Begin het tuinjaar goed met deze 10 tuinklussen voor januari

Afbeelding voor Begin het tuinjaar goed met deze 10 tuinklussen voor januari

Nieuw jaar, nieuwe plannen voor je tuin. Kriebelen jouw groene vingers om aan de slag te gaan en zou je het liefst vandaag nog iets doen in de tuin? Met deze 10 winterse tuinklussen voor januari maak je een sterke start en bereid je jouw tuin vast voor op het voorjaar.

Lees verder na de advertentie

1. Maak je plantenpotten schoon

Maak plantenpotten schoon als een van de tuintaken voor januari.

Gebruik een borstel met harde haren om het vuil van plantenpotten te borstelen. Controleer de potten ook op beschadigingen en barsten. Gooi potten die je niet meer kunt gebruiken weg of geef ze een nieuwe bestemming.

Tip! Leg een potscherf op de bodem van een plantenpot over het drainagegat om ervoor te zorgen dat water kan worden afgevoerd zonder dat de potgrond wegvloeit.

Wekelijks tuintips voor het seizoen in je mail

Iedere week dit soort praktische tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

2. Mulch je voorjaarsbloembollen

Een van de tuinklussen voor januari die je kunt doen is het mulchen van voorjaarsbollen.

Heb je een composthoop of -bak? Dan kun je een laag compost gebruiken als mulch voor je tuin. Dit verrijkt de grond en zorgt ervoor dat de bloemen van je voorjaarsbollen straks extra opvallen tegen een donkere achtergrond. Let wel op voor overwinterende dieren in je composthoop, zoals egels, dus ga voorzichtig te werk!

3. Raap vast slakken

Slakken rapen is ook een van de tuinklussen voor januari waar je mee bezig kunt gaan.

Check aangebroken zakken aarde, stapels potten, hout en stenen op overwinterende slakken. Gooi de slakken weg of zet ze uit. Je kunt ook melkkleurige, witte eitjes van deze tuindieren vinden op vliesdoek, bijvoorbeeld als het opgeslagen in een schuur ligt.

4. Maak je kas schoon

Maak je kas schoon als een van de tuintaken voor januari.

Neem de tijd om je kas tiptop in orde te maken door de beglazing van serres en kassen van binnen en buiten schoon te maken. Boen het vuil weg dat zich het afgelopen jaar heeft opgehoopt en geef je planten zo de kans om optimaal te genieten van de winterzon.

5. Maak plantensteunen van wilgentenen

Maak klimconstructies van wilgentenen.

Je kunt gemakkelijk plantensteunen maken van wilgentenen. Deze takken zijn buigzaam en zien er ook nog eens mooi uit. Let wel op dat wilgentenen kunnen doorgroeien in de grond, dus houd dat in de gaten voor je zo een onbedoeld wilgenboompje hebt staan.

6. Snoei erop los

Appelboom snoeien is een van de tuinklussen voor januari.

Je kunt de takkenstructuur beter zien bij je bomen en struiken als ze geen bladeren hebben. Dit is een goed moment om appels en peren te snoeien, maar wacht tot de zomer om steenvruchten te snoeien.

7. Verwarm de grond voor zaaien

Grond opwarmen met een cloche is ook een van tuintaken voor januari.

Bedek de grond met zwart plastic om de warmte van de zon vast te houden en zo de grond te verwarmen. Je kunt ook cloches neerzetten, zodat je volgende maand extra vroeg groente als rucola kunt zaaien.

8. Fatsoeneer je rozen

Bind klimrozen op als een van de tuinklussen voor januari.

Bind klimrozen op aan hun steun met draad of touw, snoei oude en kruisende takken en bind ook jonge scheuten die komend jaar gaan bloeien vast op. Let op: ramblerrozen vallen niet onder deze categorie. Deze kun je beter snoeien in de zomer.

9. Leg een nieuwe laag houtsnippers

kerstboom recyclen tot houtsnippers

Een van de perfecte tuinklussen voor januari is om een verse laag houtsnippers toe te voegen aan je tuinpaden, mulch of composthoop.

10. Breng de schuur en berging op orde

Je kunt ook spijkers gebruiken in plaats van haken voor je gereedschap.

Wil je wel aan de slag met tuinklussen voor januari, maar is het te koud om fijn in de tuin te werken? Ga dan de schuur of garage in en schep orde in je gereedschap. Haal het meeste uit je ruimte door bijvoorbeeld je gereedschappen aan haken of spijkers op te hangen. Of zorg voor extra opbergplekken met deze tuinbank met opslagruimte.

Meer tuinklussen voor januari

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu