In de tuin van Mariëlle van de Kerkhof: elke dag genieten

Linda Passies
|
14/03/2022
Marielle van de Kerkhof tuin

Nadat ze jarenlang droomde over een eigen tuin, was het in december 2020 eindelijk zover voor Mariëlle van de Kerkhof uit Helmond. Een huis met een tuin. “Nou ja, tuin … daar was nog niet echt sprake van. In de voortuin lag vijf vierkante meter grijze split en in de achtertuin lag iets wat ooit een grasveld was geweest”, vertelt ze.

Lees verder na de advertentie

Eerder tuinplannen dan verhuisplannen

tuin marielle winter

Mariëlle had haar tuinplannen zelfs al eerder klaar dan haar verhuisplannen. Januari was nog niet voorbij of het grind was opgehaald en er waren al paden aangelegd. Het echte tuinieren kon beginnen! In dezelfde maand plantte ze samen met haar vader de eerste bomen. “Ik kon niet wachten om mijn samengestelde plantenlijsten bij diverse kwekers en tuinderijen te bestellen. De ritjes met een auto volgeladen met planten zijn niet meer te tellen.”

Wekelijks tuininspiratie in je mail

Iedere week dit soort inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Piet Oudolf als grote inspiratie

Lees verder na de advertentie

Hoe ze aan die plantenlijsten kwam? Dat begon bij haar inspiratiebron: Piet Oudolf. Op de foto hieronder zie je Mariëlle in zijn tuin in Hummelo. “Hij maakt prachtige, wuivende tuinen met veelal vaste planten en grassen.” Hij ontwierp ook de Utrechtse tuin de Vlinderhof, en op hun website vond ze de uitgebreide plantenlijst – waar ze dankbaar gebruik van maakte.

Marielle van de Kerkhof Piet Oudolf Hummelo

Eén ding wist ze al zeker: ze wilde langs de paden de Gaura lindheimeri ‘Whirling Butterflies’ zien wuiven. “En dat is gelukt! Er staan er zo’n 270 van in de tuin: zowel voor als achter. De witte bloemen zorgen de hele dag voor beweging in de tuin. Gaura’s zijn geliefd bij bijen, en je hoort dan ook volop gezoem in de tuin.”

De planten in Mariëlles tuin

tuin marielle gaura lindheimeri

Behalve witte bloemen vind je in Mariëlles tuin ook paars-, lila- en rozetinten. Alle witte bloemen in de tuin worden afgewisseld door paars-, lila- en roze-tinten. Zo doet de Verbena bonariensis het heel goed en staan er ook verschillende soorten Echinacea’s in de tuin, maar ook Sclarea, Scabiosa, Liatris en Papaver orientale. En de verschillende bomen niet te vergeten: onder andere Trachycarpus, Albizia, Salix en Robinia.

De tuin is tot leven gekomen

“Waar ik het meest trots op ben, is dat het plan wat ik in gedachten heb uitgewerkt ook echt tot leven is gekomen. De tuin is, met de inspiratie van de planten van Piet Oudolf, de tuin geworden die ik voor ogen had: weelderig en vol met wuivende bloemen.”

Mariëlles plannen voor aankomend jaar

Papver Orientale Marielle van de Kerkhof

En zoals iedere tuinier zal herkennen, had ze al snel weer plannen voor komend jaar. De Gaura lindheimeri komt zeker weer terug, net zoals de Papaver orientale. Ook is er plek voor artisjokken, courgette en basilicum (een groene én paarse variant). “En ik heb al een verzameling zaad klaarliggen, allemaal met witte of groene bloemen zoals engelwortel, anijs, zwarte komijn, komkommerkruid en Patisson ‘Custard White’. Ik ben heel benieuwd of dat een succes gaat worden.”

Iedere dag genieten

tuin marielle olijfboom

Mariëlle kreeg ooit een bordje met de tekst ‘A garden is a thing of beauty and a job forever!’ Daarover zegt ze: “En zo is het. Maar het is wel iedere dag genieten!”

Nog meer meegenieten van Mariëlles tuin? Kijk op haar Instagram-account @garden_by_nature.

Laat ook jouw tuin zien!

Wil jij jouw tuin ook laten zien in de rubriek ‘In de tuin van’? Stuur je foto’s en verhaal in via deze pagina.

Lees ook:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu