Kopje koffie voor je tuin: zo tuinier je met koffiedik

zelf plantenvoeding maken: koffiedrab

Sommigen kunnen haast niet zonder, anderen vinden het verschrikkelijk, en het is een van de populairste dranken op de wereld: koffie. Dat betekent ook dat er een hoop koffiedik overblijft. Net als het meeste organische keukenafval kun je koffieprut prima recyclen. Sterker nog: je kunt zelfs tuinieren met koffiedik. Het bodemleven en je planten zullen je dankbaar zijn – mits je het op de juiste manier gebruikt.

Lees verder na de advertentie

Wat doet koffiedik in de tuin?

Je kunt prima tuinieren met koffiedik die je overhoudt
Foto: Tyler Nix (Unsplash)

Er is veel te vinden over tuinieren met koffiedik en het wordt ingezet voor allerlei dingen: van afschrikmiddel voor slakken en ratten tot het gebruik als mulch en meststof. Omdat je verschillende soorten koffie ook nog eens op verschillende manieren kunt zetten, is er geen sluitend wetenschappelijk onderwerp over het gebruik van koffiedrab in de tuin. In dit artikel richten we ons op het tuinieren met koffiedik en geven we je graag advies over hoe je dat het beste doet.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Is koffiedik goed voor de tuin?

Lees verder na de advertentie

Je kunt prima tuinieren met koffiedik. Het is namelijk een goed ingrediënt voor compost en je kunt het bij de meeste planten zelfs direct op de grond aanbrengen. Wel is het belangrijk dat je koffieprut met mate gebruikt. Er zitten voedingsstoffen zoals stikstof, kalium en fosfor in koffiedik, die planten gebruiken om te groeien. Zo verrijkt dit vochtige organische materiaal de je tuinbodem.

Hoe gebruik je koffieprut in de tuin?

zelf plantenvoeding maken: koffiedrab

De veiligste manier om te tuinieren met koffiedik is door het toe te voegen aan compostbakken of wormenbakken. Koffiedrab composteert goed en zelfgemaakte compost is een goede toevoeging aan je bodem. Bij veel planten kun je koffieprut direct aanbrengen op de bodem, maar je moet dit wel met wat beleid doen. Elke plant heeft namelijk zijn eigen behoeftes. En in grote hoeveelheden kunnen de fijne deeltjes van koffiedik samenklonteren. Zo vormen ze barrière waardoor er mogelijk niet genoeg water en lucht bij de plantwortels komt.

Je kunt gerust je koffiedik aanbrengen in borders waar gevestigde planten staan, zolang je het niet altijd op dezelfde plek doet. Merk je dat de koffieprut zich ophoopt? Hark of meng het dan door de grond om de koffiedrab gelijkmatiger te verdelen.

Hoe composteer je koffiedik?

Door hun vochtige, fijne textuur is koffiedik een uitstekende toevoeging aan een composthoop met droog en houtachtig afval. Zo versnel je het composteringsproces. Als je op deze manier gaat tuinieren met koffiedik, zorg dan voor een balans tussen natte en droge materialen op je composthoop om goede compost te maken die niet te nat of te droog is. Als je mulcht met koffieprut of het ingraaft bij je planten, zakken de voedingsstoffen geleidelijk naar de bodem.

Tip! Heb je koffie die niet meer goed is? Je kunt ook ongebruikte koffie toevoegen als droog materiaal aan een compostbak.

Welke planten houden van koffiedik?

Voordat je gaat tuinieren met koffiedik is het handig om te weten dat koffie vaak licht zuur is. Het is daarom een geschikte voeding voor veel zuurminnende planten, zoals hortensia’s. Ook planten die veel voedingsstoffen nodig hebben, zoals rozen, lusten wel een bakkie nu en dan.

Welke planten houden niet van koffieprut?

Tenzij een kop decafé hebt gezet, houd er dan bij het tuinieren met koffiedik in gedachten dat er waarschijnlijk nog wat cafeïne in zit. De meeste cafeïne komt tijdens het koffiezetten in jouw kopje terecht, maar er kan altijd wat achterblijven. Er zijn bepaalde planten die minder goed groeien door cafeïne, zoals tomaten. Ook kan cafeïne het kiemen van zaailingen remmen.

Welke dieren houden niet van koffiedrab?

slak op blad

Bij het tuinieren met koffiedik zul je veel tips langs zien komen over het gebruik van koffieprut als bestrijdingsmiddel tegen ongewenste dieren in de tuin. Slakken zouden bijvoorbeeld een hekel hebben aan koffiedrab vanwege de korrelige textuur en cafeïne. Sommige tuiniers hebben goede ervaringen hiermee, andere merken weinig tot geen effect. Ook de inzet van koffiedik tegen mieren, katten en vossen heeft verschillende resultaten. Wil je het zelf uitproberen? Gebruik het dan regelmatig in je tuin, vooral na regen – dat spoelt de eerder aangebrachte drab namelijk weg.

Honden en koffiedrab: een gevaarlijke combinatie

Gebruikt koffiedik is een goede voedingsstof
Foto: Devin Avery (Unsplash)

Cafeïne kan giftig zijn voor honden. Hoewel de meeste cafeïne in je eigen drankje terechtkomt, kan het zijn dat er wat overblijft in de koffieprut. Je kunt daarom beter niet tuinieren met koffiedik als je een hond hebt die graag in de tuin graaft. In dat geval kun je de koffie beter direct toevoegen aan je compostbak of het dieper in de grond begraven.

Waar haal je koffieprut vandaan?

Wil je gaan tuinieren met koffiedik? Je kunt het makkelijkst de restanten van je eigen kop koffie gebruiken of die vragen aan een vriend of vriendin die geen tuin heeft, maar wel koffie drinkt. Verder zijn er koffiewinkels, cafés en restaurants die soms bakken en zakken met gebruikt koffiedik gratis weggeven. Je kunt het altijd vragen –wie weet heb jij straks een schat aan tuinvoeding en zijn zij van hun koffieprut af!

Meer over voeding voor je tuin:

Meer lezen over:
Tuinklussen
Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu