Lees verder onder de advertentie
Stokroos
Alcea roseaLees verder onder de advertentie
Stokroos (Alcea rosea) is een fantastische plant die goed in de cottagetuin past. Omdat deze plant wel tot 2 meter hoog kan groeien, staan ze het beste achterin de border. De hoog opgaande stammen staan vol met kleurrijke bloemen, waar bijen en hommels graag op bezoek komen. De bloemen worden tot wel 10 cm groot en zullen bloeien van juli tot en met september.
Het is een tweejarige vaste plant. Het eerste jaar vormen rozetten en in het tweede jaar bloeien de stokrozen. Nadat ze zaad hebben gezet, zullen ze vervolgens afsterven.
Standplaats stokrozen
De stokroos staat graag op goed waterdoorlatende, lichte grond en op een zonnige standplaats. Een op een border op het zuiden of westen is een goede plek. Zorg dat de grond vochtig is, maar dat planten geen natte voeten houden. Een kalkrijke, zandige of leemachtige bodem is ideaal voor stokrozen. Hoog opgaande varianten kunnen soms plantensteunen nodig hebben.
Stokroos planten
Het planten van stokrozen is gemakkelijk met deze stappen:
- Bereid de grond goed voor door ‘onkruiden’ te verwijderen.
- Voeg goed gecomposteerd organisch materiaal toe.
- Zet de planten nu in de grond en duw ze goed aan.
- Geef ruim water.
- Bind ze vast aan een plantensteun, zoals een bamboestok, wanneer ze op een winderige of open plek staan in de tuin.
Stokrozen zaaien zich gemakkelijk uit. De zaailingen kunnen voorzichtig verplaatst worden en op een andere plek worden neergezet. Deze zullen het volgende jaar bloeien.
Verzorging stokroos
Stokrozen zijn zeer gemakkelijke planten en hebben weinig onderhoud nodig. Het belangrijkste is dat ze goed ondersteund worden als ze op een open plek staan of als er regelmatig veel wind is. Geef voldoende water in droge perioden.
Wanneer de plant is uitgebloeid, knip je de bloemsteel af. Doe dit nadat de plant zaden heeft gezet, als je wilt dat hij zichzelf uitzaait.
Wekelijks tuintips in je mail
Stokroos zaaien
Stokroos is makkelijk zelf te zaaien. Het zaaien doe je in de lente of in de zomer met ons eenvoudige stappenplan. Je vindt de stappen en handige tips in dit artikel over stokroos zaaien.
Zelf zaad verzamelen?
Als je zaad hebt verzameld van je stokrozen, hangt het van het soort af wat je ermee moet doen.
- Heb je vaste varianten? Dan kun je ze het beste direct zaaien, omdat ze een koude periode nodig hebben om te ontkiemen.
- Heb je tweejarige planten? Dan kun je de zaden het best koel en droog bewaren. Zaai deze in de lente van het komende jaar.
Stokrozen stekken
Je kunt stokroos stekken door stengelstekken te nemen in het voorjaar.
- Plaats de stekken aan de rand van een pot, gevuld met stekgrond.
- Zorg dat de pot goed vochtig blijft en plaats een plastic zak over de planten heen. De luchtvochtigheid blijft op deze manier hoog.
- Binnen een aantal weken zullen de wortels zich ontwikkelen: verwijder dan de plastic zak en blijf de stekken water geven wanneer je nieuwe groei ziet ontstaan.
Je kunt ook kiezen voor het delen van de stokrozen. Houd wel rekening dat de stokroos een penwortel heeft, wat delen lastiger maakt. Het delen doe je in het voorjaar.
- Verwijder alle bladeren tot ongeveer 10 cm hoogte en graaf dan de wortel helemaal uit.
- Gebruik een scherp mes om de wortel in stukken te snijden. Zorg dat elk stuk minimaal een scheut heeft en voldoende wortel.
- Plant de losse stukken wortel direct terug in de grond.
- Blijf nog een hele week continue water geven, totdat je tekenen van groei ziet.
Stokroos in pot
Stokrozen zijn niet echt geschikt voor potten. Wil je stokrozen toch in een pot zetten, kies dan voor een ruime pot, met laagblijvende stokrozen. Zorg voor goede drainage, rijke compost en houdt de grond vochtig.
Is een stokroos giftig?
Stokrozen zijn niet giftig voor mensen en dieren. De plant is niet eetbaar, maar wel een lust voor het oog!
Stokroos problemen oplossen
Kaasjeskruidroest (Puccinia malvacearum) is een schimmelsoort die ook regelmatig voorkomt op stokrozen. Je kunt het gemakkelijk herkennen doordat bladeren en de stam onder de oranje-bruine vlekjes zitten. Als de schimmel zich erg uitgebreid, kan de plant eraan dood gaan.
Check de onderkant van de bladeren
Check regelmatig de onderkant van de bladeren, want daar kun je de eerste tekenen zien. Zodra je geïnfecteerde bladeren ziet, verwijder deze dan direct en gooi ze bij het restafval. Verwijder in de herfst de gevallen bladeren: de schimmel overwintert in de bodem en kan het volgende jaar weer voor problemen zorgen.
Tip: Bekijk bij aankoop goed of er geen sporen zijn van kaasjeskruidroest, als je twijfelt, koop de plant dan niet.
Inheemse alternatieven stokroos
Stokrozen komen oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en zijn als sierplant naar Europa gehaald. In Nederland en België hebben we inheemse familieleden, bijvoorbeeld het muskuskaasjeskruid (Malva moschata). Deze is ook goed toe te passen in tuinen!
Stokroos varianten
Stokrozen hebben veel soorten waaruit je kunt kiezen. Ze hebben enkele of dubbele bloemen. Indien je ook voor de bestuivers deze plant wilt aanplanten, raden we je aan om enkelbloemigen te kopen.
Alcea ‘Rosea Nigra’: Diep donkerbruine bloemen van juni tot en met september. Wordt 2 meter hoog.
Alcea rosea ‘Halo Cerise’: Deze stokroos heeft prachtige kerskleurige bloemen, met paars hart. Bloeit van juli tot en met september. Wordt 1,8 meter hoog.
Alcea ‘Black Knight’: Bijna volledig zwarte, enkele bloemen. Bloeit van juni tot en met september. Wordt 2 meter hoog.
Alcea rosea ‘Crème de Cassis’: Paarse, half-dubbele bloemen met een witte rand. Bloeit van juni tot en met september. Wordt 2 meter hoog.