Gardeners World 04/2025
Een sprankelend voorjaar!
Cover van

Tuinieren met koffiedik: zo pak je het aan

zelf plantenvoeding maken: koffiedrab

Het is een van de populairste dranken ter wereld: koffie. Dat betekent ook dat er een hoop koffiedik overblijft. Net als het meeste organische keukenafval kun je koffieprut prima recyclen. Sterker nog: je kunt zelfs tuinieren met koffiedik. Het bodemleven en je planten zullen je dankbaar zijn – mits je het op de juiste manier gebruikt.

Lees verder onder de advertentie

Wat doet koffiedik in de tuin?

Je kunt prima tuinieren met koffiedik die je overhoudt

Er is veel te vinden over tuinieren met koffiedik en het wordt ingezet voor allerlei dingen: als middel om ratten of slakken te bestrijden tot het gebruik als mulch of meststof. Omdat je verschillende soorten koffie ook nog eens op verschillende manieren kunt zetten, is er geen sluitend wetenschappelijk onderwerp over het gebruik van koffiedrab in de tuin. In dit artikel richten we ons op het tuinieren met koffiedik en geven we je graag advies over hoe je dat het beste doet.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Is koffiedik goed voor de tuin?

Je kunt prima tuinieren met koffiedik. Het is namelijk een goed ingrediënt voor compost en je kunt het bij de meeste planten zelfs direct op de grond aanbrengen. Wel is het belangrijk dat je koffieprut met mate gebruikt. Er zitten voedingsstoffen zoals stikstof, kalium en fosfor in koffiedik, die planten gebruiken om te groeien. Zo verrijkt dit vochtige organische materiaal de je tuinbodem.

Hoe gebruik je koffieprut in de tuin?

zelf plantenvoeding maken: koffiedrab

De veiligste manier om te tuinieren met koffiedik is door het toe te voegen aan compostbakken of wormenbakken. Koffiedrab composteert goed en zelfgemaakte compost is een goede toevoeging aan je bodem. Bij veel planten kun je koffieprut direct aanbrengen op de bodem, maar je moet dit wel met wat beleid doen. Je kunt gerust je koffiedik aanbrengen in borders waar gevestigde planten staan, zolang je het niet altijd op dezelfde plek doet.

Tip!

Ontvang tot 37% korting op een Gardeners' World Magazine abonnement
Ontvang tot 37% korting op een Gardeners’ World Magazine abonnement

Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.

Hoeveel koffiedik bij planten?

Wees niet té scheutig met het verspreiden van koffiedik bij planten. Een laagje van één centimeter is meer dan genoeg. Zou je meer koffiedik toepassen, dan kan het gaan samenklonteren. Zo vormt het een barrière waardoor er mogelijk niet genoeg water en lucht bij de plantwortels komt. Pak er een hark(je) bij om de koffieprut gelijkmatig te verdelen.

Hoe composteer je koffiedik?

Door hun vochtige, fijne textuur is koffiedik een uitstekende toevoeging aan een composthoop met droog en houtachtig afval. Zo versnel je het composteringsproces. Als je op deze manier gaat tuinieren met koffiedik, zorg dan voor een balans tussen natte en droge materialen op je composthoop om goede compost te maken die niet te nat of te droog is. Als je mulcht met koffieprut of het ingraaft bij je planten, zakken de voedingsstoffen geleidelijk naar de bodem.

Tip! Heb je koffie die niet meer goed is? Je kunt ook ongebruikte koffie toevoegen als droog materiaal aan een compostbak.

Welke planten houden wel van koffiedik?

Voordat je gaat tuinieren met koffiedik, is het handig om te weten dat koffie vaak licht zuur is. Het is daarom een geschikte voeding voor veel zuurminnende planten, zoals hortensia of rododendron. Ook planten die veel voedingsstoffen nodig hebben, zoals rozen, lusten wel een bakkie nu en dan.

Welke planten houden niet van koffiedik?

Tenzij een kop decafé hebt gezet, houd er dan bij het tuinieren met koffiedik in gedachten dat er waarschijnlijk nog wat cafeïne in zit. De meeste cafeïne komt tijdens het koffiezetten in jouw kopje terecht, maar er kan altijd wat achterblijven. Er zijn bepaalde planten die minder goed groeien door cafeïne, zoals tomaat. Ook kan cafeïne het kiemen van zaailingen remmen.

Welke dieren houden niet van koffiedik?

slak op blad

Bij het tuinieren met koffiedik geldt voor sommigen een bijkomend voordeel: het schijnt enkele ongewenste dieren in je tuin op afstand te houden. De volgende dieren zijn niet zo dol op koffie en kun je proberen uit de tuin te weren met wat koffiedik.

1. Koffiedik tegen slakken

Slakken zouden bijvoorbeeld een hekel hebben aan koffiedik vanwege de korrelige textuur en cafeïne. Sommige tuiniers hebben goede ervaringen hiermee, andere merken weinig tot geen effect.

2. Koffiedik tegen ratten

Door het verspreiden van koffiedik in je tuin, zouden ratten een blokje om lopen. Ze zijn erg gevoelig voor sterke geuren zoals koffie, dus komen dan niet graag in de buurt.

3. Koffiedik tegen katten

De inzet van koffieprut om katten uit de tuin te verjagen heeft wisselende resultaten. De geur en smaak van koffie aan hun poten zou de dieren tegenstaan en daardoor zouden ze minder snel gaan graven in de tuin. Hetzelfde geldt trouwens voor vossen.

4. Koffiedik tegen maden in de kliko

Probeer eens om vliegen en maden in de kliko te bestrijden met wat koffieprut in je container. Vliegen leggen hier niet graag eitjes op of in de buurt, waardoor de krioelende maden wegblijven.

Honden en koffiedrab: een gevaarlijke combinatie

Gebruikt koffiedik is een goede voedingsstof
Foto: Devin Avery (Unsplash)

Cafeïne kan giftig zijn voor honden. Hoewel de meeste cafeïne in je eigen drankje terechtkomt, kan het zijn dat er wat overblijft in de koffieprut. Je kunt daarom beter niet tuinieren met koffiedik als je een hond hebt die graag in de tuin graaft. In dat geval kun je de koffie beter direct toevoegen aan je compostbak of het dieper in de grond begraven.

Waar haal je koffieprut vandaan?

Wil je gaan tuinieren met koffiedik? Je kunt het makkelijkst de restanten van je eigen kop koffie gebruiken of die vragen aan een vriend of vriendin die geen tuin heeft, maar wel koffie drinkt. Verder zijn er koffiewinkels, cafés en restaurants die soms bakken en zakken met gebruikt koffiedik gratis weggeven. Je kunt het altijd vragen –wie weet heb jij straks een schat aan tuinvoeding en zijn zij van hun koffieprut af!

Lees verder onder de advertentie

Magazine

Magazine van Gardeners World 04/2025

Gardeners World 04/2025

Een sprankelend voorjaar!

€ 7,99
Cover van

Nieuwsbrief Gardeners' World

Ontvang elke vrijdag de beste tuintips, inspiratie en klussen voor je tuin en blijf op de hoogte van aanbiedingen.