6 mooie vaste planten voor in de zon

Partnerbijdrage van Natural Bulbs
vaste planten volle zon echinacea

Zoek je vaste planten die goed in de volle zon kunnen? Dan kan het moeilijk kiezen zijn. We kozen op de redactie onze favoriete zonplanten uit bij Natural Bulbs.

Lees verder na de advertentie

Door Anne Wieggers en Linda Passies

1. Dropplant (Agastache ‘Blue Fortune’)

dropplant zon agastache-blue-fortune

‘Blue Fortune’ is wat ons betreft niet alleen de makkelijkste Agastache, maar ook de mooiste. Plant je deze in je tuin, dan ben je verzekerd van heel veel hommels en muntvlinders. De plant verspreidt een heerlijke geur. Andere Agastaches leggen nog weleens het loodje bij natte winters, maar deze soort komt sneller terug. Twijfel je aan de omstandigheden in je tuin? Meng wat grind of kippengrit door de grond, dan overleeft hij het altijd.

2. Rode Zonnehoed (Echinacea ‘Purpurea Magnus’)

Echinacea purpurea magnus volle zon

Deze Echinacea, ook wel rode zonnehoed, combineert door de toegankelijke roze kleur heel goed in je border. De bloemblaadjes staan rondom een stekelig bolletje – de naam is afgeleid van het Griekse woord voor egel. Vlinders fotograferen is met deze plant een eitje. Ze zitten namelijk heel lang op de plant om te eten, omdat ze in elk buisje moeten met hun tong.

Lees verder na de advertentie

3. Koninginnekruid (Eupatorium cannabinum)

Eupatorium Cannabinum zon

Bij Eupatorium (koninginnekruid) krijg je gratis een wolk vlinders cadeau. Deze plant in je tuin is echt het einde. Hij houdt van een iets vochtige bodem, je ziet hem bijvoorbeeld ook veel aan het water of slootkanten, samen met digitalis. Als je tuiniert op een zanderige bodem, doe je er goed aan om te mulchen of compost door de grond te mengen.

4. Gaura lindheimeri ‘Sparkle White’

plant volle zon prachtkaars gaura lindheimeri sparkle white

Gaura lindheimeri (prachtkaars) brengt beweging in je tuin. De planten wuiven prachtig in de wind. De bloemetjes lijken op die momenten net vlinders. De plant past perfect in een romantische cottagetuin: plaats hem bijvoorbeeld als weefplant in borders.

5. Ooievaarsbek (Geranium ‘Johnsons Blue’)

Geranium Johnsons Blue

Ook deze plant is een goede weefplant: hij brengt alles mooi samen. Ook is het een goede buur die nooit andere planten zal verdringen. Tip: combineer deze geranium met allium. Terwijl allium bloeit, wordt het blad al lelijk – precies op dat moment komt geranium op en kan het de gele bladeren mooi verbloemen.

6. Zonnehoed (Rudbeckia ‘Goldsturm’)

planten volle zon rudbeckia goldsturm

Niet iedereen kan gele bloemen waarderen, maar wij zijn er fan van. Het is een heerlijk zonnige kleur: daar word je vrolijk van! Ook op minder zonnige dagen haal je zo de zon in je tuin. 

Zonpakket van Natural Bulbs

De planten uit dit artikel zijn onafhankelijk gekozen door de redactie van Gardeners’ World. Naar aanleiding van het artikel maakte Natural Bulbs een zonneparadijs-pakket waarin je de planten uit dit artikel voordelig aanschaft. Bij Natural Bulbs koop je niet alleen de mooiste biologische bollen, maar ook prachtige vaste planten.

Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu