Inheemse plant: knikkend nagelkruid (Geum rivale)

Knikkend nagelkruid - Geum rivale

Als je de eerste vaste planten ziet opkomen in je tuin, zou je ook het knikkend nagelkruid (Geum rivale) kunnen zien. Dit is een zeer zeldzame inheemse overblijvende plant uit de rozenfamilie (Rosaceae). Je herkent de plant aan zijn knikkende en klokvormige oranjeroze bloemen en purperkleurig kelkbladeren. 

Lees verder na de advertentie

Met inheemse planten help je de biodiversiteit enorm. Ze zijn prachtig, maar helaas niet zo bekend. In deze rubriek stellen we een inheemse plant zich aan je voor, in de hoop dat ze een plekje in jouw tuin krijgen. Ze zullen je niet teleurstellen!

Knikkend nagelkruid: een plant uit het oerbos

Lang geleden bloeide knikkend nagelkruid uitbundig in het laatste min of meer oorspronkelijke oerbos: het Beekbergerwoud. Dat was een uniek moerasbos van duizenden jaren oud. Sinds kort wordt de plant in Nederland aangeplant, om de erg kleine oorspronkelijke populaties te versterken. Dat is nodig om de Geum rivale een kans te geven te overleven in het Nederlandse landschap, aangezien hij het niet meer op eigen kracht kan.

geum rivale knikkend nagelkruid
Foto: Salvor Gissurardottir via Wikimedia Commons, publiek domein.

De beste locatie voor knikkend nagelkruid

Van nature staat knikkend nagelkruid graag op voedselrijke en een beetje vochtige locaties met zon of halfschaduw. Je kunt de plant gemakkelijk in de tuin houden, bij de tuinvijver of in gedeeltelijk beschaduwde borders op voedzame bodem. Op een goede plek in de tuin waar de plant zich prettig voelt, kan hij zich geleidelijk uitbreiden.  

De plant is goed te combineren met andere inheemse wilde planten zoals bosanemoon, speenkruid, slanke sleutelbloem, lievevrouwebedstro, gele dovenetel, wilde akelei, bosaardbei of ruig klokje. 

Wekelijks tuintips in je mail

Lees verder na de advertentie

Iedere week tips over biodiversiteit in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De bloemen zijn goed voor insecten

Knikkend nagelkruid wordt zo’n 20 tot 40 cm hoog en het blad is wintergroen. De plant bloeit van mei tot juli en terugknippen na de bloei geeft kans op herbloei. De prachtig oranjeroze bloemen hebben net zo’n lekker hip sorbettintje die de grootbloemige, gekweekte zusjes Geum ‘Mai Tai’ en ‘Leonard’s Variety’ zo populair maakt. De bloemen zijn iets subtieler, maar niet minder mooi. En belangrijk: de bloemen zijn goed toegankelijk voor insecten. Het zijn vooral metselbijen en diverse soorten hommels die de bloemen bezoeken, zoals de aardhommel, grashommel, boshommel en veldhommel.

Waar komt de naam vandaan?

In het Engels wordt het ook wel Indian chocolate genoemd, omdat de inheemse bevolking van Amerika een soort chocoladedrank van de plant maakte. De Nederlandse naam knikkend nagelkruid dankt de plant aan de knikkende bloemen. Geum is afgeleid van Geuein (Grieks) en betekent ‘proeven of genieten van’. Dit in verband met de aromatische wortelstok die etherische olie bevat en een beetje naar kruidnagel ruikt.

Over NL Bloeit!

Stichting NL Bloeit! kweekt bijzonder aantrekkelijke inheemse planten, soorten waar de wilde bijen, vlinders en heel veel andere insecten dol op zijn. In Nederland zijn er nog maar weinig van deze planten in het wild te vinden en jij kunt helpen door juist de inheemse planten in je tuin te zetten. Op een paar vierkante meter kun je al een prachtige wilde weelde creëren. www.nlbloeit.nl

Meer over biodiversiteit:

Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu