Inheemse Zaaiweek: waarom je inheemse planten in het najaar zaait

Linda Passies
|
09/09/2023
inheemse zaaiweek knautia arvensis

Het voelt misschien ‘normaal’ om je planten en bloemen in het voorjaar te zaaien, maar juist het najaar is het beste moment om inheemse zaden te zaaien. 

Lees verder na de advertentie

Waarom zaaien in het najaar?

wilde marjolein

Planten in de natuur laten in de nazomer en het najaar hun zaad vallen. Deze natuurlijke zaadval is er niet voor niets! De zaden van sommige planten zijn berekend op een koude periode. De zaadjes wachten in feite af tot het voorjaar komt en ze kunnen gaan kiemen. Komt er geen koude periode, dan kiemen de zaden niet goed. Weer andere planten ontkiemen in de herfst en gaan als plantje de winter in.

Zaai mee tijdens de Inheemse Zaaiweek

Omdat je inheemse planten het beste in het najaar zaait, organiseren we van 25 september tot en met 1 oktober 2023 de Inheemse Zaaiweek. Doe ook mee en zaai inheemse zaden voor de biodiversiteit! Kom in actie met al je vrienden, familieleden en buren. Samen zaaien we zoveel mogelijk vierkante meters in met inheemse zaden!

De Inheemse Zaaiweek is een initiatief van Gardeners’ World, De Bijenstichting en kweker en leverancier van wildebloemenzaden Cruydt-Hoeck.

Waarom zijn inheemse planten belangrijk?

Inheemse planten zijn een goede voedingsbron voor veel dieren zoals insecten en vogels. Ook zijn veel inheemse planten waardplanten: planten die noodzakelijk zijn voor de ontwikkeling van het insect. Zo is het boomblauwtje afhankelijk van grote kattenstaart.

Lees verder na de advertentie

Krijg gratis inheemse zaden

Abonnees van Gardeners’ World Magazine krijgen bij het oktobernummer een gratis zakje inheemsebloemenzaden. Vanaf 25 september krijg je het magazine thuisgestuurd, precies op tijd voor de Inheemse Zaaiweek.

Zelf zaden kopen kan natuurlijk ook. In het september- én oktober-nummer vind je een code, waarmee je de zaden met korting bestelt. Het september nummer ligt vanaf nu in de winkel. Koop met deze kortingscode je zaden bij de Bijenstichting, bijvoorbeeld Insectenmengsel 50 gram, Insectenmengsel 100 gram, Mengsel eenjarige akkerbloemen of Bijenmengsel inheemse een- en tweejarige soorten.

Gratis webinar van de Bijenstichting tijdens de Inheemse Zaaiweek

In de Inheemse Zaaiweek houdt de Bijenstichting gratis webinars over inheems zaaien:

  • 29 augustus om 19.00 uur
  • 7 september om 19:00 uur
  • 12 september om 19.00 uur
  • 21 september om 19.00 uur

Om het webinar te kunnen volgen, kun je je aanmelden op de website van de Bijenstichting

Meer lezen over inheemse planten:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu