De natuur staat er slecht voor, maar deze dingen kun je zelf doen

Linda Passies
|
24/04/2024
Inheemse zaaiweek

Als je het nieuws volgt, is de kans groot dat je met een ontmoedigd gevoel achterblijft. Koraal bij Florida verbleekt sneller dan gedacht, Zuid-Europa staat in brand en het is een dramatisch jaar voor vlinders, hommels en bijen. Klimaatverandering heeft nu al grote gevolgen, en we kunnen alleen nog maar verwachten dat het erger wordt. 

Lees verder na de advertentie

Headerfoto: Sanne Herskamp

Hoewel het misschien voelt als een druppel op de gloeiende plaat, kun je zelf kleine dingen doen die bijdragen aan een beter milieu. Als we deze dingen met z’n allen doen, heeft het een groot effect. Er zijn in Nederland ongeveer 6,4 miljoen tuinen. Dit resulteert in een totaaloppervlak aan tuinen van ruim 107.000 hectare!

Tegelwippen

inheemse zaaiweek boomspiegeltuin

We leven met veel mensen op weinig ruimte, wat betekent dat er steeds minder ruimte is voor groen. Gelukkig kun je daar zelf verandering in brengen. Leg een tuin aan, maak geveltuintjes, een boomspiegeltuin of leg een groen dak aan op je schuurtje. Begin klein en haal eens één tegel uit de grond, voeg goede (pot)grond toe en plant een mooie plant. Wedden dat je dan de smaak te pakken krijgt?

Gebruik turfvrije potgrond

De opgravingen van turf zijn verwoestend voor de natuur en laten ontzettend veel CO2 vrij. Gelukkig komen er mondjesmaat steeds meer goede alternatieven voor potgrond met turf. Of maak je eigen turfvrije potgrond.

Water opvangen

Lees verder na de advertentie

regenton

We moeten zuinig omspringen met ons drinkwater. Het is dus zonde om de regen die valt niet te gebruiken. Installeer een regenton om in droge periodes je planten van regenwater te voorzien. Ook zou je je kookwater, afwaswater en douchewater kunnen opvangen. Lees ook: Zo ga je om met droogte in je tuin: tips voor minder én efficiënter water geven

Tuin meer inrichten op biodiversiteit

Maak je tuin niet alleen een fijne plek voor jezelf, maar ook voor ander leven! Leg bijvoorbeeld een vijver(tje) aan. Je hoeft niet groots te denken, ook een mini-vijver levert al veel voordelen op. Daarnaast kun je bijvoorbeeld een egelhotel maken, en wees vooral niet te netjes. Laat een hoekje van je tuin wat ‘slordiger’, of leg er bijvoorbeeld een stapeltje takken neer. Hier kunnen talloze dieren zich in verschuilen.

Inheemse planten planten en zaaien

Inheemse zaaiweek
Foto: Aimée van Tol (resultaat van de Inheemse Zaaiweek 2022)

Waar je met een – in verhouding – kleine actie veel verschil kunt maken, is door te kiezen voor inheemse planten. Inheemse planten zijn planten die van nature in dit deel van de wereld voorkomen. Deze planten zijn van groot belang voor veel dieren, zoals insecten en vogels. Ze eten van de plant, drinken nectar of ze leggen hun zaden op de plant. Sommige dieren zijn zelfs afhankelijk van één soort plant.

Verlies van biodiversiteit komt onder andere door minder ruimte voor inheemse planten en het afnemen van gunstige leefomstandigheden voor flora en fauna. Ook hoge stikstofneerslag, geen ruimte voor wilde planten, monocultuur, versnippering van landschap en natuur zijn een aantal oorzaken.

Inheemse Zaaiweek

Inheemse zaaiweek klaprozen
Foto: Josi Smit (resultaat van de Inheemse Zaaiweek 2022)

Juist om deze inheemse planten bekender te maken, organiseren we als Gardeners’ World met verschillende partners de Inheemse Zaaiweek. De editie van 2023 is van 25 september tot en met 1 oktober. Tijdens deze week zaaien we met zoveel mogelijk lezers van Gardeners’ World een vierkante meter tuin in met inheemse zaden. 

Dit doen we in het najaar, omdat dit het beste moment is om inheemse zaden te zaaien. Het is immers het moment waarop de planten in de natuur ook hun zaden laten vallen. 

Doe jij dit jaar mee met de Inheemse Zaaiweek? Abonnees van Gardeners’ World krijgen bij het oktobernummer gratis inheemse zaden. Sluit uiterlijk 7 september een abonnement af, dan krijg ook jij de gratis zaden. Daarnaast kun je zaden kopen in de webshops van Cruydt-Hoeck en de Bijenstichting.

Lees meer over inheemse planten:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu