Tuintoppers: deze bomen en struiken zijn elk seizoen mooi

Helga Kluiter
|
13/09/2022
sneeuwbal stekken

Een écht mooie tuin ziet er het hele jaar goed uit, niet alleen in de lente of zomer. Met deze bomen en struiken voor elk seizoen krijg je dat makkelijk voor elkaar, want zij hebben in de lente, zomer, herfst én winter iets moois in petto.

Lees verder na de advertentie

De meeste planten, zoals rozen, zijn maar één seizoen op hun mooist. Maar als je je planten zorgvuldig uitzoekt, zul je soorten vinden die op meerdere momenten in het jaar schitteren – niet alleen met bloemen, maar ook met fraaie herfsttinten, kleurrijke bessen en een interessante vorm.

Bomen en struiken voor elk seizoen combineren

Natuurlijk hebben je jaarronde hoofdrolspelers wat ondersteuning nodig van sterren in bijrollen. Ook daarvoor heb je de keuze uit veel geweldige planten:

10 bomen en struiken voor elk seizoen

De volgende 10 bomen en struiken zien er (bijna) het hele jaar geweldig uit:

1. Cercis canadensis ‘Forest Pansy’

By S.G.S. – Own work, CC0

Lees verder na de advertentie

De Amerikaanse Judasboom met de botanische naam Cercis canadensis ‘Forest Pansy’ draagt in het voorjaar roze-paarse bloesems op kale takken. In de zomer wordt deze show gevolgd door prachtige, donkerpaarse, hartvormige bladeren. In het najaar wordt het blad geel voor het valt, waarna je in de winter nog kunt genieten van de mooie vorm.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

2. Sierappels

bomen en struiken voor elk seizoen: sierappel

Een sierappel zoals de Malus x robusta ‘Red Sentinel’ past zelfs in de kleinste tuin. Hij is niet alleen mooi om te zien, maar ook een enorme aanwinst voor de natuur. In het voorjaar verandert het boompje in een wolk van roze of witte bloesem, afhankelijk van de variëteit. In de zomer hangen er prachtige appeltjes aan de takken en in de herfst volgen de prachtig gekleurde bladeren voordat ze vallen.

3. Amerikaans krentenboompje (Amelanchier lamarckii)

bomen en struiken voor elk seizoen: Amelanchier lamarckii

Ook een fantastische boom voor een kleine tuin is het Amerikaans krentenboompje ofwel Amelanchier lamarckii, evenals andere krentenboompjes uit deze familie. Ze dragen in de lente kleine bloemen in de vorm van een ster, gevolgd door zwarte bessen in de zomer en een mooie bladkleur in het najaar.

4. Viburnum plicatum f. tomentosum ‘Mariesii’

bomen en struiken voor elk seizoen: Japanse sneeuwbal

De Japanse sneeuwbal Viburnum plicatum f. tomentosum ‘Mariesii’ is een pareltje met witte bloemen in lente en zomer en mooi gerimpeld blad. De bloemen worden in de zomer gevolgd door rode bessen en in het najaar door een prachtige rode kleur.

5. Blauwe bessen

de tuin in mei week 19: blauwe bessen

De gezonde blauwe bessen smaken niet alleen heerlijk, de planten waaraan ze groeien zien er het grootste deel van het jaar ook prima uit. Eind voorjaar worden de struikjes bezaaid met witte, klokvormige bloemen en daarna met volop blauwe vruchtjes. De bladeren verkleuren naar vurige tinten in het najaar.

6. Eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia)

bomen en struiken voor elk seizoen: eikenbladhortensia

Hydrangea quercifolia ofwel de eikenbladhortensia bloeit langdurig met kegelvormige bloemhoofden – van midzomer tot ver in de herfst. Ze veranderen gedurende het bloeiseizoen langzaam van kleur, vak van wit naar roze. In het najaar verkleuren hun eikenbladvormige bladeren naar oranje en roodachtig paars voor ze vallen.

7. Toverhazelaar (Hamamelis)

De Hamamelis of toverhazelaar bloeit eind winter en in het vroege voorjaar met geurige, spinachtige bloemetjes op een moment dat er nog weinig andere planten in bloei staan. De hele zomer is de boom groen en in het herfst wordt het blad felrood voor de bladval. Een goede keuze is bijvoorbeeld Hamamelis x intermedia ‘Aphrodite’ (foto).

8. Cornus alba ‘Sibirica’

De kornoelje Cornus alba ‘Sibirica’ is vooral geliefd om zijn felrode stengels in de winter, die de tuin in het donkere seizoen kleur geven. Maar ook de rest van het jaar ziet deze kornoelje er goed uit. Hij heeft bont blad dat in de herfst rood kleurt, draagt begin zomer kleine, witte bloemen en krijgt daarna ook nog kleine, witte besjes.

9. Fruitbomen

laagstam perenboom

Appels en peren zijn wat ons betreft prima te vergelijken: het zijn immers allebei goede allrounders in de tuin. Allebei krijgen ze prachtige bloesems in het voorjaar, gevolgd door mooie vruchten in de zomer en een smakelijke oogst en veranderende bladkleur in de herfst. Heb je weinig ruimte, zet dan leivormen neer langs een muur of als lage heg (zoals de perenbomen op de foto). Plant onder je fruitbomen vroege voorjaarsbollen, zoals krokussen en narcissen, voor extra kleur.

10. Gelderse roos (Viburnum opulus)

sneeuwbal stekken

Viburnum opulus of Gelderse roos heeft witte, schermvormige bloemen eind lente en begin zomer. Daarna kun je je verheugen op trosjes rode bessen in de herfst en de fraaie roodtinten van het blad voordat het valt.

Meer bomen en struiken voor elk seizoen

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu