Duifkruid zaaien? Deze soorten Scabiosa zijn de moeite zeker waard

Helga Kluiter
|
28/03/2023
Scabiosa Blue Diamond

Het inheemse duifkruid, Scabiosa columbaria, is een van de bekendste soorten Scabiosa. Maar wereldwijd groeien en bloeien er veel meer prachtige soorten die het ook in onze tuin goed doen. Bovendien kun je deze populaire plant voor bestuivers uitstekend combineren met andere vaste planten.

Lees verder na de advertentie

Eenjarige of meerjarige Scabiosa?

duifkruid (Scabiosa)

Er zijn twee ’typen’ duifkruid, namelijk eenjarige en meerjarige soorten. Er zijn veel overeenkomsten, maar ook een paar kleine verschillen.

Eenjarige soorten Scabiosa

Een populaire eenjarige soort is Scabiosa atropurpurea. Die doet het uitstekend in de pluktuin, maar je moet hem welk elk jaar opnieuw zaaien. Ook Scabiosa stellata is eenjarig. De bloemen van de eenjarige soorten zijn over het algemeen iets kleiner dan die van de vaste typen, maar daar staat tegenover dat ze in meer kleuren verkrijgbaar zijn.

Meerjarige soorten Scabiosa

Een geliefde meerjarige duifkruid-soort is Scabiosa caucasica. Deze is vaak in de kleuren blauw en wit te krijgen, maar er zijn ook roze variëteiten. Ook zijn de bloemen wat groter. Scabiosa columbaria, Scabiosa graminifolia, en Scabiosa lucida zijn eveneens vaste soorten duifkruid. Meerjarige soorten kun je (wanneer de planten volwassen zijn) vermeerderen door te delen.

De mooiste soorten Scabiosa (duifkruid)

Lees verder na de advertentie

Er zijn vele soorten Scabiosa, in diverse tinten wit, roze, blauw en rood. Knip verwelkte bloemen eruit om ze langer te laten bloeien. Of pluk de bloemen en zet ze in een vaas, want het zijn uitstekende snijbloemen.

Dit zijn 6 van onze favoriete soorten duifkruid:

1. Scabiosa atropurpurea ‘Black Knight’

duifkruid black knight
Foto: Rhododendrites, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Dit is een van de eenjarige soorten Scabiosa. Zijn dubbele, speldenkussen-achtige bloemhoofden zijn heel donker – haast zwart – van kleur. Het is een prima plukbloem die met zijn fraaie kleur menig boeket opfleurt. Scabiosa atropurpurea ‘Black Knight’ is een uitstekende opvulplant in een gemengde border in de volle zon.

Wekelijks tuininspiratie in je mail

Iedere week planteninspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

2. Scabiosa columbaria ‘Butterfly Blue’

Scabiosa soorten: Butterfly Blue
Foto: David J. Stang, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Een lang bloeiende, vaste soort schurftkruid die flinke aantallen blauw-paarse speldenkussen-achtige bloemen produceert tussen juli en september. Deze variëteit is steriel en zaait zichzelf dus niet uit.

Maak je eigen pluktuin

Cover magazine Maak je eigen pluktuin

Ga je aan de slag met een pluktuin? In onze speciale uitgave ‘Maak je eigen pluktuin’ geven we je alle tips die je nodig hebt om de juiste soorten te kiezen, ze makkelijk op te kweken en je oogst te spreiden. Een pluktuin is niet alleen heel productief, maar ook ontzettend mooi, en goed voor de natuur. Je bestelt deze uitgave via onze webshop.

3. Scabiosa caucasica ‘Crimson Cushion’ 

duifkruid Crimson Cushion

Deze vaste duifkruidsoort, soms ook verkocht als Knautia macedonica ‘Crimson Cushion’, bloeit met prachtig rode bloemen van juli tot september. Bijen en vlinders zijn er verzot op. Vroeger maakte men geen onderscheid tussen Knautia (beemdkroon) en Scabiosa (duifkruid). Vandaar dat de namen nog steeds wel eens door elkaar worden gebruikt.

4. Scabiosa stellata

Scabiosa stellata

Eigenlijk kweken we Scabiosa stellata niet echt om zijn bloemen … Zijn echte schoonheid zit hem in de zaadhoofden die overblijven wanneer de bloem is verwelkt. Die kun je vervolgens drogen, zodat je nog veel langer plezier hebt van deze plant. Zet deze duifkruid-soort dus zeker in je pluktuin.

5. Scabiosa columbaria ‘Pink Mist’

Scabiosa columbaria Pink Mist

Deze vaste soort duifkruid, de Scabiosa columbaria ‘Pink Mist’, bloeit van mei tot en met september met lichtroze bloemen. Hij wordt niet hoog (ongeveer 30 à 40 cm) en is goed te combineren met bijvoorbeeld salvia’s. Geef hem een zonnige plek vooraan in de border en geef hem indien nodig wat kalk.

6. Scabiosa japonica ‘Blue Diamonds’

Scabiosa Blue Diamond

Zoals je vast al hebt geraden komt de Scabiosa japonica oorspronkelijk uit Japan, maar deze tweejarige of kortlevende vaste plant groeit ook in onze omgeving prima. De Scabiosa japonica ‘Blue Diamonds’ is een laagblijvende soort die niet veel hoger wordt dan 15 à 20 cm. Hij bloeit de hele zomer met lilablauwe bloemen waar bijen gek op zijn.

Lees meer over Scabiosa

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu