Zo kweek je siertabak (Nicotiana) op uit zaad

Helga Kluiter
|
20/04/2023
siertabak (Nicotiana)

Wil je in de zomer elke avond heerlijke geuren opsnuiven, dan kun je in maart en april siertabak zaaien. Nicotiana, zoals de botanische naam luidt, groeit snel, dus ga meteen aan de slag.

Lees verder na de advertentie

Wanneer siertabak zaaien

Siertabak zaaien kun je het beste in maart en april doen, maar je moet daarvoor welk genoeg ruimte binnen hebben. De zaden hebben namelijk genoeg warmte nodig om te ontkiemen. En ook de zaailingen houden niet van kou. Heb je binnen geen ruimte, wacht dan tot mei. Dan kun je Nicotiana buiten zaaien zodra de grond warm genoeg is.

Siertabak zaaien: dit heb je nodig

  • Zaaitray of kleine potjes
  • Zaaigrond
  • Vermiculiet of scherp zand
  • Doorzichtige kweekdeksel
  • Universele (turfvrije) potgrond
  • Koude kas

Wekelijks zaai- en tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

1. Siertabak zaaien

siertabak zaaien

Vul je zaaitrays of potjes met een goede kwaliteit zaaigrond. Tik tegen de bak of potjes om de grond beter in te laten klinken. Strooi dan de zaden op de grond. Bedek ze niet, want ze hebben licht nodig om te ontkiemen.

2. Van onderaf water geven

siertabak zaaien

Zet de zaaitray of potten even in wat water, zodat het water door de grond opgezogen kan worden. Dat voorkomt dat de zaden door begieten wegspoelen. Bedek je zaaisel met een kweekdeksel tot de zaden ontkiemen bij een temperatuur van 15-20 °C.

3. Siertabak zaailingen verspenen

siertabak verspenen

Steek een verspeenstokje of potlood onder de wortels van de zaailingen en til ze voorzichtig uit de grond. Houd de plantjes vast bij een blaadje, niet aan het kwetsbare steeltje. 

4. Meer groeiruimte geven

Nicotiana kweken

Maak een gat in een tray gevuld met universele potgrond en laat de zaailing hierin zakken. Vul de grond rondom aan en geef water zodat de grond rondom de wortels inklinkt. Alle zaailingen krijgen zo meer ruimte om verder te groeien.

5. Nicotiana afharden en uitplanten

Nicotiana uitplanten

Zodra er geen risico meer is op vorst, na IJsheiligen, verplaats je de plantjes naar een koude kas of beschut terras. Haal ze ’s nachts nog een weekje naar binnen. Daarna mogen ze definitief naar buiten.

Meer over eenjarige planten zaaien

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu