In de tuin van Jolanda Verhagen: van traditionele tuin naar inheemse wilde planten

Linda Passies
|
31/05/2022
tuin jolanda aanleg inheemse wilde bloemen

Tot 2019 was Jolanda’s tuin erg traditioneel ingericht: met buxushaagjes, ‘Fairy’-rozen en diverse hortensia’s. In 2017 werd het voor het eerst goed zichtbaar dat de rupsen van de buxusmot en de buxusschimmel de overhand kregen. Het gevolg? Nagenoeg dode buxushaagjes.

Gifvrije planten die goed zijn voor allerlei dieren

Gehakkelde aurelia op Wilde marjolein
Gehakkelde aurelia op wilde marjolein

Jolanda vertelt: “In dezelfde periode kwam er meer aandacht voor tuinieren met inheemse wilde planten en de keuze was dan ook snel gemaakt. Ik wilde gifvrije tuinplanten die goed zijn voor allerlei dieren – met name insecten – en die het in mijn tuin goed zouden doen qua bodem, licht en vocht. Ik besloot de vrij saaie traditionele beplanting te vervangen voor een weelde aan inheemse wilde planten en struiken.”

Aanplanten van struiken

inheemse wilde planten tuin jolanda

De bodem van haar tuin is vooral zanderig en aan de randen van de tuin staan grote zomereiken en beuken, wat vrij veel schaduw geeft. Waar de borders overgaan in de bostuin, zijn verschillende struiken aangeplant. Denk aan wilde appel, sporkehout, wilde lijsterbes, Gelderse roos, gewone vlier, wilde mispel, bosroos en wilde kamperfoelie.

Bij de aanplant van de struiken en planten is een bodemverbeteraar met micro-organismen gebruikt, waardoor de bodemstructuur en de beworteling van de planten verbeteren.

Heel veel soorten inheemse wilde planten

tuin Jolanda Akkerhommel op boslathyrus
Akkerhommel op boslathyrus

De aanplant is in juni 2019 uitgevoerd en ondanks de warme en droge zomers heeft Jolanda weinig water gegeven. Nu groeien en bloeien er veel soorten wilde planten:

Wilde akelei
Krabspin op Duifkruid inheemse wilde planten
Krabspin op duifkruid
  • Kattendoorn
  • Valse salie
  • Boslathyrus
  • Prachtanjer
Prachtanjers

In het gebied leven nog zeldzame wilde bijen, zoals de knautiabij. “In juli, als de schemer is ingevallen, ga ik op het terras zitten genieten tussen de heerlijke geurende wilde marjolein en grote tijm en de tientallen vuurvliegjes die hier rondvliegen.”

Laat ook jouw tuin zien!

Wil jij jouw tuin ook laten zien in de rubriek ‘In de tuin van’? Stuur je foto’s en verhaal in via deze pagina.

Neem meer kijkjes in andere tuinen:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en inmiddels combineert Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 03/2024

Gardeners’ World 03/2024

Bestel nu