Nooit meer verwelkte planten: zo maak je een bewateringssysteem voor tijdens je vakantie

Linda Passies
|
15/06/2023
fuchsia op bewateringssysteem mat

Thuiskomen en dode of verwelkte planten aantreffen is niet het ideale einde van een vakantie of weekendje weg. Met een beetje vooruitdenken kun je ervoor zorgen dat je planten goed water krijgen terwijl je weg bent, zonder al te veel afhankelijk te zijn van behulpzame vrienden of buren.

Lees verder na de advertentie

Het opzetten van een zelfbewateringssysteem is niet moeilijk. Bovendien kun je ze voor binnen én buiten gebruiken. Je kunt voor twee methodes kiezen: ofwel met een waterreservoir en capillaire matten, ofwel met een watermat. 

Voordat je begint: kijk uit met planten die niet van natte wortels houden. De planten staan constant op een vochtige mat, waardoor het minder geschikt is voor bijvoorbeeld vetplanten of planten waarvan de grond tussen twee gietbeurten moet opdrogen.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tips, plantenadviezen en checklists in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Bewateringssysteem maken: dit heb je nodig

Lees verder na de advertentie

Je hebt sowieso een niet al te ondiepe tray nodig als je een bewateringssysteem wil maken, bijvoorbeeld een kweekbak. Mocht je met een waterreservoir willen werken, dan kun je voor een diepere bak kiezen. In dat geval heb je ook een ondiepe of platte tray nodig, bij voorkeur één die groter is dan de diepe tray, zodat je hem erover kunt plaatsen. 

Bewateringssysteem met waterreservoir

capillaire mat natmaken

Stap 1. Allereerst vul je de diepe tray of bak met water. 

Stap 2. Vervolgens plaats je daarboven de ondiepe(re) tray, met daar weer de capillaire matten op. Soms hebben zulke matten een deel dat als lont fungeert, en water opzuigt uit het reservoir eronder. Is dat niet het geval, zorg er dan voor dat een deel van de mat in het water hangt. 

Stap 3. Maak dan ook de mat goed nat. 

Stap 4. Zet potten op het oppervlak en druk ze aan, zodat de drainagegaten van de pot in contact zijn met de mat. Zo drinkt de plant net zoveel water als hij nodig heeft. Vraag een vriend of buur om het reservoir af en toe bij te vullen.

bewateringssysteem reservoir vullen

Bewateringssysteem met watermat

Stap 1. Voor een bewateringssysteem met een watermat leg je de mat in een wat diepere tray. Het is afhankelijk van jouw type mat hoe diep de tray of bak moet zijn. 

Stap 2. Vervolgens vul je de tray met de hoeveelheid water die de mat aankan. Doe dit gestaag en gelijkmatig, zodat je de mat de kans geeft om het water rustig op te nemen.

Stap 3. Zet je potten voorzichtig op de mat. 

Stap 4. Zet de tray met mat en potten op een plek uit de zon, om te voorkomen dat het voortijdig uitdroogt. 

Water geven kost minder tijd

plant op capillaire mat

Hoe lang je planten genoeg water hebben, is afhankelijk van de grootte van je waterreservoir of watermat, de warmte en luchtvochtigheid in je huis en de waterbehoefte van de planten die je erop zet. Feit is wel dat jouw buren minder tijd kwijt zijn aan het water geven van je planten.

Meer lezen over water geven in de zomer:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu