Met deze Pennisetums komt je tuin de winter mooi door

Helga Kluiter
|
08/12/2021
Pennisetum alopecuroides Dark Desire

Wanneer de winter zijn intrede doet, bewijzen deze elegante Pennisetum soorten (lampenpoetsersgras) met hun borstelige pluimen hun enorme waarde voor je tuin.

Lees verder na de advertentie

Pennisetum (lampenpoetsersgras)

Je weet vast het verschil tussen een dahlia en een chrysant, maar het verschil tussen de verschillende soorten siergrassen is vaak een stuk lastiger. Maar een groep die je vrij herkenbaar is, is Pennisetum (lampenpoetsersgras). Hij onderscheidt zich van andere grassen door zijn enorme hoeveelheid borstelige bloemaren. Sommige soorten staan rechtop, terwijl andere hun hoofd laten hangen. Daarnaast komt het fraaie blad als een soort fontein uit de grond.

Pennisetum soorten

Pennisetum alopecuroides Hameln

De bloemen van de vele Pennisetum soorten hebben verschillende kleuren. Sommige zijn crèmekleurig, andere hebben een bruine tint. Je ziet echter ook siergrassen uit deze familie met een roze of rode kleur. De meeste hiervan behouden hun prachtige kleuren tijdens de herfstdagen, de wintermaanden en zelfs tot de lente.

De beste Pennisetum soorten

Alle hier genoemde Pennisetum soorten, behalve Pennisetum x advena, zijn onder de juiste omstandigheden winterhard. Dit gras doet het prima in goed doorlatende grond die niet te nat is tijdens de winter. Zet hem in de volle zon en snoei het gras in de lente terug tot de grond zodra de nieuwe bladeren beginnen te groeien.

Pennisetum villosum

Lees verder na de advertentie

Pennisetum villosum

Het lampenpoetsersgras Pennisetum villosum heeft grijs-groene bladeren met harige bloemaren. Hij is minder winterhard dan sommige andere soorten, maar doet het prachtig in een pot.

 • Hoogte x Breedte: 60 x 60 cm
 • Bloei: juli-oktober

Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’

Hameln plant

De befaamde Hameln plant is een van de populairste Pennisetum soorten. Niet verwonderlijk, want zijn aren bloeien rijk met een zachte, roze tint.

 • Hoogte x Breedte: 120 x 100 cm
 • Bloei: juli-september

Pennisetum x advena ‘Rubrum’

rood lampenpoetsersgras

De lampepoetser, Pennisetum x advena ‘Rubrum’ heeft prachtige rode bladeren en gebogen rood-paarse bloemaren. Hij is niet winterhard, maar als je hem in een pot op een beschutte plek zet, heb je er langer plezier van.

 • Hoogte x Breedte: 150 x 100 cm
 • Bloei: juli-november

Pennisetum alopecuroides ‘Dark Desire’

Pennisetum alopecuroides Dark Desire

De Pennisetum alopecuroides ‘Dark Desire’ schittert met slanke, gebogen en heldergroene bladeren met daarboven zachte pluimen die van midzomer tot eind herfst bloeien. De aren openen groen met een rode gloed en kleuren daarna paars tot zwart.

 • Hoogte x Breedte: 100 cm x 100 cm
 • Bloei: jul-november

Pennisetum macrourum

Pennisetum macrourum

Het siergras Pennisetum macrourum produceert een losse, brede pol van smal blad dat in de herfst geel kleurt. Eind zomer en begin herfst kun je genieten van de lange, slanke en borstelige lichtgroene aren. Zet deze lampenpoetser op een lichte, gemiddeld vruchtbare en vochtige maar goed afwaterende plek.

 • Hoogte x Breedte: 100 cm x 100 cm
 • Bloei: juli-oktober

Pennisetum orientale ‘Karley Rose’

Pennisetum orientale 'Karley Rose'

De prachtige Pennisetum orientale ‘Karley Rose’, met zijn roze, pluizige aren is een van de fraaiste leden van de lampenpoetsersgras-familie. Hij houdt van een plek in de volle zon, vruchtbare grond en voldoende vocht. Maar zorg wel dat de afwatering goed is om te voorkomen dat de wortels gaan rotten.

 • Hoogte x Breedte: 70 cm x 50 cm
 • Bloei: juli-september

Meer mooie siergrassen

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu