Dit zijn de prachtigste pelargoniums voor jouw tuin

'Mrs. Quilter' is een schattige, zalmroze pelargonium

Pelargoniums zijn enthousiaste zomerbloeiers die je perfect in potten kunt kweken. Je vindt deze vorstgevoelige, meerjarige plant ook in allerlei varianten die verschillen in kleur, tekening en blad. Wij zetten voor jou acht prachtige soorten pelargonium op een rij, waarmee jij je in een mum van tijd op vakantie waant.

1. Pelargonium ‘Citriodorum’

'Citriodorum' heeft smalle, donkere streepjes als tekening op de zachtroze blaadjes

Van de verschillende soorten pelargoniums die er zijn, heeft Pelargonium ‘Citriodorum’ wel een heel specifieke eigenschap: hij ruikt naar citroen! Je zult de plant misschien ook kennen als citroengeranium, aangezien pelargoniums vaak worden aangezien voor geraniums. De donsachtige blaadjes ruiken heerlijk als je erlangs loopt of ze tussen je vingers wrijft. De roze bloemen hebben een specifieke, paarse tekening op de bovenste twee blaadjes. Een goede kandidaat voor als je wat geur én kleur wilt toevoegen aan je tuin!

  • Hoogte x Breedte: 50 cm x 30 cm

Wekelijks groene inspiratie in je mail

Iedere week dit soort tuin-ideeën in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

2. Pelargonium ‘Mrs. Quilter’

'Mrs. Quilter' is een schattige, zalmroze pelargonium

Tussen de vele soorten pelargonium komt Pelargonium ‘Mrs. Quilter’ naar voren met prachtige, zalmroze bloemen. Groengele tot goudachtige blaadjes vormen een perfecte, zachte achtergrond voor de bloemen. Door de combinatie van bloem en blad doet de plant denken aan een luwe cottagetuin op een zomerdag. Aan de typische ronde bladeren en de clusters bloemen op lange stelen kun je zien dat het om een zogeheten ‘zonale pelargonium’ gaat.

  • Hoogte x Breedte: 50 cm x 50 cm

3. Pelargonium ‘Shrubland Rose’

Pelargonium 'Shrubland Rose' heeft een diepe, donkerroze kleur

Waar ‘Mrs. Quilter’ deed denken aan een zachte cottagetuin, is Pelargonium ‘Shrubland Rose’ meer een zomerfeest! Je proeft de cocktails en hoort de muziek al bijna. Deze felroze bloemen met rode tekening zijn zelf het klapstuk van elk festijn en brengen kleur en geur in je tuin tot lang na zonsondergang. Deze planten hebben ook nog eens dikke, geurige bladeren met kartelranden, die de look helemaal afmaken.

  • Hoogte x Breedte: 90 cm x 50 cm

4. Pelargonium ‘Wayward Angel’

'Wayward Angel' heeft prachtige lichtroze bloemen met een donkerroze tekening

‘Wayward Angel’ is een bijzondere verschijning tussen de verschillende pelargonium soorten. Waarom? Deze pelargonium heeft per bloem twee bloemblaadjes met paarse vlekken erop, terwijl de andere blaadjes uitsluitend roze zijn. De twee gevlekte blaadjes doen wel een beetje denken aan een paar vleugels en de koele, roze kleur aan de hoogtes waar ze kunnen vliegen. Misschien is dat hoe deze compacte plant aan zijn naam is gekomen.

  • Hoogte x Breedte: 30 cm x 30 cm

5. Pelargonium ‘Stadt Bern Rose’

'Stadt Bern Rose' heeft feestelijke roze-rode bloemen

De naam van deze pelargonium, ‘Stadt Bern Rose’, past prima bij de Zwitserse stad. En deze sierlijke bloemen met hun smalle, roze bloemblaadjes en gekrulde meeldraden zouden ook niet misstaan in de schilderachtige straten. Net als sommige andere soorten pelargonium heeft ‘Stadt Bern Rose’ bloemblaadjes met fijne, donkere aderen, die mooi contrasteren met de dikke, geurige bladeren van de plant.

  • Hoogte x Breedte: 40 cm x 40 cm

6. Pelargonium ‘Angel Eyes Orange’

Je kunt verschillende soorten pelargonium combineren in je tuin, zoals je hier op de foto ziet

Heeft Pelargonium ‘Angel Eyes Orange’ toevallig iets te maken met ‘Wayward Angel?’ Wel in zoverre dat ook ‘Angel Eyes Orange’ twee bloemblaadjes met vlekken heeft en drie blaadjes met een effen kleur. Zoals de naam al zegt, heeft deze bloem oranjeroze bloemen in verschillende tinten. De bloemvorm doet een beetje denken aan viooltjes, wat ook deels komt door de opstelling van de bloemblaadjes en hun tekening. Dit is een van de meer compacte soorten pelargonium, die ook nog eens lang bloeit.

  • Hoogte x Breedte: 40 cm x 30 cm

7. Pelargonium ‘April Shower’

'April Shower' heeft een frisse, roze kleur met een donkerroze tekening

Als je zoekt naar een opvallende, rijkbloeiende pelargonium, dan is Pelargonium ‘April Shower’ een goede keus! De bovenste twee bloemblaadjes hebben steeds een donkerroze vlek, van waaruit je de aderen met kleur door de bloem ziet lopen. En de donkerroze meeldraden zijn als een strik op een cadeau, de kleine versiering die de bloem afmaakt. De trossen bloemen bloeien overvloedig, zoals een verfrissende zomerbui uit de hemel komt zetten en het groen weer doet glanzen. Deze plant geeft je veel om te zien tegen een achtergrond van warmgroene, compacte bladeren die heerlijk ruiken.

  • Hoogte x Breedte: 30 cm x 20 cm

8. Pelargonium ‘Distinction’

Tussen verschillende soorten pelargonium, herken je 'Distinction' aan zijn felrode kleur

Zoek je een rode variant tussen de pelargonium soorten? Probeer Pelargonium ‘Distinction’ dan eens uit. Deze pelargonium heeft geaderde, vuurrode bloemen, die hoog uittorenen boven weelderig, donkergroen loof. Elk ronde blad heeft een lichte kartel en een opvallende tekening, namelijk een zwarte ring langs de rand. Met deze eigenschappen is ‘Distinction’ een stoere variatie op de klassieke rode pelargoniums die je vaker op vakantie tegenkomt, bijvoorbeeld in Frankrijk en Oostenrijk.

  • Hoogte x Breedte: 40 cm x 40 cm

Meer lezen over zomerse bloemen:

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 03/2024

Gardeners’ World 03/2024

Bestel nu