Duik samen met ons in de tuintrends van 2025. Van duurzaamheid tot kleurentrends: laat je inspireren door onze voorspellingen voor het nieuwe jaar. We gaan overduidelijk voor nóg meer leven in de tuin. Doe je mee?
Lees verder onder de advertentie
Trend 1: inheemse planten
In het afgelopen jaar merkten we dat de vraag naar inheemse planten steeds verder toenam, en deze trend in de tuin zet door. Als je meer voor de natuur wilt doen, is het goed om meer inheemse planten te kiezen. Deze hebben grote meerwaarde voor alles wat leeft in de tuin én de natuur die zich buiten de tuin bevindt. Veel planten houden zich niet aan erfgrenzen en kunnen zo een invasieve exoot vormen. Wij verwachten dat ook hiervoor meer aandacht komt. Heb je een tuinplant of wil je er een kopen? Check dan even tuinerniet.nl om te checken of deze een gevaar kan vormen voor de natuur.
Wekelijks tuintips in je mail
Trend 2: pluktuinieren is onverminderd populair
Het kweken van plukbloemen voor boeketten is een tuintrend die absoluut aanwezig blijft. Wij zien het aan de enthousiaste reacties op de serie ‘Jennita’s pluktuin’ in Gardeners’ World magazine en in 2025 start de nieuwe serie ‘Natuurlijk pluktuinieren’ van Brenda Gruppen. Tuiniers smullen van de praktische adviezen van deze pluktuinexperts. Een belangrijke tip voor starters: begin klein, met jouw favoriete bloemsoorten, en geef jezelf een cursus cadeau. Op naar een nieuw jaar vol plukbloemen!
Maak je eigen pluktuin
Bloemen voor jou én de natuur € 12.99- Pluk armen vol kleurrijke bloemen
- Kweken & zaaien voor het hele jaar bloemen op tafel
- Verzorgen: do’s en don’ts volgens experts
Trend 3: de herfst omarmen als hét tuinseizoen
Het duurt gelukkig nog even, maar dit jaar gaan we de herfst nóg meer omarmen als tuinseizoen van het jaar. Waarom? De grond is dan nog lekker warm, dus nieuwe planten zullen nog goed aanslaan voordat de koude winter begint, en ontwikkelen een goed wortelgestel voor een sterke start in het voorjaar. Bovendien zijn de regenbuien in de herfst een zegen, vooral als je net planten hebt geplant. Zij hebben immers veel water nodig. Kortom: dit jaar ga jij je tuin omgooien of een border aanpassen in de herfst. Deal?
Tip! Laat je inspireren tijdens de Ambachtelijke Plantenmarkt op Landgoed de Wiersse. In september kun je er weer bij zijn.
Trend 4: natuurlijke materialen
We roepen dit al jaren, dus of je dit nog echt een tuintrend kunt noemen, maar: tabee met beton. En nu echt! Zorg voor natuurlijke materialen in je tuin, ook voor de paden en terrassen. Duurzame materialen zoals hout, bamboe en terracotta zijn niet alleen milieuvriendelijker, maar geven je tuin ook een zachter, sfeervol karakter, vooral als je dit combineert met zachte, wuivende siergrassen en dromerige riddersporen. We zien de trend ook bij vlonders en overkappingen, waarbij meer gebruik wordt gemaakt van gerecyclede materialen en FSC-gecertificeerd hout.
Trend 5: gedurfde kleurencombinaties
Het lijkt erop dat we in de tuin meer durf tonen. In de afgelopen jaren waren we best voorzichtig met kleur, maar wij denken dat pastel nu echt passé is. Knalkleuren komen terug, bijvoorbeeld in combinatie met zalmroze Rudbeckia hirta ‘Sahara’ (een echte trendbloem onder de rudbeckia’s). Wij hopen dat de tuin voor jou een plek wordt waar je vrij kunt experimenteren en jezelf kunt uitdrukken met een explosie aan bonte kleuren. Een fijne tegenhanger voor de beige tinten (gaap!) die we binnenshuis veel zien.
Trend 6: meeliften met de seizoenen
2025 roepen wij uit als het jaar waarin we de timing van de seizoenen zoveel mogelijk volgen. Waar vraagt de natuur om in de winter, de rusttijd van vele planten? Wat heeft de bodem nodig in het vroege voorjaar? Wanneer willen vogels smullen van zaadhoofden, zodat we die lekker laten staan? En begint onkruid te groeien, dan is de grond blijkbaar warm genoeg aan het worden om te gaan zaaien. Gardeners’ World maakt je graag bewust van de seizoenen en waar de natuur om vraagt.
Trend 7: slow gardening – tuinieren als therapie
Waar kun je tegenwoordig nog ontprikkelen? Op elke hoek van de straat vind je reclames, piept een telefoon of lopen mensen luidruchtig te beeldbellen of knalt er iets uit de speakers. Jouw prikkelvrije rustmoment vind je… jawel, in de tuin. Van een paar uurtjes wroeten in de aarde, klaart je geest op. Slow gardening, noemen we dat. Tuinieren om rust in het hoofd te krijgen, is wat ons betreft dé trend van 2025.
Tip: maak meditatieve, beschutte hoekjes die uitnodigen tot ontspanning, zoals een pergola met daaronder een prettige zit. Hier kun je letterlijk ontsnappen aan de hectiek van alledag.
Trend 8: water besparen
Anno 2025 is het belangrijk om ons watergebruik in de tuin te minimaliseren. Niet alleen wordt het drinkwater schaarser en duurder, ook willen we een tuin die niets te lijden heeft onder eventuele extreem droge periodes, als gevolg van de klimaatverandering. Je hoeft echt niet alleen voor sedum en cactussen te gaan, er zijn nog veel meer mooie droogtebestendige planten zoals irissen en bepaalde asters. Daarnaast zien we dat tuiniers meer en meer kiezen voor (kleine) bomen en groenblijvende struiken als een levend bastion tegen de hitte. Schaduwplekjes in de tuin winnen aan populariteit.
Op recente pers-events zagen we trouwens irrigatiesystemen op zonne-energie, druppelaars met ‘micro-drip’ (exacte dosering per plant), gazonsproeiers die zowel boven als ondergronds werken. De techniek helpt ons steeds slimmer om te gaan met water. Regentonnen, infiltratiesystemen en andere manieren van watermanagement in de tuin, komen gelukkig steeds meer in zwang en zijn belangrijk voor een waterbewuste toekomst.
Tip!
Over snoeien, je pluktuin, de 100 beste planten en meer! Vol praktische tips en stap-voor-stap uitleg voor jouw tuin.
Trend 9: het verschil maken voor tuindieren
Wij tuineigenaren gaan in 2025 een groot verschil maken voor tuindieren, let maar op! Met bloemrijke paradijsjes (met gevarieerde bloeiperiodes), wilde hoekjes, insectenhotels, nestkasten, vetbollen, diervriendelijke hagen en vijvers vol inheemse planten – op zoveel manieren kunnen wij in onze tuin samenwerken met de natuur. Gelukkig groeit het bewustzijn op dit vlak, waardoor we werkelijk van een trend kunnen spreken. Een kleine-maar-fijne tip is bijvoorbeeld om voor dahlia’s te kiezen met een makkelijk te bereiken bloemhart, zodat bestuivers zoals wilde bijen er makkelijk bij kunnen. Voor de wilde tulp geldt ook dat ze zeer goed bereikbaar is voor hommels.