10 vaste planten zonder onderhoud die nooit teleurstellen

Helga Kluiter
|
21/06/2023
vaste planten zonder onderhoud: geranium

Sommige planten moeten met veel zorg worden omringd, terwijl andere juist pure overlevers zijn waar je geen omkijken naar hebt. Als je deze vaste planten zonder onderhoud als basis gebruikt van je beplanting, houd je meer tijd over om te genieten van hun fantastische kleuren en structuren. Elk jaar weer.

Lees verder na de advertentie

Vaste planten zonder onderhoud

Elk bloembed en elke border heeft een paar planten nodig waarop je kunt vertrouwen, omdat ze het elk jaar weer goed doen. Probeer deze betrouwbare, vaste planten zonder onderhoud voor een stralende tuin:

1. Breed klokje (Campanula latifolia)

Campanula

Het breed klokje ofwel Campanula latifolia is inheems in Noord-Europa, maar zeldzaam in Nederland en België. Hij groeit op schaduwrijke, voedingsrijke grond. De omhoog gerichte knoppen aan de lange stelen gaan steeds meer hangen naarmate ze verder openen en worden grote, klokvormige, blauwe, witte of lichtpaarse bloemen. Hij heeft geen steunstructuur nodig en gaat meerdere jaren mee. Je kunt de zaden trouwens makkelijk oogsten om nog meer van dit plantje te kweken, maar pas op dat je de zaadjes niet verliest via de gaatjes in de zaaddozen.

 • Bloei: juli-augustus 
 • Hoogte x Breedte: 150 cm x 50 cm

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort handige (moes)tuintips, checklists en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

2. Herfstasters

herfstaster

Planten worden vaak onmisbaar genoemd, maar in dit geval is het echt waar. Herfstasters bloeien vrijwel overal en produceren maanden paarsblauwe bloemen met een geel hartje. Een gemakkelijke en betrouwbare plant: sterk, gezond, een magneet voor late bijen én adembenemend mooi.

 • Bloei: augustus-oktober
 • Hoogte x Breedte: 70 cm x 45 cm

3. Armeense ooievaarsbek (Geranium psilostemon)

vaste planten zonder onderhoud: geranium

De meeste winterharde geraniums vallen in de categorie onderhoudsarme planten, maar deze Geranium psilostemon, ook wel Armeense ooievaarsbek genoemd, combineert dat voordeel met een ander belangrijk kenmerk: karakter. Als hij in redelijke grond staat, vormt hij binnen een jaar of twee een grote pol lichtgroene bladeren waaruit stengels opkomen met felgekleurde magenta bloemen met een donker hart.

 • Bloei: juni-augustus 
 • Hoogte x Breedte: 120 cm x 120 cm

4. Zeeuws knoopje (Astrantia major)

Zeeuws knoopje (Astrantia major)

Als je het Zeeuws knoopje (Astrantia major) de plek geeft die hij nodig heeft (namelijk redelijk goede grond die niet te snel uitdroogt), dan beloont hij je met een zee van stervormige bloemen boven cirkels van papierachtige schutbladeren die later de zaadjes dragen. Wil je meer bloemen (en natuurlijk wil je dat!), dan hoef je alleen maar af en toe de verwelkte bloemen eruit te plukken.

 • Bloei: juni-september
 • Hoogte x Breedte: 60-90 cm x 30-40 cm

5. Rudbeckia fulgida ‘Little Goldstar’

rudbeckia fulgida little gold star

Voor vaste planten zonder onderhoud zit je goed met deze vaste soort rudbeckia. Eind zomer en in het najaar bloeit hij met margrietachtige, goudgele bloemen op vertakkende dunne stengels. De bloemen worden gevolgd door zwarte, wiegende zaadhoofden, waarvan je tot in de winter kunt genieten – tenzij ze door vogels worden opgegeten. Rudbeckia fulgida ‘Little Goldstar’ heeft geen onderhoud of steunen nodig, maar heeft wel baat bij een dikke laag mulch. Splits de pollen om de paar jaar om de plant te vermeerderen.

 • Bloei: augustus-oktober 
 • Hoogte x Breedte: 50 cm x 40 cm

6. Rodgersia pinnata ‘Superba’

Schout bij nacht

Voor mooi loof is deze Rodgersia pinnata ‘Superba’, ofwel schout bij nacht, ideaal. De grote, handvormige bladeren zijn bij het uitlopen donkerrood, worden ‘s zomers groen en verkleuren weer in het najaar. Ze hebben een glanzende, bobbelige textuur, alsof ze zijn gepolijst, en vormen een prachtig canvas voor de hoge bloempluimen. Deze langlevende, vaste plant is ideaal voor halfschaduw en vochtige grond.

 • Bloei: juli-augustus 
 • Hoogte x Breedte: 120 cm x 100 cm

7. Kleurige wolfsmelk (Euphorbia epithymoides)

vaste planten zonder onderhoud

Sommige soorten wolfsmelk hebben specifieke eisen, zoals vochtige of juist droge grond, maar deze kleurige wolfsmelk Euphorbia epithymoides (die vroeger Euphorbia polychroma heette) is een goede allrounder. Hij sterft ‘s winters bovengronds af, maar komt begin voorjaar weer op om eind april het hoogtepunt van zijn geelgroene spektakel te bereiken. De schutbladeren worden later groener, maar behouden hun structuur maandenlang.

 • Bloei: april-mei 
 • Hoogte x Breedte: 40 cm x 60 cm

8. Grote bevernel (Pimpinella major

vaste planten zonder onderhoud: Grote bevernel
Hectonichus, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Veel schermbloemigen leven maar kort (vaak zijn het uit zaad opgekweekte een- of twee jarigen), maar de inheemse grote bevernel (Pimpinella major) gaat jarenlang mee. Hij is erg aantrekkelijk én makkelijk en gedijt goed in zonnige borders. Maar hij voelt zich net zo thuis in gevlekte schaduw. Een bijkomend voordeel is dat hij zichzelf vaak uitzaait voor meer gratis planten. De roze versie Pimpinella major ‘Rosea’ is een populaire en mooie cultivar.

 • Bloei: mei-juni 
 • Hoogte x Breedte: 120 cm x 60 cm

9. Beemdkroon (Knautia macedonica)

bloemen insecten

Beemdkroon (Knautia macedonica) is een luchtige, langbloeiende plant die weinig verzorging nodig heeft. Je hoeft hem alleen maar op de goede – zonnige – plek met voldoende drainage te zetten. Hij bloeit lang achtereen met rode speldenkussentjes die, als je ze laat zitten, mooie ronde zaadhoofden worden die zowel decoratief als vogelvriendelijk zijn. Hij bloeit en produceert zaad tot ver in het najaar.

 • Bloei: juni-oktober
 • Hoogte x Breedte: 80 cm x 40 cm

10. Wilde judaspenning (Lunaria rediviva)

Wilde judaspenning

Wie houdt er niet van de tweejarige tuinjudaspenning (Lunaria annua) met zijn paarse of witte bloemen die worden gevolgd door ronde, zilverachtige zaaddozen? Deze vaste soort, de wilde judaspenning (Lunaria rediviva) is net zo charmant als zijn bekendere neef, maar leeft langer. De hartvormige bladeren hebben getande randen. De bloemen hebben elk vier bloemblaadjes met een subtiele pastel-lila tint. De platte, druppelvormige zaaddozen doen aan glanzend, transparant papier denken.

 • Bloei: mei-juni
 • Hoogte x Breedte: 75 cm x 30 cm

Meer vaste planten zonder onderhoud

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu