Wie graag op vakantie gaat naar Frankrijk (en dat zijn heel veel mensen!) wordt al snel gegrepen door de sfeer van de Franse tuin. En dan hebben we het niet slechts over de enorme tuinen zoals die van Versailles of Paleis het Loo, maar ook over de gezellige tuinen die je in menig Frans dorpje tegenkomt.
Lees verder onder de advertentie
Wat is een Franse tuin?
De ‘Franse tuin’ heeft flink leentjebuur gespeeld bij zijn Italiaanse buren. Karel VIII was een groot liefhebber van het Italiaanse ontwerp, nam de stijl over en gaf het en passant de naam ‘Franse tuin’. Zo noemen we de stijl nog altijd.
Tip!
Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.
In een traditionele Italiaanse tuin staan veel groenblijvende planten en weinig bloeiende planten of bloemen. De groenblijvers zijn getrimd en vormen strakke, geometrische lijnen. Verder zorgen pergola’s met geurende klimplanten (zoals jasmijn of blauweregen) voor schaduw. Lager bij de grond vind je kruiden zoals rozemarijn en lavendel.
Tip! Doe ook inspiratie op voor je tuin met dit artikel vol pergola-ideeën.
Wekelijks tuininspiratie in je mail
Iedere week dit soort inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Verschil Engelse en Franse tuin
Het is makkelijk om een Engelse en Franse tuin met elkaar te verwarren. De Engelsen hebben immers op hun beurt veel Franse elementen in hun ontwerpen overgenomen, zoals brede paden, bogen en pergola’s. Maar het belangrijkste verschil is dat de Engelse tuin natuurlijker en niet geometrisch is.
Franse tuin aanleggen
Nu is de tuin van Versailles 850 hectare groot en jouw tuin waarschijnlijk een tikje (of meer tikjes) kleiner. Toch kun je je tuin een vleugje van deze Franse stijl meegeven:
1. Zorg voor symmetrie
Symmetrie is onmisbaar in de Franse tuin. Experimenteer dus met geometrische vormen. Groenblijvende lage hagen (zoals buxus of iets soortgelijks) en het aanleggen van paden helpen daarbij.
2. Leg paden en trappen aan
In een tuin in Franse stijl vind je grindpaden en (natuur)stenen trappen die je door de tuin leiden, zodat je van al dat moois al wandelend kunt genieten.
3. Houd de kleuren simpel
In Franse tuinen vind je vaak koele tinten zoals blauw, paars en wit. Lavendel mag natuurlijk niet ontbreken. Deze plant is overigens niet alleen in het blauw en paars verkrijgbaar, maar ook in het wit.
4. Maak een zit- en eetplek
Zorg voor een plekje waar je kunt zitten en eten. Een bistroset die je kunt laten staan in weer en wind is ideaal en ziet er romantisch uit.
5. Pergola met klimplanten
Heb je ruimte voor een pergola, laat er dan (geurende) planten overheen klimmen. Maak je pergola nóg Franser met druivenranken. Het zie er allemaal niet alleen mooi uit, maar zorgt ook in de zomer voor de broodnodige schaduw.
6. Waterelementen
Waterelementen mogen in een tuin in Franse stijl zeker niet ontbreken. Zelfs met een kleine vijver, een fonteintje of een ander klein waterelement bereik je al snel een groots resultaat.
7. Kies de juiste planten voor je Franse tuin
Lavendel is natuurlijk dé Franse plant bij uitstek, maar het is zeker niet je enige keus. Wintergroen is een must. Denk hiervoor aan buxus, taxus, of Japanse hulst. Rozen zorgen voor de nodige romantiek, terwijl je met jasmijn en blauweregen (Wisteria) voor hoogte zorgt. Onmisbare kruiden zijn onder andere lavendel en rozemarijn.
Wil je het écht afmaken, plant dan een vijg (Ficus carica) of een olijfboom (Olea europaea). Let wel: olijfbomen zijn niet erg winterhard, dus die hebben bij matige vorst wat extra bescherming nodig.