Gardeners’ World 11/2024
Omarm de herfst
Cover van

Een geveltuin aanleggen: meer groen begint bij je voordeur

geveltuin aanleggen

Hoe minder tegels in je (voor)tuin, hoe beter. En je kunt vaak meer bestrating verwijderen dan je denkt! Wat dacht je bijvoorbeeld van een geveltuin aanleggen? Een paar tegels eruit, planten erin, en je hebt een miniparadijsje. Zo kun je zelfs als je voordeur rechtstreeks aan de stoep uitkomt een klein tuintje maken.

Lees verder na de advertentie

Ga meteen naar:

Waarom een geveltuin?

Verstening in steden is bij weersextremen een groot probleem. Bij stortbuien stroomt al het water het riool in, dat zo overbelast raakt. En bij hitte zijn sterk versteende wijken vele graden warmer dan groene wijken. Elke tegel die je vervangt door groen draagt dus een steentje bij aan een prettiger leefklimaat.

Mag je zomaar een geveltuin aanleggen?

Controleer voordat je begint altijd of je een geveltuin mag aanleggen – dus met toestemming van de huiseigenaar. Controleer ook bij de gemeente wat de exacte voorwaarden zijn als je aan de straatkant van je woning aan de slag gaat. Er moet bijvoorbeeld altijd voldoende stoepruimte overblijven, er moet voldoende afstand blijven tot lantaarnpalen, en je wil voorkomen dat er leidingen of kabels geraakt worden …

Geschikte planten voor een geveltuin

geveltuin aanleggen

De beste planten voor een geveltuin zijn planten die niet te veel ruimte innemen, niet te diep wortelen (kabels en leidingen!) en niet in de weg komen te staan. Vaste planten, siergrassen, kleine struiken zoals hortensia’s, klimplanten zoals klimrozen en clematissen en ook eenjarige planten zijn erg geschikt voor een geveltuin.

Verder is je plantenkeuze natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid zon die je geveltuin krijgt. Observeer dit dus voordat je planten koopt.

Stap voor stap een geveltuin aanleggen

Gardeners’ World-redacteur Helga vertelt hoe zij haar geveltuin heeft aangelegd:

1. Geveltuin grootte

De muur langs het pad naar mijn voordeur was vooral kaal. Elk jaar werden er een paar potten neergezet, maar het werd nooit écht een groen geheel. Vandaar dat ik besloot om enkele tegels eruit te halen. Vanwege de grootte van de tegels en de manier waarop de stoep gelegd is, is de geveltuin niet geheel rechthoekig, maar varieert hij in diepte van 40 tot 60 cm en is hij 160 cm breed.

2. Tegels eruit, verse grond erin

geveltuin aanleggen

Nadat ik de tegels had verwijderd, heb ik de zandgrond eronder verbeterd met wat verse potgrond. De stoeptegels waren te groot om als borderrand te gebruiken, dus de randen worden gevormd door wat klinkers.

3. Planten in de geveltuin

geschikte planten voor geveltuin

De geveltuin ligt ’s ochtends in de schaduw, terwijl er in de middag zon staat. Ik heb dus meerdere  planten gekozen met zilverkleurig en behaard blad (Artemisia, Brunnera, Nepeta), in combinatie met paarse en roze bloeiende planten. De Astilbe kan flink wat zon hebben, mits hij voldoende water krijgt.

Mijn plantenkeuze – van links naar rechts:

geveltuintjes
resultaat na uitplanten op 27 april

4. Geveltuin aanleggen: het resultaat

geveltuin aanleggen
resultaat na 6 weken, op 11 juni

Het is verbazingwekkend hoe snel de planten groeien. Al een maand na het uitplanten van de plantjes was het geveltuintje prachtig dichtgegroeid.

De Artemisia moet jaar op jaar wel een beetje in toom worden gehouden, want hij groeit als kool. Vandaar dat ik het kattenkruid inmiddels heb verplaatst naar een andere plek in de tuin. Maar al met al kost dit tuintje vrijwel geen onderhoud, terwijl het er prachtig uitziet én bestuivers lokt.

Meer tuinontwerp voor een groene tuin

Cover van

Nieuwsbrief Gardeners' World

Ontvang elke vrijdag de beste tuintips, inspiratie en klussen voor je tuin en blijf op de hoogte van aanbiedingen.