6 tips voor het maken van een boomspiegeltuin

Linda Passies
|
07/04/2023
boomspiegeltuin straat

Een boomspiegel is de aarde rondom een boom. In stedelijke omgevingen zie je vaak dat er rondom de boomstam grond is vrijgehouden, zodat een pad of stoep niet direct aansluit op de boom. Van die aarde kun je een minituin maken: een boomspiegeltuin. 

Lees verder na de advertentie

Headerfoto: Flickr/Nanda Sluijsmans, CC BY-SA 2.0 (uitsnede).

Boomspiegeltuin adopteren

Voordat je fanatiek aan de slag gaat: in veel gemeenten kun je een boomspiegeltuin adopteren. Dan plaatst de gemeente een tegel bij de tuin, en weet het groenonderhoud voortaan dat ze jouw tuin moeten overslaan. Anders zien ze jouw met liefde gekweekte plantjes misschien wel aan voor onkruid.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Waar moet je op letten als je een boomspiegeltuin gaat beplanten?

1. Verbeter de grond van je boomspiegeltuin

Lees verder na de advertentie

Grote kans dat er niet al te vruchtbare grond rondom de boom ligt. Het blad van de boom krijgt nauwelijks de mogelijkheid om te blijven liggen en een mulchlaag te vormen. Daarom is het slim om jaarlijks een laag compost op de grond te brengen. Eventueel kun je bij de start van je tuin wat voedzame tuinaarde toevoegen.

2. Maak een bloeiboog

Voor insecten is het belangrijk dat er altijd iets in bloei staat, zodat er voldoende stuifmeel voorhanden is. Dat heet een bloeiboog. Combineer dus planten met elkaar die op verschillende momenten bloeien, zodat je een bloeiboog hebt.

3. Plant kleine bloembollen in een boomspiegeltuin

combinatie lentebollen Blauwe druifjes en Ipheion

Wie wordt er nu niet blij van opkomende bloembollen? In een boomspiegeltuin kun je niet al te diep graven, want dan beschadig je mogelijk de wortels van de boom. Kies daarom voor kleinere bloembollen: sneeuwklokjes, krokussen en blauwe druifjes bijvoorbeeld.

4. Zaai inheems

Je boomspiegeltuin is een uitstekende plek om een inheems zadenmengsel uit te zaaien. Het is slim om te noteren welke bloemen je kunt verwachten. Zo kun je makkelijker onderscheid maken tussen onkruid en een opkomende inheemse bloem.

5. Varieer in hoogte

Kleine maagdenpalm bodembedekker

Om je boomspiegeltuintje visueel aantrekkelijker te maken, is het leuk om de hoogte van de beplanting af te wisselen. Kies bijvoorbeeld voor een bodembedekker in combinatie met hogere planten zoals herfstasters. Staat er een steunconstructie voor je boom, dan kun je er zelfs klimplanten laten groeien. 

6. Vergeet je eenjarigen niet

Als je bepaald hebt welke vaste planten je in je boomspiegeltuin zet, is het erg leuk om jaarlijks te variëren met eenjarige planten en bloemen. Je kunt eenjarigen zoals korenbloemen, klaprozen en cosmea ter plekke zaaien, maar je kunt ze ook voorzaaien in je kas of op je vensterbank.

Lees meer over tuinieren in de stad:

Dit artikel is geschreven door de onafhankelijke redactie van Gardeners’ World. Het bevat gesponsorde links en wij ontvangen hiervoor een vergoeding. Hierdoor kunnen we je ook in de toekomst blijven voorzien van de beste tuintips en stap-voor-stap uitleg zodat je tuin er het hele jaar prachtig bijligt.

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu