Maak een feest van je tuin met deze 5 kleurrijke soorten klaprozen

Deze variant doet met de rode kleur en stippen denken aan een lieveheersbeestje

Klaprozen maken van elke tuin een feest. Of je ze nu in een border, een wilde bloemenweide of een pot plant, met deze 5 soorten klaprozen vier jij de zomer.

Lees verder na de advertentie

1. Papaver orientale ‘Turkenlouis’

Deze felrode Oosterse klaproos heeft opvallende gekartelde bloembladen

Tussen verschillende soorten klaprozen, valt deze winterharde oosterse klaproos op door zijn helder oranjerode kleur en bijzondere vorm. De gekartelde bloembladeren lijken wel een explosie van zonsondergangrood. Voor wat extra contrast in je groene tuin, is ‘Turkenlouis’ zeker een goede kandidaat.

  • Bloei: mei en juni
  • Hoogte: 90 cm

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

2. Gewone klaproos (Papaver rhoeas)

Van de soorten klaprozen is de gewone klaproos een onmisbare klassieker in een wildbloemenweide

Deze eenjarige klaproos heeft delicate rode bloemen. De zaden van gewone klaproos kunnen jaren in de grond liggen en pas uitkomen als de grond wordt omgewoeld. Een bloem die zijn moment afwacht dus! Hoewel deze variëteit bescheidener bloeit dan sommige andere soorten klaprozen, is zijn klassieke rode kleur niet te missen in een wildbloementuin.

  • Bloei: juni of juli
  • Hoogte: 50 cm

3. IJslandse klaproos (Papaver nudicaule)

Als je zoekt naar bonte soorten klaprozen, is IJslandse klaproos een mooie uitkomst.

Houd je van klaprozen, maar ben je op zoek naar soorten klaprozen met bonte bloemen in plaats van alleen rood? Ga dan voor de IJslandse klaproos. Deze winterharde, tweejarige klaproos maakt een mengeling van witte, gele, oranje en rode bloemen aan die je tuin omtoveren tot een elegant feest.

  • Bloei: juni tot augustus
  • Hoogte: 50 cm

4. Papaver commutatum ‘Ladybird’

Tussen de soorten klaprozen valt 'Ladybird' op door zijn rode kleur en stippen, die doen denken aan een lieveheersbeestje

Een ode aan het lieveheersbeestje breng je met de ‘Ladybird’ klaproos. Deze winterharde, eenjarige klaproos maakt verfijnde bloemen aan die lijken op een lieveheersbeestje. Ze hebben namelijk een zwarte stip bij de basis van elk bloemblad. Met deze bijzondere tekening stelen deze feestbeestjes de show in je tuin.

  • Bloei: juni tot augustus
  • Hoogte: 50 cm

5. Papaver orientale ‘Perry’s White’

Zoek je naar extravagante soorten klaprozen die ook nog eens een roosachtig uiterlijk hebben? Kijk dan niet verder dan ‘Perry’s White’. Deze winterharde, vaste plant is een grote, oosterse klaproos die rijk bloeit. De sneeuwwitte bloemen hebben een zwart-paarse tekening aan de binnenkant van elk bloemblaadje. Je kunt ‘Perry’s White’ ook combineren met (bijna) zwarte bloemen voor extra contrast en een dramatisch effect.

  • Bloei: mei en juni
  • Hoogte: 90 cm

Lees meer over zomerse bloemen

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu