Perkplanten zaaien in januari: zo pak je dat aan

Helga Kluiter
|
18/01/2022
verwarmde kweekbak

Maak plaats op je vensterbank of in de serre! Want perkplanten zaaien in januari en februari geeft niet alleen veel voldoening, maar de keuze uit zaden is ook enorm. Het lentegevoel begint zo bovendien extra vroeg!

Wat zijn perkplanten?

Perkplanten, ook wel perkgoed genoemd, worden verkocht als eenjarige planten die je tuin de hele zomer van vrolijke bloemen voorzien. Denk aan lobelia’s, petunia’s, Spaanse margrieten, gazania’s en nog veel meer heerlijke zomerbloeiers. Je kunt ze vaak vanaf het voorjaar kopen in de tuincentra en bij kwekerijen, maar wacht wel even met buiten zetten tot na IJsheiligen, want ze kunnen niet tegen vorst.

Wanneer perkgoed zaaien

makkelijke eenjarige planten

Voor het lentegevoel hoef je niet te wachten tot je in het voorjaar perkgoed kunt kopen. Want de goedkoopste perkplanten kweek je zelf op uit zaad. Dat doe je het beste vanaf januari of februari in een kweekbak – in een kas, serre of op een warme vensterbank. Begin zo vroeg mogelijk, want het duurt een paar maanden voordat perkgoed gaat bloeien.

Perkplanten zaaien in januari

Zaai met deze basismethode een paar potjes van elke soort perkplant die je wilt kweken. Volg altijd de instructies op de verpakking, want diverse planten hebben nogal eens verschillende behoeften. Zaai de zaden bij goed licht. Heb je weinig licht in huis, dan is een groeilamp een goede investering,

1. Perkplanten zaaien

perkplanten zaaien in januari

Vul potjes of bakjes met zaai- en stekgrond en strooi het zaad erbovenop. Zijn de zaadjes erg klein, meng ze dan met wat zand om ze gemakkelijker en dun te zaaien.

2. Zaden afdekken

planten zaaien in januari

Bedek het zaad met de aanbevolen hoeveelheid grond. Als je zaden niet in het donker ontkiemen, voeg je in plaats van een laagje grond wat vermiculiet toe. Dit laat licht door en houdt de zaadjes op hun plek.

3. Plantenlabels

plantenlabels

Zet een label bij je plantje dat tot de herfst meegaat. Een potlood of onuitwisbare pen blijft het langst leesbaar. Laat de labels bij je planten staan, zodat je al je perkgoed goed uit elkaar kunt houden.

4. Water geven

perkplanten zaaien in januari: water geven

Geef direct na het zaaien ruim water (gebruik een fijne broes) om de zaden te helpen ontkiemen. Houd de grond daarna vochtig, maar nooit doorweekt.

5. Zaden ontkiemen

verwarmde kweekbak

Zet de potjes met je goedkope perkplanten in een verwarmde kweekbak. Open af en toe het deksel zodat condens eruit kan. Breng de temperatuur omlaag wanneer het zaad ontkiemt.

6. Zaailingen verspenen

zaailingen verspenen

Verspeen de grootste kiemplantjes zodra ze hun eerste echte blaadjes hebben en verpot ze naar afzonderlijke potten. Zo kunnen ze zonder concurrentie verder groeien, tot ze na IJsheiligen naar buiten kunnen.

Meer perkplanten zaaien in januari en februari

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu