Tuinieren in de herfst: 4 redenen, 8 praktische tuinklussen

Tuin ideeen klein budget; water geven, besparen

Als je denkt aan het ideale seizoen om aan de slag te gaan in je tuin, aan welk seizoen denk je dan? Mogelijk denk je aan het voorjaar, wanneer planten weer uitlopen en je na IJsheiligen buiten kunt zaaien. Toch is de herfst eigenlijk het perfecte seizoen om de basis van je tuin te leggen. Dit is waarom.

Reden 1: de bodem is nog warm

In de herfst is de bodem van je tuin nog warm van de zomermaanden. Daardoor zullen nieuwe planten goed aanslaan, nog voordat de koude winter begint. Dat maakt de herfst het ideale seizoen om te planten en te verplanten.

Ga aan de slag met:

  • het aanplanten van nieuwe, winterharde planten. Kijk rond en vraag ook vooral om tips van kwekers op de Ambachtelijke Plantenmarkt!
  • het vermeerderen van planten door te stekken, scheuren of delen. Doe inspiratie op in dit artikel over planten vermeerderen.

Reden 2: geef planten de kans om te wortelen

rozen kale wortel planten

In het voorjaar werken planten hard om blad en bloemen aan te maken. Als ze dan ook nog wortels moeten aanmaken, begrijp je dat dit veel vraagt van je plant. Door in de herfst te planten geef je jouw planten een goede start en kunnen ze vast wortels ontwikkelen tijdens de koudere maanden. Bovengronds lijkt het misschien stil in je tuin, maar onder de grond groeien de wortels wel door.

Lees verder na de advertentie

Ga aan de slag met:

  • bloembollen planten. Met vroeg bloeiende soorten steun je bestuivers die vroeg uit hun winterslaap komen.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Reden 3: genoeg water voor jonge planten

Tuinieren in het najaar heeft vele voordelen, bijvoorbeeld dat de regenachtige dagen jonge planten voorzien van genoeg water.

Jonge planten hebben genoeg water nodig om goed te groeien en kunnen slecht tegen uitdroging. Daarom zijn de regenachtige herfstdagen perfect om je nieuwe planten een goede start te geven. 

Ga aan de slag met:

  • het verbeteren van de drainage in je tuin. Meng bijvoorbeeld zand, kiezels, grit of compost door de grond voor een drogere standplaats of gebruik potten met drainagegaten.
  • het verbeteren van de bodem, bijvoorbeeld door te mulchen.

Tip! Tuinier je op kleigrond? Dan vind je in dit artikel tips om kleigrond te verbeteren.

Reden 4: natuurlijke moment voor veel inheemse planten

Foto: NL Bloeit!.

In de natuur laten veel (inheemse) planten in de nazomer en de herfst hun zaden vallen. Soms hebben de zaden namelijk een koude periode nodig om goed te ontkiemen, of ze ontkiemen in de herfst en slaan zich als jonge plant door de wintermaanden heen. Om dit proces na te bootsen kun je veel inheemse planten dan ook goed in de herfst zaaien, zodat ze deze koude periode meemaken en zich vervolgens goed kunnen ontwikkelen.

Ga aan de slag met:

  • het zaaien van winterharde soorten. Doe bijvoorbeeld mee met de Inheemse Zaaiweek om je tuin te vergroenen en inheemse tuindieren te steunen.
  • zaden oogsten van planten in je tuin. Kies hiervoor een droge, zonnige dag uit.

Ga aan de slag met Gardeners’ World!

Aan de slag in je tuin met Gardeners' World Magazine

Wil jij het hele jaar door praktische tips lezen van experts en inspiratie opdoen voor jouw tuin? Dan is Gardeners’ World magazine iets voor jou! Met ons praktische tuinmagazine krijg je het hele jaar door inspiratie, praktische tips en stap-voor-stap uitleg om je tuin tot bloei te brengen. Lees niet alleen wat je kunt doen in de tuin, maar ook hoe je het doet, en dit alles met een focus op duurzaamheid en natuurlijk tuinieren. Of je nu een balkon hebt of een landgoed: met Gardeners’ World magazine kun je aan de slag.

Meer lezen over tuinieren in het najaar

Magazine van Gardeners’ World 10/2024

Gardeners’ World 10/2024

Bestel nu