Deze 10 makkelijke tuinplanten zijn niet kapot te krijgen

Helga Kluiter
|
26/08/2022
Zeeuws knoopje (Astrantia major)

Ben je bang dat je vingers niet groen genoeg zijn? Met deze makkelijke planten voor buiten kun je het eigenlijk niet fout doen. Zij overleven altijd.

Lees verder na de advertentie

Tuinplanten die niet doodgaan

Soms vergeten we dat planten gewoon willen groeien en dat wij, tuiniers, dat niet in de weg moeten staan. Natuurlijk is de ene plant veeleisender dan de andere. We hebben daar allemaal wel ervaring mee: eindeloos blijven proberen, om uiteindelijk – wanneer de plant het loodje legt – te concluderen dat we geen groene vingers hebben.

En hoewel het leuk is om soms een uitdaging te hebben, moeten we ook genoeg planten in de tuin hebben staan waar we niet naar om hoeven te kijken. Dat zijn planten die, wat je ook doet wat betreft water geven, snoeien en bemesten, groeien ondanks (en niet dankzij) onze goede zorgen.

Wekelijks tuinadvies in je mail

Iedere week dit soort plantenadvies in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

10 makkelijke planten voor buiten

Lees verder na de advertentie

Ook Onverwoestbare Planten hebben voedsel, water en licht nodig. Het zijn immers levende organismen. Maar als je deze makkelijke planten voor buiten op een plekje zet waar ze zich thuisvoelen – in de zon of schaduw, kleigrond of zandgrond – zullen ze je weinig hoofdbrekens opleveren:

1. Geranium

Geranium Wargrave Pink

De ooievaarsbek (Geranium) is een winterharde geranium die de bodem bedekt met zijn mooie blad. Begin zomer verschijnen de vrolijke bloemen en de plant bloeit door tot in het najaar. Deze geraniums kunnen met de meest onmogelijke situaties in de zon en schaduw omgaan. In de winter sterven ze bovengronds af om in het voorjaar steevast weer de kop op te steken.

  • Bloei: Mei-okt
  • Hoogte x Breedte: 40-120 cm x 40-120 cm

2. Kardinaalsmuts (Euonymus)

makkelijke planten voor buiten

De twee groenblijvende kardinaalsmutsen Euonymus ‘Emerald ‘n’ Gold’ en Euonymus ‘Emerald Gaiety’ sieren je tuin op met hun levendige, bontkleurige blad. Ze klimmen zelfs tegen een muur als je ze daarlangs plant. Zijn ze eenmaal goed geworteld, dan heb je er geen omkijken meer naar.

  • Hoogte x Breedte: 60-100 cm x 90-150 cm

3. Bracchyglottis ‘Sunshine’

makkelijke planten voor buiten
Meneerke bloem, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Dit kruiskruid droeg eerder de naam Senecio ‘Sunshine’. Zijn felgele, margrietachtige bloemetjes zweven boven het groengrijze, wintergroene blad. Het is een zomerbloeier, maar soms geeft hij ook in de herfst nog wat bloemen. Je kunt dit plantje zelfs in koepelvorm snoeien.

  • Bloei: Jun-jul
  • Hoogte x Breedte: 150 x 150 cm

4. Schildpadbloem (Penstemon)

penstemon

Penstemons ofwel schildpadbloemen bekoren met hun lange, slanke stengels met vingerhoedskruid-achtige bloemen. Ze zijn trouwens veel steviger dan dat ze eruit zien. Deze kruidachtige vaste plant kun je het beste elke twee tot drie jaar vervangen. De stekjes van deze plant wortelen gelukkig heel gemakkelijk, dus dit klusje is snel geklaard.

  • Bloei: Jun-okt
  • Hoogte x Breedte: 50-100 cm x 30-60 cm

5. Zeeuws knoopje (Astrantia)

Zeeuws knoopje (Astrantia major)

Het Zeeuws knoopje (Astrantia) werd lang gezien als een eenvoudig opvullertje, maar dankzij de vele nieuwe cultivars met bijvoorbeeld donkerrode bloemen of bloemen met lange bloemblaadjes is het een geweldige keuze geworden om te schitteren op vochtige bodems.

  • Bloei: Jun-sep
  • Hoogte x Breedte: 60-90cm x 30-40cm

6. Choisya ternata

makkelijke planten voor buiten: Coisya

Je kunt deze groeikrachtige groenblijvende struik die je makkelijk in toom houden door hem terug te knippen. Choisya ternata is zelfs prima te gebruiken als vervanger voor buxus, zodat je een zee van blad en witte, geurende bloemen op heuphoogte krijgt.

  • Bloei: Mei
  • Hoogte x Breedte: 250 x 250 cm

7. Bamboe

makkelijke planten voor buiten: bamboe

Geef je tuin een tropisch tintje met bamboe. Ondank zijn exotische herkomst kunnen veel soorten uitstekend tegen onze winters. Maar kies wel een polvormende soort, zoals bamboes met zwarte of goudgele stengels. Soorten die zich verspreiden via ondergrondse wortelstokken kunnen namelijk al snel je hele tuin (en die van de buren) overnemen.

  • Bloei: 5-8 m x 3-10 m

8. Elfenbloemen (Epimedium)

Elfenbloem (Epimedium)

Elfenbloemen vormen heuveltjes van frisgroen blad met daarboven in het voorjaar grappig gevormde gele, roze of witte bloemen, die bungelen aan hengelachtige steeltjes. Epimedium is een uitstekende bodembedekker voor schaduwplekken. Daar breidt het zich gestaag uit.

  • Bloei: Apr-mei
  • Hoogte x Breedte: 25-50 cm x 30-75 cm

9. Vleesbes (Sarcococca)

Sarcococca confusa

De vleesbes (Sarcococca confusa) is een compacte, groenblijvende struik met glanzende blaadjes die het licht prachtig reflecteren. De witte bloemen lijken kleine snorharen te hebben en verspreiden zodra ze in de winter openen een krachtige geur.

  • Bloei: Dec-mrt
  • Hoogte x Breedte: 150-200 cm x 100-200 cm

10. Sleutelbloemen (Primula)

Waar zouden we zijn zonder deze kleine schoonheden? Sleutelbloemen (Primula) houden van zowel zon als schaduw en zaaien zichzelf uit in je tuin, zonder dat ze opdringerig worden. Sleutelbloemen kondigen aan dat de lente op het punt van losbarsten staat – en dat maakt ze tot graag geziene tuingasten.

  • Bloei: Mrt-mei
  • Hoogte x Breedte: 20 x 35 cm

Meer makkelijke planten voor buiten

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu