Keizerskroon, ofwel Fritillaria imperialis, is een statige beauty die zijn koninklijke naam dubbel en dwars waard is. Alles aan deze plant is groot: de bloembollen zijn zo groot als een vuist en de stevige bloemstelen kunnen in goede grond wel 120 cm hoog worden. De hangende, klokvormige bloem is 5 tot 8 cm breed en lang. Tip: plant een groepje keizerskronen samen voor een imposante verschijning!
Lees verder na de advertentie
Keizerskroon
- Botanische naam: Fritillaria imperialis
- Volksnaam: Keizerskroon
- Familie: Liliaceae
- Type plant: Bloembol
- Bloeitijd: april-mei
- Hoogte x Breedte: 100 cm x 30 cm
- Standplaats: zon
Keizerskroon wanneer planten
Plant de bollen van keizerskroon in september en oktober. Omdat de bollen echt groot zijn, moet Fritillaria imperialis behoorlijk diep geplant worden, op een diepte van ongeveer 30 cm onder het grondoppervlak. Poot de bollen op hun zij (met het gat in het midden) om rotten te voorkomen.
Keizerskroon standplaats
Het beste kun je Fritillaria imperialis poten in goed drainerende grond, liefst op een bedje van grind of scherp zand om de afwatering nog verder te verbeteren. Zorg dat de grond voedingsrijk is, maar niet vers bemest. Geef keizerskroon een plekje op het oosten of westen in de volle zon.
Wekelijks tuintips in je mail
Wil je elke week nog meer inspiratie voor je tuin in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Fritillaria imperialis vermeerderen
Keizerskroon is lastig te vermeerderen en je hebt er veel geduld voor nodig. In de eerste plaats kun je Fritillaria imperialis zaaien. Dat doe je in de herfst, waarbij je ze laat overwinteren in een koude bak. Nadat de zaailingen zijn opgekomen, moet je de planten nog twee jaar (!) laten groeien voor je ze kunt uitplanten. En daarna kan het nog jaren duren voor ze gaan bloeien.
Duurt dat je te lang, dan kun je keizerskroon delen. Dat doe je door eind zomer de broedbollen die aan de rand van de grote bol groeien af te breken en in een pot verder te kweken. Maar ook dan kan het een paar jaar duren voor je keizerskroon bloeit. Weet dus waar je aan begint!
Keizerskroon verzorging
Voelen de bollen eenmaal thuis op hun standplaats, dan vragen ze weinig verzorging. Maar het kan na het planten wel meer dan een jaar duren voor ze gaan bloeien. En bij strenge vorst gaan ze zonder extra bescherming (van bijvoorbeeld een laag stro) nog wel eens verloren.
Voor een goede bloei kun je de bollen in het voorjaar mulchen wanneer de eerste scheuten verschijnen en ze voeden met een vloeibare tomatenvoeding voor de bloemen verschijnen.
Bestuiving door … pimpelmezen!
Fritillaria imperialis is om nog een reden erg bijzonder: het is een van de weinige planten zo ver noordelijk die wordt bestoven door vogels. Dat heet ornithogamie. In het geval van de keizerskroon is het de pimpelmees die aan de steel gaat hangen en nectar uit de bloem haalt.
Keizerskroon en mollen
Wij vinden de Fritillaria imperialis prachtig, maar mollen schijnen geen fan te zijn van deze plant. De bollen geven namelijk een onaangename geur af waar ze met een grote boog omheen gaan. Ook muizen blijven liever op afstand.
Meer inspirerende planten
- Ophiopogon planiscapus ‘Nigrescens’: zwarte slangebaard met klasse
- Skimmia japonica subsp. reevesiana: groenblijver met besgarantie
- Verbena bonariensis: van onschatbare waarde in de tuin
- Salvia ‘Amistad’: krachtig paarse aanwinst voor elke border
- Gaura lindheimeri ‘Whirling Butterflies’: beweging in de border
- Allium ‘Purple Sensation’: dit is waarom je deze sierui moet hebben