Geef je terras instant kleur met deze vroege lentepot

Helga Kluiter
|
08/03/2023
vroege voorjaarspot

In maart laat het lentezonnetje zich – tussen de winterse buien door – steeds vaker zien. Wil je de lente nog wat dichterbij halen, vul dan een vrolijke vroege voorjaarspot met heerlijke lentebloeiers.

Lees verder na de advertentie

Vroege voorjaarskleur in potten en bakken

vroege voorjaarspot

Om je terras te voorzien van instant voorjaarskleur beplant je gewoon een pot met bloeiende planten en bloembollen. Zo’n tijdelijke pot kun je na het voorjaar leeghalen en beplanten met zomerbloemen, dus je kunt hem flink vol zetten.

Planten voor een vroege voorjaarspot

In deze pot combineren we steenraket en grootbloemige viooltjes met narcissen. Maar je kunt ook andere planten en bollen kiezen, zoals vergeet-mij-nietjes, primula’s of tuinmadeliefjes met druifhyacint en sneeuwroem.

Zo beplant je een vroege voorjaarspot

Het beplanten van deze lentepot is heel eenvoudig. Volg deze stappen en geniet de hele lente van kleur.

1. Pot vullen met potgrond

Lees verder na de advertentie

plantenbak vullen

Leg een paar stenen op de bodem van de pot om de drainagegaatjes open te houden. Doe potgrond in de pot en wrijf eventuele kluiten fijn. Gebruik liefst turfvrije potgrond met losse structuur, want die zorgt voor beluchting van de wortels en houdt ook genoeg vocht vast om de groei te ondersteunen.

2. Bemesten

plantenbak bemesten

Meng langzaam werkende mestkorrels door de potgrond om de planten gedurende meerdere weken van genoeg voeding te voorzien.

3. Planten combineren

vroege voorjaarspot vullen

Plaats de planten in de pot en beslis hoe je de kleuren en vormen wilt combineren. Grote planten doen het goed in het midden, lagere planten kunnen over de rand hangen en de rest kan lege plekken opvullen.

4. Lege plekken opvullen

narcissen en viooltjes

Druk de potgrond rond de planten aan en voeg zo nodig meer grond toe. Houd een paar kleinere planten bij de hand om lege plekken te vullen die achteraf zichtbaar worden. 

Vroege voorjaarspot verzorgen

Omdat er zoveel wortels in de pot zitten, moet je regelmatig water geven. Controleer zo mogelijk elke dag. Verwijder verwelkte bloemen om de compositie zo lang mogelijk mooi te houden.

Wanneer het eind voorjaar tijd is om de planten te vervangen, bewaar dan de bollen, knip de bloemhoofden eraf en laat het loof op een droge plek op krantenpapier afsterven. Plant de bollen vervolgens uit in de tuin.

Meer voorjaarskleur in je tuin

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu