Duifkruid zaaien is een fluitje van een cent, maar er zijn twee dingen waarmee je zeker rekening moet houden bij het zaaien van Scabiosa: het kiezen van het juiste zaaimoment en de juiste zaaidiepte.
Lees verder na de advertentie
Wanneer duifkruid zaaien?
Wanneer je duifkruid zaait, is afhankelijk van de manier waarop je wilt zaaien (en een klein beetje van de soort).
Duifkruid zaaien onder glas
Je kunt Scabiosa het beste vier tot zes voor de laatste vorst (IJsheiligen) binnen voorzaaien. Bij een temperatuur van 18 tot 21 graden zal het dan 10 à 12 dagen duren voor de zaden ontkiemd zijn. Na het ontkiemen kun je de zaailingen het beste koeler zetten (bijvoorbeeld in een koude kas), want Scabiosa groeit beter als het niet al te warm is. Het voorkomt ook dat ze langgerekt worden. Hard ze af voordat je ze uitplant na de laatste vorst.
Wekelijks tuintips in je mail
Iedere week dit soort tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Duifkruid rechtstreeks zaaien
Rechtstreeks duifkruid zaaien kan vanaf ongeveer eind april tot juni, maar pas dan wel op met slakken, late nachtvorst en wegspoelende zaden door felle regenbuien. Dun de plantjes uit tot ongeveer 25 à 30 cm.
Duifkruid zaaien in de herfst
Eenjarige soorten duifkruid (zoals de pluktuinfavorieten Scabiosa atropurpurea en Scabiosa stellata) kun je ook in het najaar onder glas voorzaaien en het volgende voorjaar uitplanten. En je kunt er ook voor kiezen om meerjarige Scabiosa-soorten pas in de herfst uit te planten.
Maak je eigen pluktuin
Ga je aan de slag met een pluktuin? In onze speciale uitgave ‘Maak je eigen pluktuin’ geven we je alle tips die je nodig hebt om de juiste soorten te kiezen, ze makkelijk op te kweken en je oogst te spreiden. Een pluktuin is niet alleen heel productief, maar ook ontzettend mooi, en goed voor de natuur. Je bestelt deze uitgave via onze webshop.
Duifkruid zaaien, stap voor stap
Je kunt Scabiosa op twee manieren zaaien: binnen voorzaaien of rechtstreeks buiten zaaien.
Scabiosa binnen voorzaaien
Ga voor het binnen voorzaaien van duifkruid als volgt te werk:
- Doe wat goede zaaigrond in een zaaibak of tray (uit de winkel, of bijvoorbeeld een zelfgemaakte mix van 1 deel perliet of scherp zand, 2 delen kokosvezels en 1 deel potgrond).
- Strooi wat zaden van je Scabiosa op het grondoppervlak en druk ze een beetje aan, zodat ze goed contact maken met de grond.
- Dek de zaden slechts heel lichtjes toe met een dun laagje zand of vermiculiet, want Scabiosa is een lichtkiemer: hij heeft dus licht nodig om te kunnen ontkiemen.
- Zet de zaaitray in een bak water, zodat de grond zich van onderen vol kan zuigen met water. Zo voorkom je dat de zaden wegspoelen en blijven ze netjes op hun plaats liggen. Voorkom tijdens het kiemen dat de grond uitdroogt.
- Zodra de zaailingen twee echte blaadjes krijgen, verplant je ze naar losse potjes. Zodra de laatste vorst geweken is, kunnen ze uitgeplant worden, maar hard ze wel eerst af.
Scabiosa rechtstreeks zaaien
Buiten meteen in de vollegrond duifkruid zaaien doe je als volgt:
- Wacht tot de grond voldoende opgewarmd is. Hark dan voor het zaaien de grond goed fijn en egaal.
- Maak ondiepe geultjes en zaai hierin de duifkruidzaden. Dek ze heel licht toe en geef water, maar voorkom dat ze wegspoelen.
- Houd de grond vochtig tot de zaden ontkiemd zijn. Dun de zaailingen uit tot 25 à 30 cm.