Blauwe regen snoeien in de winter: zo pak je dat aan

Helga Kluiter
|
03/02/2024
blauweregen in een pot

Als je je afvraagt hoe je de blauweregen (Wisteria) het beste kunt snoeien, ben je niet de enige. Het houdt de gemoederen bezig! Blauwe regen snoeien is een klus waar veel mensen tegenop zien. Maar als je het goed aanpakt, word je elk jaar in april en mei beloond met een adembenemend bloemenspektakel.

Lees verder na de advertentie

Wanneer blauwe regen snoeien?

Blauweregen is een ontzettend hard groeiende klimmer. Je zou een Wisteria aan zijn lot kunnen overlaten en niet snoeien, want hij groeit toch wel door. Maar als je hem niet snoeit, produceert hij alleen lange uitlopers waar niet veel bloemen aan komen. Door twee keer per jaar te snoeien (in de winter en in de zomer), zorg je voor minder blad en meer bloemen.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Woekerende Wisteria snoeien in de winter

Lees verder na de advertentie

Blauweregen groeiend tegen een huis

Als je blauweregen al een tijdje onbeheersbaar groeit, kan een stevige wintersnoei nodig zijn om hem weer in het gareel te krijgen. Door stevig te snoeien stimuleer je een extra sterke, nieuwe groei. Na een stevige snoeibeurt in de winter is het dan ook belangrijk dat je de Wisteria geen voeding geeft in het voorjaar. Hij zou dan alleen nog maar sterker gaan groeien.

Stap voor stap: blauwe regen snoeien

Tijdens de wintersnoei in januari of februari, wanneer de plant in rust is, maak je de uitlopers korter dan tijdens de zomersnoei. Zo fatsoeneer je de plant voor het groeiseizoen begint en voorkom je dat de blaadjes de bloemen verstikken. Kies een moment uit waarop het overdag niet vriest. Ga dan als volgt te werk:

1. Knip de bloemen niet weg

Blauwe regen bloemknoppen in de winter

Laat de korte, stompachtige zijtakken met knoppenclusters zitten. Dat zijn de ‘sporen’ waaruit straks de bloemen van je Wisteria groeien. Snoei die alleen weg als ze gebarsten of beschadigd zijn.

2. Voorkom te sterke bladgroei

Wisteria bladknoppen

Om te voorkomen dat je blauweregen te veel blad krijgt, knip je de lange takken met lange en puntige bladknoppen weg.

3. Kort de takken flink in

Blauwe regen snoeien tot op 2 ogen

Alle takken van de blauweregen die je in de zomer op 6 knoppen of ogen terugsnoeide, kort je nu in tot op 2. Tel daarbij vanaf de oude groei.

Meer lezen over blauwe regen snoeien:

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu