Pioenrozen planten voor een spetterende lenteshow doe je zó

Helga Kluiter
|
13/08/2024
pioenroos planten

Ze bloeien slechts kort, maar pioenrozen (Paeonia) geven in een korte periode een vlammende show weg waarvan je lang onder de indruk blijft. Zoek dus een zonnig plekje in je tuin voor een pioenroos, ontdek hieronder wanneer je het beste aan de slag kunt en planten maar!

Pioenroos planten

pioenrozen pioenroos planten

Er zijn grofweg twee soorten pioenrozen: kruidachtige meerjarige planten, die elke winter bovengronds afsterven, en boompioenen, die hoger en houtiger zijn en hun takkengestel in de winter behouden. Boompioenen zijn trouwens, ondanks wat hun naam suggereert, geen bomen maar kleine struiken. Beide soorten plant je op dezelfde manier.

Wanneer pioenroos planten?

De beste tijd om pioenrozen te planten is in het najaar of in de lente. Plant ze niet dieper dan de diepte die ze in hun kweekpot hebben en meng voldoende compost of goed verteerde stalmest door het plantgat. Duw de grond na het planten goed aan en geef meteen water, maar voorkom dat je nieuwe aanplant te nat komt te staan. Dan loop je het risico dat je pioenroos het niet redt. Slaat de plant aan, dan kun je je verheugen op prachtige bloemen. De bloeitijd van pioenroos is meestal in mei of juni.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige (moes)tuintips, checklists en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Een pioenroos planten: zo doe je dat

Lees verder na de advertentie

Volg deze stappen bij het planten van een pioenroos:

  • Begin met het graven van een gat dat ruim groter is dan de wortelkluit. Meng de uitgegraven grond met compost of goed verteerde stalmest om de bodemstructuur te verbeteren en de grond te verrijken.
  • Zet de wortelstok in het gat zodat de ‘ogen’ (de roze of rode knoppen) niet dieper dan 5 cm onder het grondoppervlak komen. Dit is erg belangrijk, want te diep planten kan leiden tot slechte bloei. Vul het gat met de verrijkte grond, druk licht aan en geef water.
  • Zorg voor een plantafstand van ongeveer 90-120 cm tussen elke pioenroos, aangezien ze flink kunnen uitdijen. 
  • Mulch rond de plant, maar leg de mulch niet tegen de stengels om rotting te voorkomen.

Waar plant je je pioenroos?

pioenrozen met Astrantia
Paeonia ‘Buckeye Belle’

Plant de pioenroos in voedingsrijke, vochtige en goed drainerende grond in de volle zon. Plant deze planten niet in kletsnatte grond, want hij houdt niet van natte voeten. De meeste pioenrozen houden van een neutrale of iets alkalische grond, al zijn boompioenen ook niet vies van ietwat zure grond. Boompioenen plant je het beste op een beschutte plaats.

Pioenroos verplanten

Hoewel pioenrozen liever niet verstoord worden, kan het soms nodig zijn om ze te verplanten. Doe dat het liefst in de vroege herfst, wanneer de plant in rust gaat. Knip eerst de bovengrondse delen af tot ongeveer 15 cm boven de grond. Graaf dan voorzichtig rondom de plant en probeer zoveel mogelijk van het wortelstelsel intact te houden. Til de hele plant op en deel hem eventueel: elk stuk moet dan minstens 3-5 ‘ogen’ hebben. Plant de delen meteen op hun nieuwe plek op dezelfde plantdiepte aan als voorheen. Verzorg de pioenrozen extra goed in het eerste jaar na het verplanten, vooral wat betreft water geven.

Pioenrozen verzorgen

pioenroos vermeerderen

Een pioenroos is een makkelijke plant die weinig verzorging vraagt. Pas tijdens het onkruid wieden in het voorjaar op dat je niet per ongeluk op de verse scheuten stapt die uit de grond omhoog beginnen te groeien. Zodra je ziet dat de pioenrozen beginnen te groeien, geef je ze eventueel wat universele plantenvoeding. De natuur doet de rest.

De bloemen van sommige soorten worden erg groot en topzwaar, dus ondersteun deze planten.

Pioenrozen snoeien

pioenrozen pioenroos snoeien

Snoei kruidachtige pioenrozen in het najaar hard terug tot de grond. Boompioenen hoef je daarentegen niet te snoeien. Hiervan hoef je allee maar de verwelkte zaadhoofden te verwijderen in de herfst. Laat je niet verleiden om dor blad in het najaar weg te plukken – laat dit op natuurlijke wijze afvallen.

Snoei boompioenen bovendien nooit tot de grond terug, want vaak zijn ze geënt op kruidachtige vaste pioenrozen. Na hard snoeien zullen ze dan veranderen in ‘gewone’ pioenrozen en de boompioen groeit nooit meer terug.

Pioenrozen vermeerderen

roze pioenroos

Kruidachtige soorten kun je vermeerderen door ze te delen. Het beste kun je dit doen in het najaar (al kan het ook nog in het voorjaar). Knip het verwelkte blad terug en graaf de plant uit de grond. Verwijder zo veel mogelijk grond van de kluit en snijd vervolgens de wortelkluit in meer delen. Elk deel moet minstens drie scheuten en voldoende wortels bevatten. Herplant de losse stukken meteen weer in de tuin.

Boompioenen kun je niet op deze manier delen. Wel kun je ze proberen te vermeerderen via afleggen, of door ze te zaaien.

Pioenroos in pot

Paeonia Cytherea
Paeonia ‘Cytherea’

Pioenrozen kun je ook in potten kweken. Kies dan wel een grote, diepe pot met een diameter van minstens 40-50 cm en voldoende gaten onderin. Gebruik een potgrondmengsel dat water goed doorlaat. Meng het eventueel met wat extra scherpzand of perliet. Plant de pioenroos met de ‘ogen’ niet dieper dan 5 cm onder het oppervlak. Zet de pot op een zonnige plek en geef regelmatig water, maar zorg ervoor dat de grond niet verzadigd raakt.

Voeg in het voorjaar een laag compost toe en geef tijdens het groeiseizoen om de paar weken een vloeibare mest (tip: maak je eigen plantenvoeding). Houd er rekening mee dat pioenrozen in potten meer verzorging nodig hebben dan in de volle grond.

Pioenrozen kopen: de beste adviezen

  • Pioenrozen vestigen zich vaak langzaam, dus koop de grootste die je je kunt veroorloven als je zo snel mogelijk bloemen wilt.
  • Ga voor de beste keuze naar gespecialiseerde kwekers in plaats van naar je lokale tuincentrum.
  • Controleer je planten voor de aankoop op tekenen van beschadigingen en plagen.

De beste soorten Paeonia

pioenroos Sarah Bernhardt
  • Paeonia ‘Sarah Bernhardt’ (foto) – Grote, dubbele, bleekroze bloemen in mei. Deze kruidachtige soort ruikt lekker en is een goede snijbloem. Hoogte: 90 cm
  • Paeonia lactiflora ‘Angel Cheeks’ – Kruidachtig type met roze, semi-dubbele bloemen die in mei en juni te bewonderen zijn. Hoogte: 70 cm
  • Paeonia ‘Bowl of Beauty’ – Een erg populaire kruidachtige pioenroos met felroze buitenste bloemblaadjes en een geel hart. Bloeit in mei in juni. Hoogte. 90 cm
  • Paeonia lutea var. ludlowii – Het spectaculair gesneden blad van deze boompioen vormt een frisse achtergrond voor de felgele bloemen. Groter dan de meeste boompioenen, dus geef hem de ruimte. Hoogte: 3 meter

Meer lezen over lentebloeiers:

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typte voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 09/2024

Gardeners’ World 09/2024

Bestel nu