Gardeners’ World 01/2025
Nieuw jaar, frisse start!
Cover Gardeners' World magazine GW2501

Duifkruid (Scabiosa columbaria)

Duifkruid Scabiosa columbaria

Veel soorten dagvlinders en wilde bijen zijn dol op de prachtige lila-violetkleurige bloemen van duifkruid, die vol zitten met nectar. Helaas is Scabiosa columbaria een zeer zeldzame plant geworden in het wild. 

Lees verder onder de advertentie

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week tips over biodiversiteit in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Waar komt de naam vandaan?

Tip!

Ontvang tijdelijk tot 43% korting op een Gardeners’ World Magazine abonnement
Ontvang tijdelijk tot 43% korting op een Gardeners’ World Magazine abonnement

Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.

De wetenschappelijke naam Scabiosa is het Latijnse woord voor de huidziekte scabies (schurft). Vroeger werd de plant namelijk hiertegen gebruikt. Columbaria betekent ‘van duiven of duifkleurig’. 

Wanneer bloeit duifkruid?

Duifkruid is een overblijvende kruidensoort uit de kamperfoeliefamilie (Caprifoliaceae) met een hoogte tussen de 30 tot 90 cm. Het is een buitengewoon sierlijke plant voor in de tuin, aangezien hij een weelde aan bloemen voortbrengt en bloeit van juni tot en met oktober. 

Zowel in knop als in bloei is de bloem aantrekkelijk en wanneer de bloei voorbij is, blijven de groene zaaddoosjes over. Deze zijn prachtig van vorm en even fijn als een honingraat. Vogels (bijvoorbeeld putters) zijn dol op de zaden als ze bijna rijp zijn. 

Insecten zijn dol op duifkruid

Duifkruid met Aardhommels

De nectarrijke bloemen zijn ook geliefd bij veel soorten wilde bijen, zoals de boomhommel, aardhommel, steenhommel. Dagvlinders die dol zijn op Scabiosa columbaria zijn dagpauwoog, kleine parelmoervlinder, kleine vos, koninginnenpage en de distelvlinder.

Scabiosa columbaria kan goed tegen droogte

De bloem van duifkruid lijkt erg op de bloem van beemdkroon (Knautia arvensis), maar duifkruid vertakt veel meer en groeit graag op matig voedselarme, weinig of niet bemeste grond. De wortels groeien diep de grond in, op zoek naar mineralen en water, zodat de plant droogte goed kan doorstaan.

Dit laatste geldt minder voor de vele cultivars die op de markt zijn gebracht door kwekers, bijvoorbeeld de Scabiosa columbaria ‘Misty Butterflies’ of de Scabiosa atropurpurea ‘Chile Black’ en ‘Black Knight’. 

Duifkruid combineren

In tuinen is de plant goed te combineren met andere inheemse wilde planten, zoals grote centaurie, knoopkruid, veldsalie, wilde marjolein, blaassilene, betonie, kleine pimpernel en grote tijm.

Lees meer over inheemse planten:

Cover van

Nieuwsbrief Gardeners' World

Ontvang elke vrijdag de beste tuintips, inspiratie en klussen voor je tuin en blijf op de hoogte van aanbiedingen.