Dit is waarom elke tuin een toverhazelaar verdient

Helga Kluiter
|
22/12/2020
Hamamelis intermedia (toverhazelaar)

Stel je een bladverliezende struik voor die een heerlijke geur verspreidt, een prachtig takkengestel heeft, opvallende winterbloemen draagt en in de herfst botergeel blad krijgt. Zou je dan niet een sprintje trekken naar de dichtstbijzijnde kwekerij? Nou, trek je hardloopschoenen maar aan, want je tuin is niet compleet zonder Hamamelis, ofwel de toverhazelaar.

Lees verder na de advertentie

Twee seizoenen pronken met een toverhazelaar

Het blad van de toverhazelaar kleurt in de herfst geel

Met een Hamamelis heb je gedurende twee seizoenen een echte blikvanger in de tuin. In de winter laat de toverhazelaar zijn prachtige spinachtige bloemen zien, die bovendien heerlijk geuren. En in de herfst verkleurt het blad naar een prachtig geel. Deze hardwerkende heester verdient dan ook zeker een prominente plek in de tuin.

Geniet lang van de bloemen (en de geur)

Hamamelis (toverhazelaar) krijgt prachtige winterbloemen.

De bloemen blijven lang aan de takken zitten en openen op verschillende momenten tussen december en maart. De meeste hebben een zoete geur en een paar, zoals ‘Arnold Promise’ (geel), ‘Aurora’ (rood en geel) en ‘Vesna’ (bleek oranje), hebben een opvallende, sterke geur die lang blijft hangen in de winterse lucht.

Zo blijft je toverhazelaar mooi

Hamamelis staat het liefst in voedingsrijke en goed doorlatende grond waar niet veel kalk in zit. Mulch de grond elke herfst en snoei de plant in principe niet. Heb je weinig ruimte en wordt hij écht te groot? Dan kun je de groei van afgelopen jaar na de bloei terugsnoeien tot op twee knoppen.

Lees verder na de advertentie

5x de beste toverhazelaars

Er zijn veel soorten Hamamelis te krijgen. Dit zijn onze favorieten toverhazelaars:

Hamamalis x intermedia ‘Barmstedt Gold’

Hamamalis x intermedia ‘Barmstedt Gold’

‘Barmstedt Gold’ krijgt grote, geurende gele bloemen op omhoog groeiende takken. Zijn herfstblad is zonnig geel.
Bloeit jan-feb H x B 3 m x 3 m

Hamamalis x intermedia ‘Aphrodite’

Hamamalis x intermedia ‘Aphrodite’

‘Aphrodite’ heeft grote, oranje, licht geurende bloemen op een wijdverspreid takkenstelsel. Zijn blad kleurt in het najaar geel.
Bloeit feb-mrt H x B 3 m x 4 m

Hamamalis x intermedia ‘Rubin’

Hamamalis x intermedia ‘Rubin’

‘Rubin’ bloeit met mild geurende, helderrode bloemen op een hard groeiende, bolvormige plant. Zijn blad wordt in de herfst oranje-geel.
Bloeit jan-feb H x B 4 m x 4 m

Hamamalis x intermedia ‘Diane’

Hamamalis x intermedia ‘Diane’

‘Diane’ geurt subtieler dan andere toverhazelaars. Hij krijgt eind winter elegante, rode bloemen met een bijna robijnrood hart. De herfstbladeren zijn roodoranje.
Bloeit feb-mrt H x B 3,5 m x 3,5 m

Hamamalis x intermedia ‘Arnold Promise’

Hamamalis x intermedia ‘Arnold Promise’

‘Arnold Promise’ is misschien wel de beste keus als je op zoek bent naar veel geur, citroengele bloemen en weelderige herfstbladeren.
Bloeit feb-mrt H x B 3 m x 3,5 m

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu