht is, kan mos lekker zijn gang gaan.
Mos in het gazon verwijderen: is dat echt nodig?
De vraag is: móét je eigenlijk wel iets doen tegen mos in je gazon? Misschien niet. Want als het gras verder sterk en gezond is, kun je er gerust voor kiezen om het mos in je gazon te laten zitten. Als het geheel er mooi groen uitziet en vol leven zit, is dat prima. Alleen als het gazon er echt slecht bij ligt, is dat geen optie.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Mos in gazon verwijderen: 5 tips
Kies je er toch voor om je mos uit het gras te verwijderen, dan geven we hieronder vijf tips.
1: Spit de grond los
Lees verder na de advertentie
Hark eerst het mos uit het gras en spit de grond los. Geef het gazon lucht door het te verticuteren. Dat houdt in dat je een machine met speciale messen door het gazon haalt die de wortels van het mos en onkruid doorsnijden. Het gras krijgt daardoor weer meer lucht, water en voedingsstoffen.
2. Mos verwijderen zonder verticuteren
Mocht je niet zo heel veel mos in je gazon hebben, dan kun je het ook verwijderen zonder de verticuteren. Niet iedereen heeft namelijk zo’n machine. Er zijn zure middeltjes om het mos te laten afsterven, maar dat heeft natuurlijk consequenties voor het bodemleven. Beter trek je het mos (met wortel) voorzichtig los met je handen of een hark.
3: Kale plekken herstellen
Vul na het verwijderen de gaten weer op met aarde en zaai de kale plekken in met nieuw graszaad. Zijn er stukken van je gazon die weinig zon krijgen, gebruik dan speciaal gazonzaad voor in de schaduw.
4. Kalk strooien tegen mos
Mos groeit graag op zure grond. Het is dus belangrijk om verzuring van de grond tegen te gaan. Dat kan door regelmatig kalk te strooien. Kalk is namelijk basisch, dus het tegenovergestelde van zuur. Zo herstel je de zuurtegraad van de grond.
5. Gazon bemesten in het voorjaar
Om te voorkomen dat het mos weer snel terugkomt, kun je het gras het beste pas bemesten in het voorjaar. Wil je je gazon toch in het najaar bemesten, kies dan een speciale herfstvoeding. Daarin zit veel kalium en weinig stikstof. Van stikstof gaat het gras snel groeien, maar dat wil je in het najaar niet omdat schimmel en vorst er dan gemakkelijk grip op krijgen. Met de herfstbemesting krijgt je gazon precies de goede voeding om de winter door te komen en mooi donkergroen te kleuren.