Laat je inspireren: 7 prachtige soorten Lathyrus

Linda Passies
|
19/07/2023
lathyrus mollie rilstone

Lathyrus is wat ons betreft een bloem die echt niet kan ontbreken in je (pluk)tuin. Vrolijke bloemen, een heerlijke geur én de plant blijft lang bloeien, mits je de bloemen blijft plukken. Er zijn ontzettend veel soorten te vinden en er bestaat zelfs een Lathyrus Vereniging. Krijg je keuzestress? Dit zijn 7 prachtige soorten die zeker niet misstaan in je tuin.

Lees verder na de advertentie

Lathyrus odoratus ‘Matucana’

Lathyrus matucana

Deze winterharde eenjarige plant is enorm populair. De Lathyrus odoratus ‘Matucana’ staat bekend als de klassieke ouderwetse Lathyrus. De soort heeft kenmerkende tweekleurige bloemen: donker- en lichtpaars.

Wekelijks tuininspiratie in je mail

Iedere week tuininspiratie, plantadviezen en handige checklists in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lathyrus odoratus ‘King Edward VII’

Lees verder na de advertentie

Lathyrus King Edward VII

Lathyrus odoratus ‘King Edward VII’ is een sterk geurende Grandiflora-siererwt, die grote bloemen heeft. De karmozijnrode bloemen bloeien de hele zomer door, tot in de herfst. Met een hoogte van 1,8 m is hij groter en robuuster dan de meeste Grandiflora-variëteiten. Dit is een heirloom-soort, een waardevolle, ouderwetse soort.

Lathyrus odoratus ‘Promiscuity’

lathyrus promiscuity

De Lathyrus odoratus ‘Promiscuity’ valt op door haar prachtige, sterk geurende, tweekleurige bloemen in verschillende kleuren, waaronder roze, paars en wit. De bloemen blijven lang goed in water, waardoor ze uitstekend geschikt zijn als plukbloem.

Maak je eigen pluktuin

Cover magazine Maak je eigen pluktuin

Ga je aan de slag met een pluktuin? In onze speciale uitgave ‘Maak je eigen pluktuin’ geven we je alle tips die je nodig hebt om de juiste soorten te kiezen, ze makkelijk op te kweken en je oogst te spreiden. Een pluktuin is niet alleen heel productief, maar ook ontzettend mooi, en goed voor de natuur. Je bestelt deze uitgave via onze webshop.

Lathyrus odoratus ‘Mars’

Lathyrus odoratus mars

Lathryrus odoratus ‘Mars’ is een prachtige siererwt met witte bloemen met rode strepen (bekend als een ‘flake’). Hij wordt 180 cm hoog en bedekt snel een hekwerk, obelisk of andere klimconstructie.

Lathyrus odoratus ‘White Supreme’

Lathyrus white supreme

Zoek je een witte siererwt, probeer dan eens de Lathyrus odoratus ‘White Surpreme’. De bloemen hebben lange stelen en ruiken lekker. Deze bloem kreeg van de Britse RHS (Royal Horticultural Society) de prestigieuze Award of Garden Merit (AGM).

Lathyrus odoratus ‘Olive D’

Lathyrus olive d

Lathyrus odoratus ‘Olive D’ is een mooie siererwt met grote kastanjebruin gestreepte bloemen die lekker ruiken. Deze betrouwbare groeier doet het prima in de volle grond én in potten.

Lathyrus odoratus ‘Mollie Rilstone’

lathyrus mollie rilstone

Lathyrus odoratus ‘Mollie Rilstone’ draagt grote, geurige crèmekleurige bloemen met een roze rand, op lange, slanke stelen. Het is een ideale variëteit om in prachtige sierboeketten te gebruiken, maar hij ziet er ook prachtig uit als je hem op een hekwerk of obelisk zet. De plant wordt 180 cm hoog.

Lees meer over Lathyrus:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu