Dit is waarop je moet letten bij het inrichten van een patiotuin

Helga Kluiter
|
17/06/2021
patiotuin

Het idee van een patio voert je al snel in gedachten naar zuidelijke streken. De stenen van de muren eromheen en de vele terrastegels maken het er echter al snel heet als de zon erop staat. Maar met het juiste ontwerp maak je van je patiotuin een verkoelende oase!

Lees verder na de advertentie

Wat is een patio tuin?

Het woord ‘patio’ komt uit het Spaans en betekent ‘achtertuin’ of ‘achterplaats’. Het is feitelijk een ommuurde tuin of een binnenplaats. Dankzij de beslotenheid van zo’n patiotuin heb je er veel privacy.

Microklimaat

patiotuin
Foto: Pixabay/Marzenna Gaines

In patiotuinen heerst een microklimaat, want warmte blijft er lang hangen. Dit zorgt voor een aantal uitdagingen. Water verdampt bijvoorbeeld een stuk sneller en planten verbranden ook eerder. Bovendien zorgt de beschutting van muren voor regenschaduw, ofwel een stuk waar geen regen valt. Maar het voordeel van een patiotuin is dat sommige planten het er juist geweldig doen, zoals succulenten, siergrassen en clematissen.

Kleine patio tuin inrichten

Het ontwerp en de inrichting van een patiotuin zijn natuurlijk smaakgebonden, maar er zijn een paar trucjes waarmee je de beperkte ruimte optimaal gebruikt. Dit zijn onze 11 beste tips:

1. Beschut buiten

Lees verder na de advertentie

Pergola

Een pergola geeft het gevoel alsof je in een buitenkamer zit en biedt ruimte aan klimplanten en hangmanden. Je hoeft geen vergunning aan te vragen voor een pergola als hij onder de 2,50 meter blijft, maar wees een goede buur en laat je plannen vooraf weten aan je buren.

2. Verticaal tuinieren

lavendel planten

Hang een vakjeszak of bakken aan de muur of schutting en vul ze met bijvoorbeeld kruiden, bloemen, sedum of varens, afhankelijk van de hoeveelheid zon die de planten krijgen.

3. Hangende bloemenzee

hanging basket maken

Hang manden op die je telkens aanpast op het seizoen. Zo heb je telkens variatie en mooie blikvangers.

4. Hemelse geuren

Tabaksplant tuin

Zorg in de avond voor een heerlijke, exotische geur op je patio met avond- en nachtbloeiers zoals de engelentrompet (Brugmansia) of tabaksplant (Nicotiana).

5. Schaduw, geur en hoogte

Lonicera periclymenum 'Serotina'

Ga de hoogte in met klimplanten die heerlijk ruiken, zoals Toscaanse jasmijn en kamperfoelie. Deze planten zorgen ook voor prettig gefilterd licht.

6. Eten naast de deur

aardbeien hanging basket

Kweek de Tumbling Tom-tomaat in een hangmand en zet aubergines, pepers en kruiden in bakken. Deze planten doen het goed op warme, beschutte plekken in de zon.

7. Planken aan de wand

wandplank voor planten

Met wat planken zorg je voor een perfecte plek om kleine rotsplantjes of perkplantjes te showen en breek je het zicht op een kale muur.

8. Opbergruimte in de patiotuin

patiotuin inrichten

Kies meubels waarin opbergruimte verwerkt zit, zoals bijvoorbeeld een klepbank. Vervang in de winter de zitting van de klepbank door plexiglas om zo een beschutte plek te hebben voor vorstgevoelige planten.

9. Klassieke bakken

vierkante houten plantenbak

Houten vierkante plantenbakken passen zowel in klassieke als cottagetuinen. Schilder de bakken in een kleur naar keuze. Kies wel voor één bepaalde stijl en vorm qua bakken om eenheid en rust te creëren. Met vierkante bakken verlies je weinig ruimte, want je schuift ze makkelijk tegen elkaar aan. Trapsgewijs op elkaar stapelen kan ook.

10. Onderhoudsvriendelijke bakvulling

vetplanten in de tuin

Vul bakken en potten met oersterke en droogteminnende vetplanten zoals Echeveria of Aeonium en zorg voor goede drainage.

11. Irrigatiesysteem

druppelirrigatie tuin

Net wanneer de planten heel veel water nodig hebben, ben je op vakantie. Als je graag in de zomer reist, kun je niet zonder een automatisch bewateringssysteem. Deze zijn verkrijgbaar vanaf zo’n 50 euro.

Meer tuinontwerp

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu