In de tuin van Yvonne van Beurden-De Wijs: haar zoon als inspiratiebron

Linda Passies
|
07/04/2022
Yvonne van Beurden-De Wijs

Door haar jongste zoon Bram raakte Yvonne van Beurden-De Wijs uit Tilburg besmet met het tuinvirus. “Hij was een grote inspiratiebron voor mij. Je zou denken dat het andersom gaat, maar hier begonnen de groene vingers een generatie later, en kwamen ze weer terug. In zijn en mijn tuin kweken we groenten voor zijn restaurant.” 

Lees verder na de advertentie

Yvonne en Bram

Het begon met kijken naar Gardeners’ World op de BBC. En inmiddels staat er een maretak in de tuin, evenals ongeveer vijftig verschillende rozen, waaronder ‘Jeff Hamilton’ en ‘Alan Titchmarsh’. “Het wachten is nu nog op een ‘Monty Don’.”

Planten via een tuinclub

Yvonne van Beurden-De Wijs

Nadat het huis in 1997 werd gebouwd, ontstond de tuin geleidelijk aan. Steeds kwam er een stukje bij. “Met de tuinclub bezoeken we veel particuliere tuinen en kwekerijen. Daar komen ook meerdere planten vandaan, zoals de Aster ‘Horizontalis’. Die vind ik zo mooi! Het is een laatbloeier die lang doorbloeit en zorgt voor een wit-roze wolk in de herfsttuin.” Ook de Erigeron (muurfijnstraal) die zich in alle hoekjes heeft uitgezaaid zorgt de hele zomer en herfst voor kleur. 

In de tuin van Yvonne kas

Mooie bomen in de tuin

In de tuin van een lezer Gardeners' World

Lees verder na de advertentie

Er staan ook een paar bomen in de tuin die de moeite waard zijn om uit te lichten. Zo is er de ‘Bramley’s Seedling’-appelboom.” Die hebben we meegebracht van een Victoriaans tuincentrum in Kent”, vertelt Yvonne. “Hij is supergeschikt voor appeltaart.”  

In de tuin van Yvonne

Bij het terras zorgt een walnoot voor schaduw en houdt muggen op een afstand. Omdat hij als een parasol gesnoeid wordt, geeft hij weinig noten. “Maar dat is juist prima, want mijn zoon heeft een notenallergie.” 

Dahlia’s kostten moeite

In de tuin van Yvonne van Beurden-De Wijs

Slakken vinden dahlia’s heerlijk, heb ik ondervonden.” De dahlia’s stonden er vorig jaar voor het eerst, maar dat heeft wel wat moeite gekost. “Na veel biervallen, slakken rapen en hulp van de egel is het uiteindelijk toch gelukt.”

Bloesem

Meer zien? Zoon Bram laat af en toe een glimp zien van de tuin op zijn Instagram-account @pizzeria_giardino.

Laat ook jouw tuin zien!

Wil jij jouw tuin ook laten zien in de rubriek ‘In de tuin van’? Stuur je foto’s en verhaal in via deze pagina.

Lees ook:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu