Blauwe regen snoeien in de zomer: zo zorg je voor extra veel bloemen volgend jaar

Helga Kluiter
|
08/07/2024
blauwe regen snoeien in de zomer

Als je blauweregen (Wisteria) niet snoeit, zal hij na verloop van tijd steeds minder bloemen krijgen. Zonde, want de bloei is nou juist zo mooi aan deze plant! Als je jouw blauwe regen snoeit in de zomer, geniet je volgend jaar weer van sprookjesachtige bloei én houd je deze enthousiaste plant in model.

Lees verder na de advertentie

Wanneer blauwe regen snoeien

Blauweregen moet je twee keer per jaar snoeien: een keer in de winter en een keer in de zomer. De zomersnoei voer je ongeveer zes weken na de bloei uit, in juli of augustus. Blauweregen bloeit meestal rond mei, maar ook in juni of zelfs juli kun je soms nog bloemen vinden aan de plant. Houd daarom in de gaten wanneer jouw plant uitgebloeid is en ga 6 weken daarna aan de slag.

Verwijder in de zomer alle lange uitlopers die in het voorjaar en de zomer zijn gegroeid. Zo maak je ruimte voor licht en lucht. Het beperkt meteen ook de bladgroei, zodat de plant meer energie overhoudt voor het vormen van bloemknoppen.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Blauwe regen snoeien in de zomer

blauwe regen snoeien in de zomer

Zoek in de zomer eerst waar de oude groei zit, namelijk de stengels waar de nieuwe scheuten uit groeien. Vanaf daar tel je op een nieuwe, groene scheut naar buiten, tot je ongeveer zes bladknoppen of bladeren gehad hebt. Daar knip je de rest van de scheut weg.

Door de zomer heen kan het zijn dat je plant meer nieuwe scheuten aanmaakt en zo flink door blijft groeien. Wees dan niet bang om je plant nog een keer of nog een paar keer zo terug te snoeien.

Blauwe regen snoeien: stap voor stap

Blauwe regen snoeien in de zomer is een eenvoudige klus. Zo ga je aan de slag:

Stap 1: Wisteria ranken zoeken

wisteria ranken

Het snoeien van je blauweregen begint met observeren. Welke ranken moeten er precies gesnoeid worden? De zwiepende scheuten (ranken) die groeien uit de plaats waar de bloemen eerst zaten zijn duidelijk.

Zoek daarnaast ook naar scheuten die verborgen zitten achter het blad. Die slingeren zich vaak om de hoofdtakken heen en zijn daardoor lastiger te spotten.

Stap 2: Blauwe regen snoeien

Blauwe regen snoeien
Foto met dank aan Royal Botanic Gardens Kew

Zoek de lange nieuwe scheuten en volg ze terug tot waar ze dit jaar zijn begonnen met groeien. Tel vanaf daar naar buiten en laat 5 tot 7 bladeren met hun nieuwe knoppen zitten. Maak daar met je snoeischaar een schuine snede in dezelfde richting als het blad of de knop waarna je knipt. 

Knip verder ongewenste zijscheuten af om te voorkomen dat je blauweregen te groot of zwaar wordt. Ook oude bloemstelen kun je weghalen.

Stap 3: Snoeiafval composteren

Snoeiafval composteren
Foto met dank aan Royal Botanic Gardens Kew

Wanneer je klaar bent met snoeien heeft je blauweregen weer meer model en ziet hij er netjes uit zonder lege of woekerende scheuten. Aan de ingekorte scheuten zitten nu stompe bloemknoppen achter twijgen met bladgroei. Die wachten volgend jaar rustig af.

Dan heb je waarschijnlijk een flinke berg snoeiafval. Dit zachte, groene materiaal is perfect voor op de composthoop. Zo gaat er niets van deze plant verloren.

Verkeerd snoeien blauwe regen: dit moet je niet doen

Er zijn ook een paar dingen die je beter niet kan doen bij je zomersnoei:

  • Snoei niet voordat je plant gebloeid heeft, anders loop je het risico dat je bloemknoppen wegknipt.
  • Wees niet te voorzichtig met het terugsnoeien van jonge Wisteria-stengels, ook als je plant al een zomersnoei heeft gehad. In juli en augustus kun je na de bloei stengels blijven terugsnoeien en wegknippen.
  • Snoei niet in oude takken, maar beperk je tot de nieuwe groei. Het opnieuw in model brengen of bijwerken van de oude takkenstructuur kun je beter doen tijdens de wintersnoei.

Meer snoeien

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu