Pioenrozen planten voor een spetterende lenteshow doe je zó

Helga Kluiter
|
29/05/2022
pioenrozen

Ze bloeien slechts kort, maar pioenrozen (Paeonia) geven in een korte periode een vlammende show weg waarvan je lang onder de indruk blijft. Zoek dus een zonnig plekje in je tuin voor een pioenroos en planten maar!

Lees verder na de advertentie

Pioenrozen planten

pioenrozen pioenroos planten

Er zijn grofweg twee soorten pioenrozen: kruidachtige vaste planten, die elke winter bovengronds afsterven, en boompioenen, die hoger en houtiger zijn en hun takkengestel in de winter behouden. Boompioenen zijn trouwens, ondanks wat hun naam suggereert, geen bomen maar kleine struiken. Beide soorten plant je op dezelfde manier.

Hoe en wanneer pioenrozen planten?

De beste tijd om pioenrozen te planten is in het najaar of in de lente. Plant ze niet dieper dan de diepte die ze in hun kweekpot hebben en meng voldoende compost of goed verteerde stalmest door het plantgat. Duw de grond na het planten goed aan en geef meteen water, maar voorkom dat je nieuwe aanplant te nat komt te staan. Dan loop je het risico dat je pioenroos het niet redt.

Waar plant je je pioenroos?

Plant de pioenroos in voedingsrijke, vochtige en goed drainerende grond in de volle zon. Plant deze planten niet in kletsnatte grond, want hij houdt niet van natte voeten. De meeste pioenrozen houden van een neutrale of iets alkalische grond, al zijn boompioenen ook niet vies van wat zuurdere grond. Boompioenen plant je het beste op een beschutte plaats.

Pioenrozen verzorgen

Lees verder na de advertentie

pioenroos vermeerderen

Een pioenroos is een makkelijke plant die weinig verzorging vraagt. Pas tijdens het onkruid wieden in het voorjaar op dat je niet per ongeluk op de verse scheuten stapt die uit de grond omhoog beginnen te groeien. Zodra je ziet dat de pioenrozen beginnen te groeien, geef je ze eventueel wat universele plantenvoeding. De natuur doet de rest.

De bloemen van sommige soorten worden erg groot en topzwaar, dus ondersteun deze planten.

Pioenrozen snoeien

pioenrozen pioenroos snoeien

Snoei kruidachtige pioenrozen in het najaar hard terug tot de grond. Boompioenen hoef je daarentegen niet te snoeien. Hiervan hoef je allee maar de verwelkte zaadhoofden te verwijderen in de herfst. Laat je niet verleiden om dor blad in het najaar weg te plukken – laat dit op natuurlijke wijze afvallen.

Snoei boompioenen bovendien nooit tot de grond terug, want vaak zijn ze geënt op kruidachtige vaste pioenrozen. Na hard snoeien zullen ze dan veranderen in ‘gewone’ pioenrozen en de boompioen groeit nooit meer terug.

Pioenrozen vermeerderen

roze pioenroos

Kruidachtige soorten kun je vermeerderen door ze te delen. Het beste kun je dit doen in het najaar (al kan het ook nog in het voorjaar). Knip het verwelkte blad terug en graaf de plant uit de grond. Verwijder zo veel mogelijk grond van de kluit en snijd vervolgens de wortelkluit in meer delen. Elk deel moet minstens drie scheuten en voldoende wortels bevatten. Herplant de losse stukken meteen weer in de tuin.

Boompioenen kun je niet op deze manier delen. Wel kun je ze proberen te vermeerderen via afleggen, of door ze te zaaien.

Pioenrozen kopen: de beste adviezen

  • Pioenrozen vestigen zich vaak langzaam, dus koop de grootste die je je kunt veroorloven als je zo snel mogelijk bloemen wilt.
  • Ga voor de beste keuze naar gespecialiseerde kwekers in plaats van naar je lokale tuincentrum.
  • Controleer je planten voor de aankoop op tekenen van beschadigingen en plagen.

De beste soorten Paeonia

pioenroos Sarah Bernhardt
  • Paeonia lactiflora ‘Angel Cheeks’ – Kruidachtig type met roze, semi-dubbele bloemen die in mei en juni te bewonderen zijn. Hoogte: 70 cm
  • Paeonia ‘Bowl of Beauty’ – Een erg populaire kruidachtige pioenroos met felroze buitenste bloemblaadjes en een geel hart. Bloeit in mei in juni. Hoogte. 90 cm
  • Paeonia ‘Sarah Bernhardt’ (foto) – Grote, dubbele, bleekroze bloemen in mei. Deze kruidachtige soort ruikt lekker en is een goede snijbloem. Hoogte: 90 cm
  • Paeonia lutea var. ludlowii – Het spectaculair gesneden blad van deze boompioen vormt een frisse achtergrond voor de felgele bloemen. Groter dan de meeste boompioenen, dus geef hem de ruimte. Hoogte: 3 meter

Meer lezen over lentebloeiers:

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu