Lees verder onder de advertentie
Sneeuwbal
Viburnum

Lees verder onder de advertentie
De Viburnum, of sneeuwbal, is een zeer geliefde tuinplant vanwege de mooie bladeren, bloemen, geur en winterhardheid. Sommige soorten zijn ook goed voor tuindieren, vanwege de bloemen, bessen en schuilplaatsen. Veel soorten zijn wintergroen, maar er zijn ook soorten die hun blad verliezen. Wij vertellen je meer over de Viburnum!
Wat is Viburnum (Sneeuwbal) voor plant?

De Viburnum wordt in tuinen veel gebruikt als focuspunt. Het zijn sterke planten die in vrijwel elke tuin kunnen groeien. Sommigen verliezen hun blad in de winter, andere zijn groenblijvende struiken. Viburnum is niet slechts één plant, maar een heel geslacht van ongeveer 150 soorten.
De Gelderse roos (Viburnum opulus) en wollige sneeuwbal (Viburnum lantana) komen hier van nature voor, maar andere populaire soorten zijn de Japanse sneeuwbal (Viburnum plicatum), de hybride, geurende sneeuwbal Viburnum x bodnantense en de kleine, groenblijvende lauriersneeuwbal (Viburnum tinus).
Hoe plant je Viburnum?

Het aanplanten van sneeuwbal is gemakkelijk. Zorg ervoor dat je bodem geschikt is voor Viburnum. Het is een gemakkelijke plant, maar houdt niet van langdurig natte voeten. Het liefst staat hij met zijn wortels in een goed waterdoorlatende, matig voedselrijke bodem. Het liefst iets aan de zure kant. Droogte wordt niet gewaardeerd.
Stap 1
Maak een ruim plantgat dat minimaal even groot is als de pot waarin de plant zat. Heb je kaal pootgoed? Zorg dat de wortels de ruimte krijgen in het plantgat, maak het gat dus groot genoeg.
Stap 2
Voeg turfvrije potgrond,compost of ander organisch materiaal toe aan het plantgat. Plant vervolgens de Viburnum en duw de grond lichtjes aan. Dek vervolgens toe met een laag mulch.
Stap 3
Zorg dat je de bodem licht vochtig houdt, maar zorg dat de plant geen kletsnatte voeten heeft.
Wekelijks inspirerende planten in de je mailbox?
De verzorging van Viburnum

De Viburnum heeft weinig verzorging nodig. Jonge en pas aangeplante sneeuwballen zul je in het begin goed vochtig moeten houden, zonder dat ze te natte wortels houden. Een goede laag mulch helpt bij vochtregulering en geeft voeding aan de plant. Viburnum is minder bestand tegen (langdurige) droogte, geef dus voldoende water tijdens de hondsdagen.
Viburnum snoeien

De Viburnum of sneeuwbal hoef je in principe niet te snoeien. Ze kunnen wel goed tegen een snoeibeurt en er zijn verschillende redenen om dit toch te doen. Lees hoe je Viburnum kunt snoeien.
Viburnum verplaatsen, hoe doe je dat?

Jonge heesters kun je gemakkelijk verplaatsen. Oudere planten lopen het risico dat je de wortels teveel beschadigt en de plant niet goed zal aanslaan op zijn nieuwe plek. Afhankelijk van het soort Viburnum kies je een ander moment voor het verplaatsen.
Groenblijvende Viburnum verplaatsen
Heb je een sneeuwbal die groen blijft in de winter? Verplaats deze dan tussen augustus en oktober. Graaf hem ruim uit en verwijder (maar niet alle) aarde rondom de wortels. Zorg voor een goede (turfvrije) compost en voldoende water op zijn nieuwe plek.
Bladverliezende Viburnum verplaatsen
Bladverliezende struiken verplaatsen, zoals de Gelderse roos, doe je als de plant in rust is en het blad is gevallen. Bij voorkeur tussen september en eind oktober. Je kunt de plant ook nog verplaatsen tussen maart en april. Graaf ook deze ruim uit en verwijder (maar niet alle) aarde rondom de wortels. Zorg voor een goede (turfvrije) compost en voldoende water op zijn nieuwe plek.
Soorten Viburnums (sneeuwballen)
Zoals gezegd zijn er wel 150 soorten Viburnums, waarvan een deel populair is in de tuin. Wij laten je 7 mooie soorten zien.
1. Viburnum davidii

Deze sneeuwbal komt oorspronkelijk uit China en is een kleinblijvende, wintergroene struik. De donkergroene bladeren hebben prachtige nerven. Bloeit met witte bloemen van december t/m april en krijgt metaalblauwe bessen. De plant is eenslachtig, dus je hebt zowel mannelijke als vrouwelijke planten nodig om gegarandeerd bessen te krijgen.
Hoogte x breedte: 150cm x 150cm
2. Gelderse roos (Viburnum opulus)

Deze inheemse Viburnum komt zowel voor in Nederland als in België en heeft een grote meerwaarde voor de biodiversiteit, een echte aanrader voor de natuurlijke tuin! De witte schermbloemen zijn erg aantrekkelijk voor zweefvliegen en de glimmende rode bessen worden gegeten door tuinvogels. Past goed in een inheemse heg!
Hoogte x breedte: 400cm x 200cm
3. Viburnum x bodnantense

Deze bladverliezende Viburnum is een hybride soort, ontstaan uit twee soorten die oorspronkelijk groeien in China en in de Himalaya. De soort wordt vooral aangeplant vanwege zijn sterke geurende, lichtroze bloemen en de prachtige herfstkleuren. Cultivars van deze soort zijn bijvoorbeeld de ‘Charles Lamont’ en ‘Dawn’. Plant deze sneeuwbal op een plek waar je vaak komt, zoals naast een terras of naast de deur, zodat je kunt genieten van de geur.
Hoogte x breedte: 250cm x 150cm
4. Chinese sneeuwbal (Viburnum macrocephalum)

De Chinese sneeuwbal doet zijn naam eer aan door de balvormige bloemen. Het is een snelgroeiende struik en is een echte eyecatcher in de tuin.
Hoogte x breedte: 500cm x 400cm
5. Lauriersneeuwbal (Viburnum tinus)

Deze mediterraanse sneeuwbalsoort is groenblijvend en kan gemakkelijk als een heg worden aangeplant. De Viburnum tinus werkt ook goed als achtergrond voor andere planten. Staat graag in de volle zon, maar halfschaduw wordt ook getolereerd. Zorg voor een vochtige, goed waterdoorlatende bodem.
Hoogte x breedte: 300cm x 300cm
6. Viburnum plicatum

Een bladverliezende sneeuwbal, heeft een struikvormige groeiwijze met mooie witte bloemhoofden. Populaire cultivars zijn bijvoorbeeld ‘Dart’s Red Robin’ en ‘Mariesii’. Beiden hebben een schermvormige bloemen en bessen in de herfst.
Hoogte x breedte: 180cm x 200cm
7. Viburnum fordiae
Ook deze bladverliezende sneeuwbal komt oorspronkelijk uit China. In de zomer bloeit deze struik met pluimen van witte bloemen. In de herfst maken de bloemen plaats voor glanzende bessen. Wordt bezocht door bestuivers en vogels.
Hoogte x breedte: 400cm x400 cm