Een slecht gazon herstellen in 4 stappen

Helga Kluiter
|
07/05/2021
Slecht gazon herstellen

Ziet het gras in je tuin er matig uit? Een slecht gazon herstellen is gelukkig vrij eenvoudig. Je hoeft niet eens het hele veld aan te pakken. De slechtste plekken in het gazon repareren is genoeg.

Lees verder na de advertentie

Wanneer gras zaaien

Eind april of begin mei is een uitstekend moment om aan de slag te gaan met het herstellen van je gazon. Graszaden kiemen namelijk snel zodra de buitentemperatuur stijgt en er genoeg vocht in de bodem zit.

Graszaad kopen

Wil je een slecht gazon herstellen, kies dan wel het juiste type gras voor jouw gazon:

  • Speelgazon: Geschikt voor de meeste gazons. Bestaat doorgaans uit Engels raaigras
  • Schaduwgazon: Verkrijgbaar in diverse mengsels van graszaden die allemaal geschikt zijn voor in de schaduw.
  • Siergazon: Voor een prachtig, maar onderhoudsintensief gazon.

Stappenplan slecht gazon herstellen

Bereid de bodem goed voor en leg na het zaaien wat takjes op het ingezaaide gedeelte om katten en vogels weg te houden. Zo pak je het aan:

Stap 1: Gras zaaien ondergrond

Lees verder na de advertentie

Gras zaaien ondergrond

Schraap de slechte stukken met een scherpe spade of riek af. Maak het betreffende stuk los tot ongeveer 8 cm diep. Verbrokkel grote stukken aarde met de achterkant van de riek tot een fijn en egaal geheel.

Stap 2: Gras zaaien op compost

Slecht gazon herstellen

Verbeter de bodem met een klein beetje compost. Niet te veel, want dan kan dat stukje bodem gaan verzakken. Gebruik de juiste hoeveelheid voor een betere algemene structuur en textuur van de bodem.

Stap 3: Hoe gras zaaien

Hoe gras zaaien

Strooi een mengsel van Engels raaigraszaad (de beste keus voor graszoden) gelijkmatig over het bodemoppervlak. Gebruik hiervoor ongeveer twee handen vol per vierkante meter.

Stap 4: Graszaad snel laten kiemen

Graszaad snel laten kiemen

Bewater de zaden voorzichtig en gebruik daarvoor een gieter met een broeskop. Let erop dat de boel niet blank komt te staan, want daardoor zakken de zaden te diep, wat leidt tot een ongelijkmatige kieming.

Gazon onderhoud

Maai het gras wanneer het 5 cm hoog is met de messen op de hoogste stand. Hierdoor verwijder je alleen de bovenste centimeter van het gras. Het gras vult de open plekken sneller op, waardoor de gehele bodem bedekt wordt. Zorg voor regelmatige bewatering van het gras en maai het vaak. Halverwege de zomer heb je weer een pico bello gazonnetje.

Meer over een slecht gazon herstellen

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu