Regenwater opvangen: de 6 beste manieren

Partnerbijdrage van Ranzijn Tuin & Dier en Nature®
Govert de Jong
|
25/06/2024
Afbeelding voor Regenwater opvangen: de 6 beste manieren

In de warme zomermaanden vragen je plantjes vaak meer water en is elke bui tijdens een droogte een zegen. Regenwater opvangen tijdens deze spaarzame buien is een goed idee, zodat je ook op andere momenten je planten kunt bewateren met hemelwater. Wateropvang in de tuin kun je op verschillende manieren regelen, bijvoorbeeld met regentonnen. Je kunt zelfs water ondergronds opvangen!

Lees verder na de advertentie

Regenwater opvangen

Je kunt op verschillende manieren regenwater opvangen in je tuin en dit op een ander moment gebruiken. Wij vertellen je hoe je regenwater het beste kunt opvangen.

1. Regenwater opvangen met regenton

Tijdens zomerse buien kan regenwater flink uit de lucht komen vallen en het is zonde om álles af te voeren in de grond. Het opvangen ervan zorgt ervoor dat je gericht water kunt geven aan de planten die het écht nodig hebben in droge periodes.

De meest voor de hand liggende manier is het gebruiken van regentonnen. Je hebt ook regentonnen met plantenbak. Het dak is een enorme oppervlakte waar je al gauw vele tientallen liters water mee opvangt!

Tip! Momenteel kun je met hoge korting regentonnen kopen bij Ranzijn Tuin & Dier. De actie loopt van 21/06/2024 tot en met 29/09/2024:

Lees verder na de advertentie

2. Regenwater ondergronds opvangen

Foto: Gosia K. / Pixabay

Wil je nóg meer regenwater opvangen? Je kunt onder de grond grote hoeveelheden water opvangen met een regenwateropvangsysteem. Dit kan een infiltratiekrat zijn, waarbij je water vasthoudt en het langzaam wordt afgegeven aan de omliggende bodem. Je kunt ook een grote watertank plaatsen, waar je water uit kunt oppompen om je tuin mee te sproeien via een bewateringssysteem.

Als je echt grote hoeveelheden water vasthoudt, kun je dit regenwater ook in huis gebruiken voor bijvoorbeeld het toilet.

3. Water opvangen in de bodem

Dit klinkt eigenlijk heel logisch en dat is het ook. Door tegels of verharding te verwijderen kan water wegzakken in de grond en zo je grondwater aanvullen. Het water stroomt nu niet de kolk (of je huis) in, maar wordt opgenomen in de grond. Met een goede grondwaterstand, kunnen je planten met hun lange wortels water zelf ophalen.

Tip: Besproei je planten liever één keer per week langdurig, dan dagelijks een beetje. Planten zullen daardoor hun wortels dieper laten groeien om bij het water te komen en zijn zo beter bestand tegen droogte.

4. Water met een groendak opvangen

Heb je (nog) een leeg dak? Je kunt overwegen een groendak aan te leggen! De meest voorkomende vorm is het sedumdak. Naast dat je de waterafvoer ermee vertraagt en water borgt, heeft het ook een isolerende werking. De planten op het dak dragen ook nog eens bij aan de vergroening van je tuin én trekken allerlei insecten aan.

5. Water opvangen met bomen en struiken

Door in je tuin bomen en struiken te zetten, kun je zorgen voor een betere waterhuishouding. De wortels van deze planten zorgen ervoor dat de bodem open en luchtig blijft, waardoor water beter vastgehouden kan worden (sponseffect).

Bomen en struiken zorgen ook voor schaduw, wat verdamping tegengaat. Ook vinden bijvoorbeeld vogels het heerlijk als ze in dicht struikgewas kunnen schuilen en nestjes kunnen bouwen in je tuin!

6. Maak ruimte voor regenwater met vijver of wadi

Heb je wat meer ruimte? Dan kan een vijver of wadi een hoop water opvangen. Met name een wadi geeft veel ruimte voor water, doordat hij ook droog kan staan (een vijver bevat altijd water). Zorg dat je vijver of wadi op het diepste punt ligt in je tuin, zodat het overtollige water daarheen loopt.

In- en langs de wadi kun je bijvoorbeeld oeverplanten plaatsen, zoals moerasspirea (Filipendula ulmaria), dotterbloem (Caltha palustris) en grote kattenstaart (Lythrum salicaria). Staat je wadi vol water? Dan kun je dit natuurlijk ook gebruiken om je andere planten water te geven bij warm weer!

Meer lezen over:
Partnerbijdrage
Govert de JongGovert kan uren praten over inheemse planten, natuur en het dierlijk leven in de tuin. Duurzaamheid en biodiversiteit past hij veel toe in de tuin én hij schrijft er graag over voor Gardeners' World!
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu