Winterplanten voor buiten: dit zijn de sterren van de wintertuin

Helga Kluiter
|
04/12/2023
Hamamelis x intermedia Pallida

Iedereen heeft zijn eigen favoriete seizoen, maar de winter staat bij de meeste tuiniers niet bovenaan de lijst. Toch hebben winterplanten voor buiten in de wintertuin hun eigen magie – met rijp, mist, regendruppels en krachtige silhouetten.

Lees verder na de advertentie

Winterplanten voor buiten

De wintertuin wordt opgesierd door groenblijvende struiken, kleine (vaak heerlijk geurende) bloemetjes aan kale takken en bloembollen. Maar denk ook eens aan verwelkte zaadhoofden van zomerbloeiers en verdorde siergrassen. Deze zijn in de zomer op hun mooist, maar ook in de winter zorgen ze voor veel sfeer – en beschutting en voedsel voor dieren.

Wekelijks tuininspiratie in je mail

Iedere week tuininspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Dit zijn enkele van onze favorieten voor de wintertuin:

1. Galanthus ‘S. Arnott’

Winterplanten voor buiten

Lees verder na de advertentie

De meeste sneeuwklokjes hebben een verfijnde geur, maar die van de Galanthus ‘S. Arnott’ is uitzonderlijk. Zijn grote, ronde, witte klokjes verspreiden namelijk een heerlijk honingachtig parfum. Daardoor is het een van de beste sneeuwklokjes voor de wintertuin, die compact groeit en sierlijk is. Hij kent bovendien weinig problemen en verspreidt zich met gemak. Graaf voor het planten compost en bladaarde door het plantgat en plant of deel hem altijd tijdens de groei, ofwel ‘in het groen‘.
Hoogte x Breedte: 20 cm x 10 cm

2. Miscanthus sinensis ‘Flamingo’

Miscanthus Flamingo

Chinees prachtriet, ofwel Miscanthus sinensis, is terecht een populair siergras. Met zijn statige, lang mooi blijvende pluimachtige zaadhoofden is hij een graag geziene gast in de wintertuin. Miscanthus sinensis ‘Flamingo’ is een van de kleinste variëteiten, met zijde-achtige, roze kwastjes die zachtjes wiegen in de wind.
Hoogte x Breedte: 1,5 m x 1 m

3. Arum italicum ‘Marmoratum’

Arum italicum Marmoratum

Nadat de groepjes oranje vruchtjes verdwijnen (vaak in de buikjes van merels) verschijnt het blad van de winterharde aronskelk Arum italicum ‘Marmoratum’. Glanzend groene pijlpunten volgen elkaar op van winter tot lente en ontvouwen zich, waarna hun ivoren nerven zichtbaar worden. Zelfs het slechtste weer lijkt hen niet te deren. De bladeren van de rijpste knollen hebben de meest uitgesproken doortekening en mooi golvende randen.
Hoogte x Breedte: 50 cm x 50 cm

4. Iris ‘Katharine Hodgkin’

winterplanten voor buiten

Of het nou sneeuwt of stormt, de adembenemende bloemen van de vroege dwergirisIris ‘Katharine Hodgkin’ verschijnen steevast in de eerste weken van het nieuwe jaar. Hun kleuren lijken rechtstreeks uit de onderwaterwereld te komen: groen-grijs gemengd met marineblauw. De bloemblaadjes zijn bovendien doortekend met donkerblauwe lijntjes die insecten de weg wijzen naar het waardevolle stuifmeel.
Hoogte x Breedte: 12 cm x 8 cm

5. Hamamelis × intermedia ‘Pallida’

Hamamelis x intermedia Pallida

De onweerstaanbare Hamamelis × intermedia ‘Pallida’ is een van de vroegst bloeiende toverhazelaars. Zijn slanke, bleek-citroengele bloemen openen soms al begin december en geuren heerlijk naar een mix van honing en nootmuskaat. De bloemen steken nog mooier af tegen een donkere achtergrond, bijvoorbeeld van een taxushaag, een muur bedekt met klimop of gewoon een donkere schutting.
Hoogte x Breedte: 3 m x 3 m

6. Cornus sanguinea ‘Anny’s Winter Orange’

Rode kornoelje Cornus sanguinea ‘Anny’s Winter Orange’

Deze opvallende rode kornoelje vlamt in de winter op met intens gekleurde rood-oranje takken. In de zomer trekt hij met zijn kleine witte bloemetjes veel vlinders aan. In het najaar wordt hij bezocht door de vogels, die graag snoepen van de donkerpaarse bessen.
Hoogte x Breedte: 2 x 2 m

7. Daphne bholua ‘Jacqueline Postill’

Daphne bholua ‘Jacqueline Postill’

Misschien wel de belangrijkste reden om Daphne bholua ‘Jacqueline Postill’ te planten, is de zeer intense geur! Die wordt verspreid door de wekenlang bloeiende, wit-roze bloemen, van februari tot april. Dit peperboompje staat verder graag in vruchtbare, vochtige, maar goed afwaterende grond in de volle zon tot lichte schaduw. Snoei hem alleen als het echt noodzakelijk is.
Hoogte x Breedte:3 m x 1,5 m

Meer winterplanten voor buiten

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu