Bloemen planten voor insecten? Hier moet je op letten

Linda Passies
|
08/03/2022
bloemen insecten

Ga je bloemen planten en zaaien om de insecten in je tuin te helpen? Behalve de soorten bloemen die je kiest, zijn er nog een paar dingen waar je op kunt letten, zodat de je bijen, hommels en andere insecten extra goed helpt.

Lees verder na de advertentie

Voorjaarsbloeiers

Insect op bloem Iris Reticulata

Hommels en vroege bijen halen in de lente stuifmeel en nectar uit voorjaarsbloeiers. Hommelkoninginnen zijn bijvoorbeeld rond februari en maart druk met het verzorgen van eieren en larven. Hiervoor hebben ze ook stuifmeel nodig. 

Wekelijks tuininspiratie in je mail

Iedere week dit soort tips en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Bloeiboog maken

Lees verder na de advertentie

Voor het stuifmeel is het belangrijk dat er altijd iets in bloei staat. Dat heet een bloeiboog. Je kunt in je eigen tuin biologisch gekweekte planten en bollen aanvullen met vroegbloeiende planten. 

Bloemen in de zon

zonnige plek insecten

Als de bloeiende planten op een zonnige plaats staan, zijn ze aantrekkelijker voor insecten, zoals bijen. Ook maken de bloemen dan meer stuifmeel en nectar aan. 

Inheemse bloemen zaaien

Kieskeurige solitaire bijen halen alleen voedsel van specifieke plantenfamilies of soms zelfs alleen van een specifieke soort. Help ze door een mengsel van inheemse soorten te zaaien, bij voorkeur een mix van één- en tweejarige planten, gecombineerd met vaste planten.

De bosandoorn en het boerenwormkruid zijn plantensoorten waar kieskeurige bijen van houden. Zaai ze op een stuk kale grond, dat zoveel mogelijk vrij is van gras. Na de bloei maai je dit stuk, zodat de bloemenweide verder bloeit en grassen niet dominant worden.

Paarse bloemen planten voor insecten

insect vlinderstruik

De beste bijenplanten hebben paarse bloemen. Dat komt omdat bijen de kleur paars duidelijker zien dan andere kleuren. Dus sla vooral de paarse bloemen niet over! Denk aan lavendel, sierui, vlinderstruik en kattenkruid.

Meer lezen over bloemen planten voor insecten:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu