Met dit stappenplan maak je zelf een tuinbank met opbergruimte

Maak je eigen tuinbank met opslag voor een functioneel en mooi tuinelement

Het kan een moeilijke afweging zijn: maak je ruimte voor opslag of voor een leuk tuinelement? Met dit stappenplan heb je het allebei! Maak zelf deze efficiënte en stijlvolle tuinbank met opbergruimte.

Waarom zelf een tuinbank met opbergruimte maken?

Een tuinbank met opbergruimte maakt slim gebruik van de ruimte in je tuin. Voor tuinen met beperkte ruimte is dit al helemaal een handige optie. Als je zelf deze bank maakt, heb je een nuttig tuinmeubel dat jaren meegaat. Het is ook nog eens een uniek tuinelement, want niemand heeft de bank die jij hebt gemaakt en je kunt de stijl aanpassen aan je eigen smaak. Kies bijvoorbeeld een beits of verf die mooi staat bij jouw huis, ga voor gerecycled hout of voeg binnen planken toe die je bij standaardmodellen niet ziet. Maak een bank die perfect past bij jouw stijl en behoeften en geniet van het prachtige resultaat!

Tip! Aan het eind van dit artikel hebben we nog een paar tips toegevoegd speciaal voor tuiniers met kleine tuinen of voor als je zo efficiënt mogelijk met je ruimte wilt omgaan. Dus als je niet zeker weet of een opbergbank wel in jouw tuin past, lees dan vooral verder.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort praktische tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Dit heb je nodig

Zo ziet de tuinbank met opbergruimte eruit zonder deksel

Sta je klaar om alles in huis te halen voor het maken van je tuinbank met opbergruimte? Dit is wat je nodig hebt. Gebruik onder druk behandeld zachthout en haal daarvan:

 • Planken van 200 mm x 45 mm x 8 m. Zaag deze in 4 stukken van 1500 mm voor de voor- en achterkant en zaag 4 stukken van 320 mm voor de zijkanten
 • Planken van 50 mm x 50 mm x 1,5 m. Zaag in 4 stukken van 370 mm voor hoeksteunen.

Verder heb je nodig:

 • Latten van 42 mm x 22 mm x 4 m. Zaag deze in 2 stukken van 1300 mm voor planksteunen en nog 4 stukken van 300 mm voor dekselsteunen
 • Latten van 100 mm x 22 mm x 2 m. Zaag deze in 6 stukken van 320 mm voor planken
 • Steigerhouten planken van 3,2 m. Zaag in 2 stukken van 1540 mm voor het deksel
 • Meetlint
 • Potlood
 • Tekendriehoek
 • Handzaag
 • Snoerloze combiboor of schroevendraaier plus bitjes voor de schroevendraaier
 • Platkop pozidriv (PZ) houtschroeven van 40 mm, 50 mm en 70 mm
 • Verfkwast
 • (duurzame) verf of beits, zoals lijnolieverf
 • Bandschuurmachine of schuurpapier

Stappenplan tuinbank met opbergruimte

Met dit plan maak je in tien stappen zelf een tuinbank met opbergruimte.

1. Zaag het hout

Stap 1

Zaag al het hout op maat en houd daarvoor de boven genoemde lengtes aan. Meet en controleer even of alles klopt voor je zaagt. Door al het hout aan het begin te zagen, kun je de onderdelen vast klaarleggen en zie je hoe je ze straks samenvoegt.

2. Begin aan het voorpaneel

Stap 2

Voor het voorpaneel leg je twee planken van 1500 mm naast elkaar. Zet één zijplank van 320 mm op zijn plaats. Lijn deze uit met een tekendriehoek om zeker te weten dat de zijplank netjes en loodrecht op de andere planken staat. Zet vervolgens een steun tegen de zijplank aan.

3. Markeer en schroef

Stap 3

Markeer de exacte positie van de hoeksteun met een potlood. Haal vervolgens de zijplank weg en zet de steun onder en boven vast met schroeven van 70 mm. Herhaal dit aan de andere kant en ook voor het achterpaneel.

4. Maak de planksteun vast

Stap 4 van zelf een tuinbank met opbergruimte maken

Leg de planksteun dan over de lijn waar de twee planken samenkomen. De bovenrand van de lat van 1300 mm moet gelijk liggen met de bovenkant van de onderste plank in het paneel (zie ook het voorbeeld). Zet de plansteun dan vast met vier gelijkmatig verspreide schroeven van 50 mm. Herhaal deze stap op het andere paneel.

5. Zet de basis in elkaar

Stap 5

Plaats de 4 zijpanelen van 320 mm. Zet het voor- en achterpaneel overeind. Schuif de zijstukken ertussen, tegen de hoeksteunen aan. Zet vervolgens de onderste vast en dan de bovenste. Gebruik hiervoor schroeven van 70 mm.

6. Plaats de verplaatsbare planken

Stap 6 van zelf een tuinbank met opbergruimte maken

Nu is het tijd om de zes losse plankdelen van 320 mm in de bank te leggen. Deze rusten op de lange steunen van de zijpanelen. Deze planken zitten niet vast, waardoor je ze makkelijk kunt verplaatsen en aanpassen. Maak eventueel de plank langer door meer delen toe te voegen.

7. Maak het deksel

Stap 7

Leg de planken van steigerhout naast elkaar. Leg 1 lat van 300 mm parallel aan de kopse kant, 65 mm naar het midden toe. Zet deze lat vast met schroeven van 50 mm. Herhaal deze stap aan de andere kant.

8. Maak de binnenkant van het deksel

Stap 8 van zelf een tuinbank met opbergruimte maken

Maak de twee overige latten vast op gelijke afstand tussen de eerste twee aan de binnenkant van het deksel. Controleer of het deksel goed past door de bank dicht te doen.

9. Werk de bank af met schuurpapier of een bandschuurmachine

Stap 9

Werk je bank mooi en glad af door ruwe oppervlakken en scherpe randen bij te schuren. Gebruik hiervoor een bandschuurmachine of schuurpapier. Begin bijvoorbeeld met middelgrof schuurpapier en gebruik dan fijn schuurpapier voor de verdere afwerking.

10. Verven of beitsen

Stap 10 van zelf een tuinbank met opbergruimte maken

Breng met een kwast buitenverf of -beits aan in de gewenste kleur. Hiermee bescherm je het hout. In het voorbeeld hebben we drie lagen lijnolieverf aangebracht. Deze duurzame verf heeft een mooie uitstraling en gaat door de verschillende lagen lang mee. Laat de verf drogen, leg er eventueel nog kussens op en dan is het tijd om te genieten.

Onderhoud

Maak je eigen tuinbank met opslag voor een functioneel en mooi tuinelement

Deze tuinbank met opbergruimte vraagt nauwelijks onderhoud. Maak hem een keer per jaar goed schoon. Als je hem om de paar jaar een schuurbeurt en een likje verf geeft, blijft hij er perfect uitzien en kun jij lang genieten van je creatie.

Opbergtips voor kleine tuinen

Je kunt de opbergruimte van je tuinbank met opslag zelf inrichten

Heb je een kleine tuin en weet je niet of een tuinbank met opbergruimte wel gaat passen? Wellicht dat deze tips je helpen.

 • Pas de afmetingen van de tuinbank aan. Met deze tuinbank zorg je voor rommelvrije opbergruimte waar je bijvoorbeeld lege potten, potgrond, zaaibakken en speelgoed kwijt kunt. Maak er een die bij jouw tuin en jouw opslagwensen past.
 • Maak een ingebouwde zithoek, haardhoutberging of bedekte zandbak. Combineer verschillende functies om ruimte te besparen en pas jouw bank aan op de vormen van je tuin.
 • (Her)gebruik opbergbakken om alle ruimte te gebruiken. Gebruik opbergbakken die in de bank passen om spullen makkelijk terug te vinden en het meeste uit je ruimte te halen.

Meer projecten om zelf te maken voor je tuin:

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 03/2024

Gardeners’ World 03/2024

Bestel nu