Deze gereedschappen voor de moestuin heb je écht nodig

Helga Kluiter
|
03/11/2022
gereedschap voor de moestuin: hark

Ga je net beginnen met moestuinieren, dan sta je wellicht letterlijk met lege handen. Kies daarom eerst het juiste gereedschap voor de moestuin, zodat je voortvarend aan de slag kunt gaan.

Lees verder na de advertentie

Gereedschap voor de moestuin: kwaliteit vs prijs

Voor het aanleggen van je eerste moestuin heb je natuurlijk tuingereedschap nodig. Maar dat kan in het begin een behoorlijke kostenpost zijn, want goed gereedschap is niet goedkoop! Toch loont het om voor goede kwaliteit wat meer te betalen, want goed tuingereedschap werkt beter en gaat veel langer mee – zeker als je het goed onderhoudt.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Onmisbaar gereedschap voor de moestuin

Wil je niet meteen heel veel geld uitgeven, koop dan om te beginnen gereedschap voor de moestuin dat écht onmisbaar is. Deze tuingereedschappen mogen niet ontbreken in je arsenaal:

Lees verder na de advertentie

Spade

tuingereedschap: spade

Moet je graven in de grond of aarde verplaatsen, dan is een goede spade onmisbaar. Er zijn meerdere soorten spades verkrijgbaar, afhankelijk van wat je ermee gaat doen en van de zwaarte van de grond. Voor het opscheppen van zand is een schop of schep voor licht werk al voldoende. Maar wil je echt gaan graven, dan is een stevige spade vereist. Heb je zware kleigrond, dan kan een kleispade nuttig zijn.

Spitvork

gereedschao voor de moestuin: spitvork

Zoals de naam al aangeeft, gebruik je een spitvork voor het spitten van je moestuin. Zeker bij zware grond is een spitvork een erg welkom gereedschap. Maar ook voor het uit de grond tillen van onkruid met stevige wortels werkt een spitvork uitstekend. Je kunt er verder ook grote klonten grond mee in kleinere stukken opbreken.

Hark

gereedschap voor de moestuin: hark

Een hark met harde tanden (dus geen bladhark) is een goed gereedschap voor het fijner maken van de bovenlaag van de grond. Zo maak je grotere kluiten kleiner, tot je een fijne grond overhoudt waarin je makkelijk kunt zaaien. En ook om de grond gelijkmatig te verdelen, is een hark handig.

Schoffel of hak

Schoffelen op 4 manieren

Er zijn vele soorten schoffels, maar ze worden allemaal gebruikt om de wortels van onkruid onder de grond af te snijden. Het verschil tussen een schoffel en een hak is dat je een schoffel voor je uit duwt, terwijl je een hak naar je toe trekt. Daarom is een hak makkelijker te gebruiken in zware grond. Je kunt hem trouwens ook gebruiken om zaaigeultjes te maken.

Kruiwagen (of emmer)

tuingereedchap: kruiwagen

Moet je regelmatig flink wat tuinafval naar de composthoop brengen, of wil je juist flinke ladingen compost, mulch of grond naar je moestuin verplaatsen, dan maakt een kruiwagen dat werk een stuk lichter. Heb je een kleinere moestuin, dan heb je mogelijk al genoeg aan een emmer met een stevig handvat.

Plantenschepje of tuinschepje

tuinschepje

Ook kleine tuingereedschappen zoals een plantenschepje of tuinschepje zijn onmisbaar in de moestuin. Wil je jonge groenteplantjes of bijvoorbeeld uien in de grond zetten, dan ontkom je niet aan dit eenvoudige schepje.

(Snoei)schaar

de tuin in augustus week 34: aubergine oogsten

In de moestuin heb je regelmatig een schaar nodig. Een gewone snoeischaar is voor de meeste knipwerkzaamheden een prima keuze. Maar vergeet ook niet een gewone schaar bij de hand te hebben – bijvoorbeeld voor het doorknippen van tuintouw of het openen van verpakkingen.

Meer benodigdheden voor de moestuin

Naast de eerdergenoemde basisgereedschappen, zijn de volgende hulpmiddelen in de moestuin belangrijker dan je denkt!

Tuintouw

tuintouw

Zorg dat je altijd een bolletje tuintouw hebt liggen. Niet alleen kun je hier planten mee aanbinden, maar ook stokken bij elkaar binden of bijvoorbeeld een zaailijn maken. Bind daarvoor de uiteinden van een stuk touw aan twee stokjes die je in de grond steekt. Langs deze lijn kun je vervolgens makkelijk een rechte zaaigeul maken.

Kleding om in de tuin te werken

tuinhandschoenen

Wil je voorkomen dat je blaren krijgt tijdens het hanteren van je spade of spitvork, dan zijn goede tuinhandschoenen een must. Ook voorkomen ze dat je je handen bezeert aan stekelig onkruid of schurende takken. En natuurlijk houden ze je handen schoon bij vieze klusjes.

Goede werklaarzen zijn ook erg prettig. Je schoenen worden bij het werken in de tuin namelijk snel vies, zeker als het modderig is.

Houten plank

aardbeien planten

Heb je net je grond netjes losgemaakt, dan wil je hem niet weer platwalsen door eroverheen te lopen. Leg daarom een houten plank over de grond naast je zaaigeulen of plantrijen en gebruik die als loopbrug om je grond te beschermen.

Knielkussen

knielkussen

Wees lief voor je knieën wanneer je zaait, plant of met de hand onkruid wiedt. Met een knielkussen doen je knieën minder snel pijn en houd je ze bovendien schoon en droog.

Oogstmand

oogstmand

Oké, een oogstmand heb je misschien nog niet meteen nodig. Maar zie het als een hoopvol hulpmiddel voor alle oogst die je straks gaat binnenhalen!

Meer moestuin voor beginners

Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.

Meer lezen over:
Moestuin Beginners
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu