
Alle ogen van tuinierend Europa zijn deze week op Londen gericht. Daar vindt de RHS Chelsea Flower Show plaats, dé plek waar tuintrends worden gezet, reputaties van tuinarchitecten worden gemaakt (of gekraakt), nieuwe en prijswinnende planten worden onthuld en tuinvraagstukken worden getackeld. Onze hoofdredacteur Anne Wieggers is erbij en deelt haar verslag en beelden van haar favoriete showtuinen, zodat jullie kunnen meegenieten!
Lees verder onder de advertentie
Showtuinen vol leven en kleur

Veel showtuinen op de RHS Chelsea Flower Show staan dit jaar in het teken van de biodiversiteit en tuinieren ten tijde van klimaat verandering. En wat mij direct opvalt? Pasteltinten zijn ver te zoeken. Sterke, contrasterende kleuren knallen me tegemoet, en wat word ik er blij van. Vooral oranje tinten in combinatie met paarstinten vieren hoogtij. Inspiratie genoeg dus! Maar de tuin waar iedereen naartoe rent, met twee of vier voeten? De allereerste Chelsea-showtuin van onze eigen Monty! We delen hier vast wat eerste beelden van deze en 4 andere prachtige showtuinen.
Dog Garden door Monty Don: prachtig en haalbaar

Er is al maanden een buzz gaande rondom deze tuin. Onze eigen Monty heeft zijn allereerste Chelsea-showtuin ontworpen die hij creëerde samen met én voor zijn trouwe viervoeter Ned. Als er iets is wat opvalt, vooral te midden van alle glamour van Chelsea, is het wel de toegankelijkheid en vriendelijkheid van de tuin. De balans op deze wereldberoemde show wil nog weleens omslaan van inspiratie naar intimidatie. Al die perfecte tuinen, hoe maak je zoiets thuis na?
“In mijn tuinen zijn honden altijd net zo belangrijk, misschien nog wel belangrijker dan planten.”

Maar in deze tuin, met planten die veel tuiniers herkennen en die bovendien goed beschikbaar zijn bij tuincentra en kwekers, zoals kattenkruid, iris, kardoen, venkel en inheemse bomen, creëerde Monty een tuin die niet alleen prachtig is, maar ook haalbaar. Zoals we van hem kennen, creëert hij magie, zonder je ooit het gevoel te geven dat jij dit niet ook kan. De tuin is een ode aan hoe Monty tuiniert. “In mijn tuinen zijn honden altijd net zo belangrijk, misschien nog wel belangrijker geweest, dan planten.” Trouwe viervoeter Ned mocht het ontwerp dan ook meebepalen, door er dwars doorheen te lopen en zo een route aan te geven die niet alleen vanuit mens, maar ook vanuit hond aantrekkelijk is.
The Glasshouse Garden door Jo Thompson: sterk en vrouwelijk

Als echte Chelsea veteraan was topontwerper Jo Thompson absoluut niet van plan nog een keer showtuin te ontwerpen, maar toen The Glasshouse – een stichting met als doel vrouwen die in detentie hebben gezeten een tweede kans te geven door ze te helpen een carrière in het groen te verwezenlijken – vroeg of ze voor hun aan de slag wilde, kon ze geen nee zeggen. “Ik wilde dit doel steunen omdat ik besef dat ik zover ben gekomen door de talloze kansen die mij geboden zijn. Sterke vrouwen die sterke vrouwen helpen, daar staan deze tuin, deze stichting en ik voor.”
Het resultaat is adembenemend. Zelfs door de rumoer van een drukke dag is het zachte stromen van water te horen, wat symbolisch is voor vernieuwing en jezelf heruitvinden. De beplanting is heel kleurrijk, met in het hart van de tuin een kas, die lieflijk en open oogt. Thompson combineert prachtig met dieprode tinten versus zachte perzik, abrikoos en zacht loof van varens. Het geheel is heel vrouwelijk en heel sterk. Het moment dat de poorten open gingen is het hier dan ook alleen nog maar heel erg druk geweest.
“Sterke vrouwen die sterke vrouwen helpen, daar staan deze tuin, deze stichting en ik voor.”

Een paar opvallende planten die ze gebruikt zijn Rosa ‘Emma Bridgewater’, Astrantia ‘Burgandy manor’, Angelica archangelica, en rode berk (Betula nigra). Er is bijna geen verharding gebruikt en de paar stenen die er wel te vinden zijn, waren onverkoopbaar en zijn hier gerecycled, om een prachtig geheel te vormen binnen het ontwerp. “Mijn doel was om van het imperfecte, perfect te maken. Om harmonie en tweede kansen te creëren.”
The Hospitalfield Arts Garden door Nigel Dunnett: spannend en ruimtelijk

Deze tuin is geïnspireerd op de Schotse kust, en dat zie je meteen. “Eigenlijk hebben we deze showtuin gemaakt zoals we normaal doen in onze ontwerpen. Het staat haaks op wat mensen gewend zijn van Chelsea-showtuinen. Heel spannend!” Het is hier namelijk niet helemaal weelderig vol geplant, maar er is veel ruimte tussen de planten te zien, waarbij het zand het gevoel van duinen geeft.
Met een constructie van cortenstaal die het zand en de planten op zijn plek houdt, wordt een prachtig golvend effect gecreëerd, dat mij doet denken aan de vinnen van vissen, en golvend water. De roest kleur is complementair aan de frisse kleuren van de planten, met veel zilver blad, dus het geheel is zeer aantrekkelijk. Een grappig feitje: tijdens de opbouw heeft een groepje vossen het team horendol gemaakt door de boel ’s nachts steeds op te graven, vertelt het team. Blij dat alles goed is gekomen!
“Er is veel ruimte tussen de planten te zien, waarbij het zand het gevoel van duinen geeft.”

Planten die hier mooi gecombineerd worden: Lagerstroemia indica ‘Natchez’, een mooie witte spoorbloem (Centranthus ruber Albus) Tamarix ramossisima (een ceder die goed tegen zoute zeelucht kan), wolfsmelk (Euphorbia mellifera), Engels gras (Armeria martima) en mooie roze Geranium palmatum. Woon je aan de kust, dan is deze tuin de perfecte inspiratiebron.
The Avenade Intelligent Garden door Tom Massey en Je Ahn: innovatief en interessant

De meeste tuiniers zullen niet zoveel met AI (artificiële intelligentie) hebben. We doen dingen nu eenmaal liever op gevoel en zijn soms wars van vernieuwing. Tenzij het een nieuwe plant is natuurlijk. Het is dan ook niet vreemd dat de Avenade Intelligent Garden veel discussie oplevert tijdens de RHS Chelsea Flower Show dit jaar.
Met AI wordt in de gaten gehouden hoe het gaat met de planten en vooral bomen in de tuin. Zo worden de behoeftes van wat er groeit in kaart gebracht, maar wordt er ook voorspeld wat ze in de toekomst nodig hebben. Sterker nog, ik heb via AI een gesprek kunnen voeren met een boom en kunnen vragen hoe de boom zich voelde. Of je daar nu alleen maar voordelen in ziet of er niet zo van bent, de tuin is prachtig geworden.
“Met AI wordt in de gaten gehouden hoe het gaat met de planten en vooral bomen in de tuin.”

Eigenlijk leidt het gebruik van AI alleen maar af van de rest van de tuin, waar veel meer interessants gebeurt. Zo zijn er muren van myceliumvezels (de wortels van schimmels) te vinden en is de beplanting van Sebastian Cox geweldig mooi. Het ontwerp is gebaseerd op een bostuin, met als doel de biodiversiteit te verhogen.
Bomen en struiken die je er ziet: Chinese mahonie (Toona sinensis ‘Flamingo’), grootbloemige kornoelje (Cornus kousa), Japanse wijnbes (Rubus phoenicolasius) en gewone boksdoorn – ook wel bekend als gojibes (Lycium barbarum). Een heel grappig element in deze showtuin vind ik de forse betonnen blokken die als banken en lage muurtjes in de tuin dienen. Ze zijn gehuurd voor £5 per stuk en worden normaal gesproken gebruikt in het verkeer.
The King’s Trust Garden: Seeding Success door Joe Perkins: hoopvol en romantisch

Als redactie krijgen we veel vragen binnen over hoe je een nieuwbouwtuin mooi, maar ook aantrekkelijk maakt voor insecten. Deze showtuin heeft wat mij betreft alle antwoorden!
‘Pioniersplanten’ voeren hier de boventoon en dat is redelijk nieuw op de Chelsea Flower Show. Dit zijn de eerste planten die een verstoord stukje grond overnemen, en die vaak uitbundig bloeien om bestuivers aan te trekken. Ze zijn ook sterk genoeg om te overleven in de arme, veel verstoorde grond die vaak bij nieuwbouwwoningen te vinden is. Dit is meteen de boodschap van deze tuin. Op de juiste plek gezaaid, kunnen planten (en mensen) tot bloei komen, wat er ook aan vooraf gegaan is.
“De romantische, losse manier van beplanten geeft al snel het gevoel van eeuwigheid.”

Het is een hoopvolle tuin. De romantische, losse manier van beplanten geeft al snel het gevoel van eeuwigheid. Alsof die nieuwbouwwoning naast een al bestaand stukje natuur verschenen is. Een paar planten die gebruikt zijn: zwarte den (Pinus nigra), wilde peen (Daucus carrota), Europese hopbeuk (Ostrya carpinifolia), Japanse klaproos (Papaver miyabeanum ‘Pacino)’.
Nederlanders in de prijzen!

Fan van het geweldige gereedschap van Sneeboer zijn de meeste tuiniers al decennia. Vandaar dat ik het extra leuk vind te vermelden dan ze – na 24 jaar op de show gestaan te hebben – een award hebben gewonnen, en wel voor ‘Sustainable Garden Product of the Year’.
Het nieuwe tuinschepje van Sneeboer is met zijn vorm het perfecte schepje voor het planten in potten of bakken. De diepe vorm schept een flinke hoeveelheid aarde of compost uit een zak, terwijl je met de puntige kant heel precies kan mikken. Zo schep je geen kostbare aarde over de randen.
Een verder pluspunt: je hebt geen schaar of mes meer nodig! Met de gekartelde kant rits je in één beweging de plastic zakken open. Tel daarbij op dat er circulair hout wordt gebruikt voor de handvatten (stukjes die over waren van de productie van ander, groter gereedschap), ze 30 procent minder energieverbruik hebben door een vernieuwende manier van laseren, en je snapt dat ze hebben gewonnen. (En dat ik direct een schepje ben gaan kopen).
Meer over de RHS Chelsea Flower Show

Uiteraard is er nog heel veel meer te zien en bewonderen op RHS Chelsea Flower Show 2025. Kijk tot en met 24 mei iedere avond naar BBC One. Op vrijdagavond 23 mei is er ook een uitzending op BBC Two, waardoor de reguliere uitzending van Gardeners’ World een weekje overslaat. In de volgende editie van Gardeners’ World magazine vind je meer prachtige foto’s en inspiratie van dit evenement.