Top 22 planten met oranje bloemen voor in de tuin

Govert de Jong
|
07/06/2024
Afbeelding voor Top 22 planten met oranje bloemen voor in de tuin

Oranje bloemen zorgen voor warmte en kleur in je borders. Ze komen in allerlei vormen en maten en variëren sterk in de oranjetinten. Als je van een tropische tuin houdt, combineer de oranje bloemen dan met rode en paarse bloemen. Wil je een rustiger uitstraling? Combineer dan oranje met witte, gele en blauwe bloemen.

Lees verder na de advertentie

Onze top 22 planten met oranje bloemen

Wij geven je hieronder een selectie van uiteenlopende tuinplanten met oranje bloemen. Bekijk welke je mooi vindt en ga vooral op onderzoek uit welke soorten er nog meer zijn!

1. Calendula officinalis ‘Indian Prince’

Calendula Indian Prince

Calendula (Calendula officinalis) heeft veel verschillende variëteiten. Vroeger, en nog steeds, wordt calendula gebruikt als geneeskrachtig kruid! Deze eenjarige bloem heeft dieporanje bloembladen en is ook geschikt als snijbloem. Wordt veel bezocht door zweefvliegen.

Hoogte x breedte: 60cm x 45cm
Bloei: Juni – oktober

2. Zinnia elegans ‘Orange King’

Lees verder na de advertentie

Deze langbloeiende zinnia kun je jaarlijks zaaien van maart tot april. Ze bloeien tot diep in de herfst! Je kunt ze ook goed in potten en bakken zetten.

Hoogte x breedte: 75cm x 20cm
Bloei: Juli – oktober

3. Zonnebloem (Helianthus annuus ‘Velvet Queen’)

Foto: Maya A. P / Pixabay

Zonnebloemen zijn niet altijd geel, je kunt ook zonnebloemvariëteiten zaaien die mooie oranje tinten hebben. Bijvoorbeeld ‘Velvet Queen’. Zonnebloemen zijn gemakkelijk te zaaien. Laat de uitgebloeide bloemhoofden zitten, zodat vogels de zaden kunnen eten in de winter.

Hoogte x breedte: 50cm x 35cm
Bloei: Juli – oktober

4. Geum avens ‘Totally Tangerine’

Geums kun je goed plaatsen vooraan in de border. Deze plant heeft hoge, smalle stengels, waarop de mandarijn-kleurige bloemen mooi uitkomen! De plant bloeit de hele zomer in de zon of halfschaduw.

Tip: De inheemse plant knikkend nagelkruid (Geum rivale), past ook goed in de tuin en heeft subtiele oranjeroze bloemen.

Hoogte x breedte: 90cm x 50cm
Bloei: Juni – augustus

Wekelijks praktische tuintips in je mail

Iedere week tips voor je tuin in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

5. Dahlia ‘Vulcan’

Deze bloem is vernoemd naar de Romeinse vuurgod Vulcanus. Als je de kleur ziet van deze grote bloem (17cm doorsnede!), dan snap je wel waarom deze oranje bloem deze naam heeft gekregen. Naast deze dahlia’s zijn er ook nog andere oranje variëteiten te vinden.

Hoogte x breedte: 120cm x 40cm
Bloei: Juli tot november

6. Bloemriet (Canna ‘Tropicanna’)

Foto: Hartono Subagio / Pixabay

Op zoek naar iets exotisch voor in de tuin? Deze soort bloemriet (Canna) geeft een oranje, tropische tint aan je tuin. Niet alleen de prachtige bloemen, ook de rode bladeren vallen gelijk op!

Hoogte x breedte: 150cm x 50cm
Bloei: Juni – september

7. Crocosmia x crocosmiiflora ‘Star of the East’

Crocosmia-soorten komen in veel verschillende tinten oranje en rood. Deze variant staat graag in de zon of halfschaduw. Hij bloeit tot in de herfst, dus geeft ook het najaar veel kleur! Houdt van goede drainage.

Hoogte x breedte: 100cm x 50cm
Bloei: Juli – september

Meer inspiratie opdoen voor je zomertuin?

In Gardeners’ World magazine doe je boordevol inspiratie op! Daarnaast vind je alles over praktisch en duurzaam tuinieren in jouw zomertuin. Neem nu een abonnement op ons magazine en ontvang 40% korting!

8. Vuurpijl (Kniphofia)

Kleuren combineren in de tuin

De vuurpijl knalt uit je border! Er zijn verschillende variëteiten met rode en oranje bloemen. Deze vaste plant staat het liefst op een zonnige plek of in potten. Wanneer ze goed aanslaan, doen ze het uitstekend op droge plekken in de tuin.

Hoogte x breedte: 75cm x 60cm
Bloei: Juni – september

9. Primula bulleyana

Deze sleutelbloem staat in het voorjaar mooi tussen narcissen en helleborussen. Zorg dat je ze plant in een vochtige grond, in de halfschaduw of zon. De geeloranje bloemen staan op vrij hoge stengels.

Hoogte x breedte: 60cm x 30cm
Bloei: April – juli

10. Oost-Indische kers (Tropaeolum majus)

Oost-Indische kers zijn makkelijk groeiende eenjarige planten. Je kunt ze goed plaatsen naast koolsoorten, om koolwitjes (vlinders) weg te houden bij je groenten. Deze leggen namelijk nog liever hun eitjes op deze plant. De bloemen zijn heerlijk zoet en licht pittig!

Hoogte x breedte: 30cm x 30cm
Bloei: Juni – september

11. Slaapmutsje (Eschscholzia californica)

Het slaapmutsje is ook een eenjarige plant met oranje bloemen, die het goed doet in potten en bakken. Je kunt ze ook zaaien in de border, wanneer je ongebruikte ruimte hebt.

Hoogte x breedte: 45cm x 30cm
Bloei: Juni – september

12. Daglelie (Hemerocallis fulva ‘Flore Pleno’)

Foto: Alejandro Bayer Tomayo / Wikimedia Commons

Daglelies doen hun eer aan: ze bloeien maar één dag. Het is gelukkig wel zo dat ze ontzettend veel bloemen aanmaken gedurende de zomer. De gewone daglelie, Hemerocallis fulva, heeft lichtoranje bloemen. De variant met de dubbele bloem heet ‘Flore Pleno’ (zie foto).

Hoogte x breedte: 90cm x 60cm
Bloei: Juni – augustus

13. Eremurus ‘Cleopatra’

Prachtige vaste plant met oranje bloemen, die oorspronkelijk uit West- en Centraal-Azië komt. Ze worden vrij hoog en hebben prachtige toortsen. Ze houden van zon en goede drainage, ideaal voor een rots of prairietuin. De bovenstaande variant is de ‘Cleopatra’.

Hoogte x breedte: 150cm x 60cm
Bloei: Juni – juli

14. Trompetklimmer (Campsis ‘Indian Summer’)

Trompetklimmers zijn snelgroeiend en zijn handig wanneer je een zonnige muur of hek wilt laten groeien. Ze zien er exotisch uit, maar ze kunnen goed tegen kou (tot -10°C). Voor een rijkere bloei kun je het beste kiezen uit ‘Indian Summer’ en ‘Madame Galen’.

Hoogte x breedte: 400cm x 400cm
Bloei: Juli – september

15. Toverhazelaar (Hamamelis x intermedia ‘Jelena’)

Op zoek naar paarse bloemen in het voorjaar? De toverhazelaar stelt je niet teleur! Naast de bekende die gele bloemen heeft, kun je ook kiezen voor ‘Jelena’ (zie foto), ‘Aphrodite’ of ‘Orange Beauty’.

Hoogte x breedte: 400cm x 400cm
Bloei: Januari – february

16. Baardiris (Iris germanica ‘Feu du Ciel’)

Baardirissen zijn vaste planten met onder andere geel-oranje bloemen. Kies bijvoorbeeld ‘Feu du Ciel’ of ‘William of Orange’. Ze houden niet van té natte voeten, dus zorg voor wat drainage.

Hoogte x breedte: 80cm x 20cm
Bloei: Mei – juni

17. Roos (Rosa ‘Lady of Shalott’)

Rozen vind je vele kleuren en ook met vele tinten oranje. ‘Lady of Shalott’ heeft een vrij diepe kleur oranje. Wil je nog diepere kleur? Kijk dan naar ‘Summer Song’.

Hoogte x breedte: 130cm x 100cm
Bloei: Juni- oktober

18. Chrysanten (Chrysanthemum ‘Dixter Orange’)

Je hebt chrysanten in vele tinten oranje beschikbaar, bijvoorbeeld ‘Dixter Orange’ of ‘Conella Orange’. Met deze bloemen geef je in het najaar je border nog veel kleur!

Hoogte x breedte: 75cm x 50cm
Bloei: September – november

19. Duizendblad (Achillea ‘Walther Funcke’)

Duizendblad (Achillea) ‘Walther Funcke’ heeft diep oranje kleuren. De bloemhoofden zijn plat en staan mooi in contrast met andere soorten type bloemhoofden. Zet ze op een zonnige plek. De plant kan goed tegen droogte, zodra de wortels goed ontwikkeld zijn.

Hoogte x breedte: 60cm x 60cm
Bloei: Juni tot september

20. Rudbeckia ‘Cherokee Sunset’

Foto: Dwight Sipler / Wikimedia Commons

Rudbeckia is vooral bekend om zijn gele bloemen, maar heeft ook oranje varianten. Bijvoorbeeld ‘Cherokee Sunset’. Deze bloem heeft een mix van geel, oranje en rood-bruin én heeft dubbele bloembladeren. Rudbeckia kan ook goed gezaaid worden.

Hoogte x breedte: 60cm x 30cm
Bloei: Juli – oktober

21. Helenium ‘Waltraut’

Foto: Jonathan Billinger / Wikimedia Commons

Voor oranje bloemen in het najaar kun je goed deze variant van zonnekruid (Helenium) kiezen. De ‘Waltraut’ heeft koperkleurige, oranje bloemen. Staat in de nazomerborder goed met Rudbeckia’s en siergrassen.

Hoogte x breedte: 100cm x 60cm
Bloei: Augustus – september

22. Tulp ‘Prinses Irene’

Oranje zie je vaak terug in tulpen, bijvoorbeeld de ‘Prinses Irene’ of ‘Fabio’. De voorjaarstuin zal er mooi bij staan met deze feloranje bloemen! Zorg dat je de biologische tulpenbollen in november poot.

Hoogte x breedte: 30cm x 10cm
Bloei: April – mei

Meer lezen

Meer lezen over:
Bloemen Inspiratie
Govert de JongGovert kan uren praten over inheemse planten, natuur en het dierlijk leven in de tuin. Duurzaamheid en biodiversiteit past hij veel toe in de tuin én hij schrijft er graag over voor Gardeners' World!
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu