Een compostbak maken: een rustieke goudmijn voor je tuin

Composteren is goed voor je tuin en het milieu

Misschien is een compostbak niet het meest aantrekkelijke tuinelement dat je kunt bedenken. Toch is het heel praktisch én deze goudmijn aan mulch en plantenvoeding hoeft niet lelijk te zijn! Met dit stappenplan kun je zelf een stijlvolle, rustieke compostbak maken.

Lees verder na de advertentie

Waarom composteren?

Zelfgemaakte compost is goed voor het milieu, je grond en je planten. En als bonus geef je jouw groene tuin- en keukenafval een nieuw leven, gratis en zonder gedoe. Je kunt compost gebruiken als mulch, als voeding voor de bodem van je tuin of als onderdeel van potgrondmengsel. Compost maken hoeft geen ingewikkeld, vies proces te zijn. Als je een paar simpele richtlijnen volgt, kun je het hele jaar door gemakkelijk composteren.

Wekelijks praktische tips in je mail

Iedere week dit soort tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Compostbak maken: dit heb je nodig

Een compostbak is een toevoeging aan jouw tuin, een blijvend en toch dynamisch onderdeel van het geheel. Je kunt de grootte van de compostbak natuurlijk aanpassen voor de tuin die je hebt. Wees ook vooral creatief met het ontwerp! Wil je bijvoorbeeld verschillende mengsels maken? Voeg dan wat extra vakken toe aan je bak. In dit model kun je de planken aan de voorkant loshalen – zo kun je makkelijk bij de compost.

Lees verder na de advertentie

Planken zul je waarschijnlijk op maat moeten (laten) zagen. Ook is het essentieel dat het hout behandeld is, zodat het niet gaat rotten en verzwakken als ander organisch materiaal composteert. Verder heb je nodig:

 • 4 palen voor de hoeken (130 x 10 x 10 cm)
 • 27 planken voor de voor- en zijkant (100 x 10 x 2,2 cm)
 • 9 planken voor de verwijderbare voorkant (99,5 x 10 x 2,2 cm)
 • 10 balken van 100 cm
 • Werkbank/plat werkoppervlak
 • Meetlint
 • Potlood
 • Zaag
 • Elektrische schroevendraaier
 • Schroeven van 4 cm en 5 cm
 • Luchtbelwaterpas
 • Tekendriehoek
 • Hout als tijdelijke steun
 • Schep
 • Kant-en-klaar beton

Stappenplan: een compostbak maken in 12 stappen

Volg deze stappen en begin met composteren in je tuin!

Stap 1: zaag de hoekpalen

Meet de juiste lengtes af op je balk

Markeer lengtes van 1300 mm op je palen van 10 x 10 cm en zaag ze zorgvuldig op maat. Werk de palen zorgvuldig af. Dit zijn je vier hoekpalen.

Stap 2: zaag de planken op maat

Tijd om de planken op maat te zagen

Nu is het tijd om de planken van 10 x 2,2 cm op maat te zagen. Dit zijn 27 planken van 100 cm voor de vaste zijden en 9 van 99,5 cm voor de voorkant.

Stap 3: zaag de balken op maat

Zaag de balken in 6 stukken van 99 cm. Deze helpen je straks om de planken op hun plek te houden.

Stap 4: bepaal de afstand van je balk

Stappenplan compostbak maken

Zet een hoekpaal vast in je werkbank. Leg dan een van je planken bovenop de hoekpaal. Zet er een balk dwars tegenaan. Op die manier bepaal je de afstand van je balk vanaf de bovenkant van de paal, namelijk 2,2 cm.

Stap 5: gaten boren

Boor gaten voor de schroeven

Om de balk 2,2 cm vanaf de lange kant van de paal te plaatsen, gebruik je de plank in de lengte, zoals je op de foto ziet. Boor een gat door de balk en maak hem met schroeven van 5,5 cm vast aan de paal. Herhaal deze stap met de andere palen.

Stap 6: maak een sleuf voor de voorste planken

Maak een sleuf voor de beweegbare planken aan de voorkant van de compostbak

Nu is het tijd om een verticale sleuf te maken voor de voorzijde. Zo kun je straks na het compostbak maken namelijk het voorste gedeelte openen. Om de sleufbreedte (2,2 cm) te controleren, schroef je tijdelijk een plank van de voorkant (99,5 cm) boven en onder op zijn plek.

Stap 7: maak de achterkant

Het compostbak maken begint zijn vruchten af te werpen! Zorg ervoor dat de onderste plank net boven de grond uitkomt

Je compostbak heeft ook een achterkant nodig. Maak deze door de overige twee palen op de grond te leggen en 9 planken vast te schroeven over de lengte van de balken.

Stap 8: graven

Graaf 4 gaten in de grond voor de poten van de compostbak. Zorg ervoor dat de gaten zo diep zijn, dat de laagste plank de grond net niet aanraakt.

Stap 9: schroef de bovenste en onderste planken

Schroef de planken vast

Schroef de bovenste en de onderste plank (100 cm) aan beide zijden van de bak vast aan de balken. Zorg ervoor dat zo de hoekpalen rechtop en op de juiste afstand van elkaar staan. Controleer dan nog even of ze waterpas zijn.

Stap 10: beton gieten

Vul de gaten in de grond met de betonmix. Je bent bijna klaar met je compostbak maken!

Tijd voor beton! Volg de instructies op de verpakking. Wat je doet, is water toevoegen aan het voorgemengd beton tot je een beweeglijk mengsel hebt. Vul de gaten in de grond een voor een met de betonmix. Zorg ervoor dat het beton goed contact maakt met het hout.

Stap 11: controleer en pas aan

Meet met een balk af waar je de palen moet vastmaken aan de planken

Voor de zekerheid, is dit een goed moment om de horizontale en verticale palen nog een keer te controleren. Doe dit wanneer het beton bijna op gelijk niveau is als de grond. Pas de opstelling eventueel nog wat aan als dat nodig is met hoeksteunen en schroeven. Laat het beton dan 24 uur uitharden – tijd voor een welverdiende pauze!

Stap 12: de uitneembare planken toevoegen

Bij het compostbak maken kun je beweegbare planken in de voorkant zetten, zodat je makkelijk bij de compost kunt

Na het uitharden kun je de resterende 100 cm planken vastschroeven aan de zijkanten. Schroef dan de twee tijdelijke planken aan de voorkant (uit stap 6) los. Zo kun je aan de voorkant van je compostbak planken erin en eruit schuiven om makkelijk bij je compost te komen. En daarmee ben je klaar met het compostbak maken en kun je beginnen met composteren!

Meer tuinklussen:

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu