In de tuin is bamboe een geliefde plant en niet alleen in tuinen met Japanse stijl. Deze (vaak) groenblijvende planten uit het verre oosten gedijen goed in onze contreien. Soms zo goed, dat ze wel een snoeibeurt kunnen gebruiken. We vertellen je wanneer en hoe je bamboe kunt snoeien, en wat je tegen woekerende bamboe kunt doen.
Lees verder na de advertentie
Moet je bamboe snoeien?
Hier zijn de meningen over verdeeld. Het is een makkelijke plant en het is niet per se noodzakelijk om bamboe te snoeien, maar het kan wel helpen om de plant gezond te houden en bepaalde groei aan te moedigen. Ook kan het helpen bij het vormen van een compactere plant en kun je natuurlijk de vorm bepalen. Het verwijderen van dode, oude en beschadigde stengels kan helpen om ziektes te voorkomen.
Snoeien van bamboe is in elk geval het eerste jaar niet nodig, vanaf het tweede jaar kun je de situatie nog eens bekijken.
Wanneer kun je bamboe snoeien?
Het moment waarop je een bamboe kunt snoeien, hangt af van het doel dat je hebt met het snoeien. Als je wilt snoeien, zin dit de beste momenten:
- Einde winter of late lente: Dit is de ideale tijd om te snoeien als je nieuwe groei wilt bevorderen of om de bamboe te verjongen. De plant is nu nog in rust en zal zo de minste hinder ervan ondervinden.
- Late zomer: Door te snoeien in augustus en september, kun je verjonging bevorderen en de plant compacter houden. Dit werkt met name goed voor bamboehagen. Ook zijn deze maanden geschikt om bamboe te toppen om de hoogte te beperken en kun je de onderhoudssnoei toepassen.
- Najaar en begin winter: Nu de plant in rust is, kun je gemakkelijk volgroeide halmen verwijderen, zonder de plant te veel te beschadigen. Deze snoei voer je uit tussen oktober en januari.
Wekelijks snoeitips ontvangen?
Op deze 4 manieren kun je bamboe snoeien
Als je bamboe gaat snoeien, zijn er verschillende manieren waarop je dat kunt doen. Dit is afhankelijk wat je wilt en je doel is. Deze drie manieren kun je toepassen bij het snoeien.
- Uitdunnen: het doel van uitdunnen is het voorkomen dat de plant te compact wordt. Je zorgt voor gezonde, nieuwe groei en voor een betere luchtcirculatie wat ziekten kan voorkomen. Je verwijdert in elk geval alle oudere en dunne stengels.
- Onderhoud: Het doel van onderhoud is vooral om de plant gezond te houden en daardoor een langere levensduur te gunnen. Je verwijdert tijdens het onderhoud zieke en dode stengels. Eventueel kun je een zijtakken wegknippen.
- Toppen: Het is mogelijk om de hoogte van bamboe in te perken door de stengels te toppen. Dit zorgt ervoor dat de plant makkelijker te onderhouden is. Deze snoeitechniek wordt vooral toegepast bij bamboes die erg hoog kunnen worden. Bij de meeste bamboes is het zo dat zodra ze getopt zijn, ze alleen nog hun energie in zijtakken zullen steken.
- Opsnoeien: Als je wilt dat de stengels goed zichtbaar zijn, kun je de (lagere) zijtakken van de stengels verwijderen.
Dit heb je nodig voor het snoeien van bamboe
Voordat je aan de slag gaat met het snoeien van de bamboe, is het verstandig alvast het juiste gereedschap te verzamelen.
Goed gereedschap
Het beste snoeigereedschap dat je hiervoor kunt gebruiken zijn scherpe, sterke snoeischaren. Ga hiermee het eerst aan de slag. Je kunt hier gericht mee knippen en een scherpe snede voorkomt deels splintervorming. Voor dikke bamboestengels heb je waarschijnlijk een (telescopische) takkenschaar nodig of scherpe handzaag.
Beschermende maatregelen
Wel is het zeer aan te raden om bescherming te dragen, met name goede handschoenen. Gesnoeide bamboe kan zeer scherp zijn en splinters geven. Oogbescherming kan daarom ook geen kwaad.
Bamboe snoeien: zo doe je dat
Het snoeien van bamboe is niet moeilijk en vergt geen speciale techniek. Zo snoei je bamboe:
Stap 1: plant beoordelen
Bekijk van een afstand je bamboe en bepaal welke snoei nodig is (onderhoud, uitdunnen, toppen of opsnoeien, of een combinatie) en bepaal of het nu de juiste tijd is om deze snoei toe te passen (zie ‘Wanneer kun je bamboe snoeien’).
Stap 2: snoei de stengels
Het daadwerkelijk snoeien is gemakkelijk. Een afgeknipte stengel, zal niet meer uitlopen. Knip daarom de stengel vlak boven de grond af, zodat je geen lelijke, dode stengels krijgt. In het geval van toppen, opsnoei of onderhoudssnoei, knip je uiteraard alleen de top weg of de zijtakken.
Stap 3: verwerk je snoeiafval
De meeste bamboe is keihard en zal niet makkelijk composteren. Verwerk het snoeiafval daarom op een andere manier. Als je de stengels in kleine stukjes knipt, kan het wel op de composthoop. Naast de groene kliko, kun je de stengels ook zo verwerken:
- Maak steunstokken voor planten
- Gebruik ze (in stukken) in insecten- en bijenhotels
- Zet potten ermee op stokken in de moestuin
- Gebruik ze om zaaibedden of (rustende) planten aan te geven
- Verjaag katten uit de tuin en zet veel stengels naast elkaar waar ze graag hun behoeften doen.
Tip: Nadat je klaar bent met snoeien, is het raadzaam om dicht aan de buitenkant van de kluit rondom een schop te steken. Je verwijdert hiermee eventuele uitlopers. Zelfs polvormige bamboes kunnen zich hiermee uitbreiden als ze goed zijn aangeslagen!
De beste snoeitips
- Wanneer moet ik welke plant snoeien?
- Waar moet ik op letten met snoeien?
- De beste tips voor een bloeiende tuin.
Wat te doen tegen woekerende bamboe
Bamboe staat erom bekend dat ze aan het wandelen gaat. Dit geldt niet voor álle soorten. Je hebt woekerende soorten en niet-woekerende soorten (polvormigen). Polvormige varianten (zoals Fargesia) kunnen als ze eenmaal goed aangeslagen zijn ook uitlopers maken, zij het minder dan bij de woekerende familieleden.
Hiermee zorg je ervoor dat je woekerende bamboe niet aan de wandel gaat. Desondanks is het belangrijk hem goed in de gaten te houden en op tijd uitlopers te verwijderen:
Wortelbegrenzing
Zorg voor wortelbegrenzing. Graaf een greppel van 40-60 cm diep en bekleed deze met overlappende, ondoordringbare materialen, zoals stoeptegels, golfplaten of een sterke wortelwerende folie. Zorg ervoor dat dit boven de grond uitsteekt.
Daarnaast is het belangrijk dat de wortelkluit van de bamboe onder de bovenkant van de greppel zit. Vul de greppel aan met aarde en goed verteerde mest of compost. Let erop dat je de wortelstokken niet beschadigt. Geef voldoende water en breng een laag mulch aan om de barrière, die boven het grondoppervlak uitkomt, te verbergen.
Bamboe in pot zetten
Plaats de bamboe in een grote pot of kuip. De plant kan hier uitstekend groeien, maar kan zich niet uitbreiden. Let wel op dat als een bamboe er zin in heeft, zijn wortelstokken mogelijk via het drainagegat alsnog een weg naar buiten weten te vinden.