Blauwe regen snoeien in de zomer doe je zó

Helga Kluiter
|
31/08/2022
blauwe regen snoeien in de zomer

Als je blauweregen (Wisteria) niet snoeit, zal hij na verloop van tijd steeds minder bloemen gaan krijgen. Zonde! Blauwe regen snoeien in de zomer zorgt er namelijk voor dat je volgend jaar weer kunt genieten van een sprookjesachtige bloei.

Lees verder na de advertentie

Wanneer blauwe regen snoeien

Blauweregen moet je twee keer per jaar snoeien: een keer in de winter en een keer in de zomer. De zomersnoei voer je ongeveer zes weken na de bloei (de bloeitijd valt meestal in mei) uit. Dan verwijder je alle lange uitlopers die in het voorjaar en de vroege zomer zijn gegroeid. Zo maak je ruimte voor licht en lucht. Het beperkt meteen ook de bladgroei, zodat de plant meer energie overhoudt voor het vormen van bloemknoppen.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Blauwe regen snoeien in de zomer

Lees verder na de advertentie

blauwe regen snoeien in de zomer

Zoek eerst op waar de oude groei zit. Vanaf daar tel je naar buiten, tot je ongeveer zes knoppen gehad hebt. Daarna kun je de rest van de scheut afknippen. Het kan zijn dat er lange nieuwe scheuten blijven komen in de zomer, dus misschien moet deze klus een paar keer herhaald worden.

Blauwe regen snoeien: stap voor stap

Blauwe regen snoeien in de zomer is een eenvoudige klus. Zo pak je het aan:

Stap 1: Wisteria ranken zoeken

wisteria ranken

Observeer de blauweregen eerst om te zien wat je precies moet snoeien. De zwiepende scheuten (ranken) die groeien uit de plaats waar de bloemen eerst zaten zijn duidelijk. Maar zoek ook naar scheuten die verborgen zitten achter het blad. Die slingeren zich vaak om de hoofdtakken.

Stap 2: Blauwe regen snoeien

Blauwe regen snoeien
Foto met dank aan Royal Botanic Gardens Kew

Zoek de lange nieuwe scheuten en volg ze terug tot waar ze dit jaar zijn begonnen met groeien. Tel vanaf daar naar buiten en laat 5 tot 7 bladeren met hun nieuwe knoppen zitten. Knip ook ongewenste zijscheuten af om te voorkomen dat de plant te groot wordt, evenals oude bloemstelen.

Stap 3: Snoeiafval composteren

Snoeiafval composteren
Foto met dank aan Royal Botanic Gardens Kew

Nu je klaar bent met snoeien ziet je blauweregen er een stuk netter uit. Aan de ingekorte scheuten zitten nu stompe bloemknoppen achter twijgen met bladgroei. Je snoeiafval is zacht en groen: perfect voor op de composthoop.

Meer snoeien

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu