Graszoden leggen: wanneer en hoe doe je dat?

Iemand legt met de hand graszoden op de tuinaarde.

Een nieuw gazon leggen hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Met graszoden heb je in een paar uur tijd een frisgroen grasveld in je tuin. Voor een paar euro per rol koop je sterke, slijtvaste grasmatten, vaak met soorten zoals Engels raaigras, die goed bestand zijn tegen intensief gebruik. Wil je weten hoe en wanneer je zelf graszoden kunt leggen, en wat daarvoor de beste voorbereiding is? Lees dan snel verder.

Lees verder onder de advertentie

Wanneer graszoden leggen?

Rollen graszoden op elkaar gestapeld, klaar om te leggen.
Rollen graszoden van Rolawn liggen klaar om gelegd te worden. Foto: Sarah Cuttle.

Het leggen van nieuwe graszoden doe je bij voorkeur in het voorjaar (maart-april) of najaar (september-oktober). In deze perioden van het jaar zijn de temperaturen mild en valt er meestal genoeg regen, wat ideaal is voor jong gras. Door de combinatie van vocht en gematigde temperaturen kunnen de zoden zich goed hechten en stevig wortelen in de bodem. Kortom: vermijd de extremen van zomerhitte of wintervorst en kies voor een moment waarop de natuur je een handje helpt. Zo geef je je nieuwe gazon de beste start!

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Wat heb je nodig?

Ja, ook zonder wals kun je prima zelf graszoden leggen. Dit is het materiaal dat je nodig hebt:

  • Graszoden (incl. 10% snijverlies)
  • Kruiwagen
  • Houten plank
  • Spade
  • Tuinaarde
  • Hark
  • Scherp mes
  • Gieter of tuinslang

Graszoden leggen: de voorbereiding

Iemand harkt de grond om het egaal te maken.
Een goede voorbereiding met de tuinhark is het halve werk. Foto: Sarah Cuttle.

Een strak gazon begint bij een goede voorbereiding van de ondergrond. Die moet stevig en mooi vlak zijn, anders kunnen er kuilen ontstaan wanneer de aarde later inklinkt en dat ziet er rommelig uit.

Strooi ongeveer een week voordat je de graszoden legt een organische meststof over de grond. Bereid de bodem vervolgens goed voor: egaliseer het oppervlak en verwijder eventuele grote stenen. Zijn er nog oneffen plekken? Vul deze dan op met tuinaarde, verdeel het gelijkmatig en hark het mooi vlak.

Graszoden leggen in 5 simpele stappen

Graszoden worden meestal in rollen geleverd. Ga er snel mee aan de slag, anders vangt het opgerolde gras te weinig licht. Het liefst leg je graszoden meteen binnen 24 uur en anders is het handig om de graszoden even uit te rollen. Ben je klaar voor de klus? Pak dan dit simpele stappenplan erbij.

1. Egaliseer de grond

Close-up van een hark waarmee iemand de grond egaal maakt.
Stap 1: maak de grond egaal met een tuinhark. Foto: Sarah Cuttle.

Begin met het voorbereiden van de bodem: verwijder onkruid en steentjes, en maak het oppervlak netjes vlak met een hark. Dit zorgt ervoor dat de graszoden straks perfect aansluiten op het grondoppervlak: er moet geen greintje lucht tussenkomen.

2. Stamp de grond stevig aan

Iemand stampt (met een hark naast zich) de grond aan. met zijn voeten.
Stap 2: stamp de grond stevig aan met je voeten. Foto: Sarah Cuttle.

Loop in kleine stappen over de grond om deze stevig aan te drukken. Zie je een kuiltje? Vul het op met tuinaarde, druk het weer aan en hark het geheel nog een keer glad.

3. Leg de graszoden goed strak neer

Iemand legt met de hand graszoden op de tuinaarde.
Stap 3: graszoden van Rolawn worden hier netjes strak tegen elkaar gelegd. Foto: Sarah Cuttle.

Rol de graszoden strak tegen elkaar uit, met een beetje overlap. Laat de naden verspringen, zodat ze niet meer zichtbaar zijn. Met de hand werk je de zoden goed tegen de grond. Bij dit klusje leg je het beste een houten plank neer om op te staan of knielen, zodat je het verse gras niet beschadigt.

Tip! Is er een klein stukje over? Leg dit liever niet aan de rand maar in het midden tussen twee langere stukken. Aan de rand zal een dun stukje sneller uitdrogen.

4. Werk de randen netjes af

Iemand steekt de randen van het gazon af met een spade, voor een rechte lijn.
Stap 4: steek de grasrand netjes af met een spade. Foto: Tim Sandall.

Snijd het teveel aan gras af met een scherp mes of spade. Klop daarna zachtjes met de achterkant van een hark over de grasmat heen. Zo maakt het goed contact met de ondergrond.

5. Je nieuwe gazon verzorgen en maaien

Grasmaaier rolt langst de rand van een gazon.
Stap 5: maaien wanneer het gras 2,5 tot 5 cm hoog is.

Geef het net gelegde gras direct ruim water en blijf dit om de paar dagen doen. Het duurt een paar weken voordat het goed hecht en aanslaat, dus laat het niet uitdrogen.

Wacht met gras maaien tot het circa 2,5 – 5 cm hoog is. Maai dan niet meer dan een derde van de lengte in één keer af.

Probleem 1: je grasmat wordt geel en dor

Gras wordt nat door een sproeier.
Geef je gras voldoende water, om problemen te voorkomen. Foto: Tim Sandall.

Heb je net graszoden gelegd, dan is water geven superbelangrijk. Vooral de naden tussen de graszoden drogen sneller uit, dus geef die wat extra aandacht. Gras kan wel tegen een stootje, maar bij langdurige droogte wordt het dun, flets van kleur en groeit het minder goed.

Bespeur je toch schade, ondanks regelmatig sproeien? Dan kan het helpen om het gras te beluchten: prik met een riek of speciale prikrol gaatjes in de zoden. Soms is de mat niet stevig genoeg aangedrukt, waardoor water de wortels niet goed bereikt. Met een beetje hulp komt je gazon er weer bovenop!

Probleem 2: je grasmat heeft kuilen

Zie je kuiltjes in je gazon ontstaan? Dan is de kans groot dat de ondergrond niet stevig of vlak genoeg was, waardoor de aarde is gaan inklinken.

Bij kleine kuilen hoef je niet meteen in te grijpen. Wacht tot het gras goed begint te groeien en vul de kuiltjes dan met een dun laagje gezeefde tuinaarde. Laat het gras er eerst doorheen groeien voordat je eventueel nog wat aarde toevoegt. Herhaal dit tot alles weer mooi egaal is.

Zijn de kuilen wat dieper? Rol de grasmat dan voorzichtig terug, vul de plek op met tuinaarde, druk het stevig aan en leg de grasmat weer netjes terug. Sluit af met een flinke sproeibeurt.

Tuinieren voor beginners

Er valt altijd wat te leren! € 12.99
 Tuinieren voor beginners
Bestel hier
 Tuinieren voor beginners

Gras zaaien of graszoden leggen: wat kies je?

Iemand strooit graszaad over de grond.
Gras zaaien is een prima low-budget optie.

Twijfel je tussen gras zaaien of graszoden leggen? Beide opties hebben zo hun voordelen. Graszoden zijn perfect als je snel resultaat wilt, vooral bij kleinere gazons. Het ziet er direct strak uit en binnen een paar weken kun je er al overheen lopen én maaien. Gras zaaien kost wat meer tijd en geduld, maar is vriendelijker voor je portemonnee, zeker bij een groter oppervlak. De voorbereiding is hetzelfde, maar het duurt langer voordat het gras stevig genoeg is om te betreden.

Misschien kunnen we je verleiden tot iets creatievers? Er zijn ook een heleboel alternatieven voor gras, die veel biodiversiteit in je tuin toevoegen. Denk aan kruiptijm en sedums. Of zaai wat inheemse bloemen in je gazon of plant verwilderingsbollen, om bestuivers te helpen.

Cover van

Nieuwsbrief Gardeners' World

Ontvang elke vrijdag de beste tuintips, inspiratie en klussen voor je tuin en blijf op de hoogte van aanbiedingen.