Buxus snoeien: wanneer doe je dat het beste en hoe pak je het aan?
De buxus (Buxus sempervirens) is een zeer geliefde tuinplant voor hagen, als individuele plant en wordt ook voor vormsnoei veelvuldig gebruikt. Het snoeien is niet ingewikkeld, maar wel belangrijk om op het juiste moment en op de juiste manier te doen. We leggen je uit hoe en wanneer je de prachtige buxus kunt snoeien.
Wanneer kun je buxus het beste snoeien (en wanneer niet)
De buxus is wintergroen én winterhard, maar kan wel schade oplopen als je deze te laat in het najaar of in de winter snoeit. Het is beter om de buxus vanaf eind september niet meer te snoeien, om vorstschade te voorkomen.
De beste tijd om de buxus te snoeien is in augustus en september. Is je buxus erg gaan woekeren, dan kun je deze flink terugsnoeien aan het einde van de lente (eind mei).
Wekelijks snoeitips in je mail
Iedere week dit soort snoeitips en andere tuininspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Wanneer snoeien bij vormsnoei
Lees verder na de advertentie
Als je een buxus in een bepaalde vorm wilt snoeien (vormsnoei), kun je dit het beste doen in het voorjaar. Snoei grofweg de vorm die je wilt. Aan het eind van de zomer kun je dan de rest van het snoeiwerk doen.
Hoe kun je buxus het beste snoeien?
Het snoeien van een buxus is gemakkelijk, maar het is belangrijk dat je dit op het juiste moment doet. Zowel in tijd (zie hierboven) en onder de juiste omstandigheden: wanneer het droog is. Voorkom veel gemaakte snoeifouten.
Snoei de buxus met een schone heggenschaar of snoeischaar en knip de plant naar wens. Als je hard wilt terugsnoeien in het voorjaar, kun je tot in het hout terugsnoeien. Verder kan er weinig misgaan, dus wees niet bang om lekker aan de slag te gaan.
- Bekijk de heg of struik van een afstandje en schat in hoe je hem wilt snoeien.
- Wil je een kaarsrechte haag? Dan kun je een touw spannen tussen twee palen en deze lijn aanhouden bij het snoeien.
- Snoei vervolgens met de (elektrische) heggenschaar of snoeischaar de bladeren en takken weg. Als je flink moet terugsnoeien in het voorjaar, heb je wellicht een boomzaag nodig om dikke takken te verwijderen.
- Ruim direct het snoeiafval op om eventuele besmetting met buxusschimmel te voorkomen. Staan de struiken los van elkaar? Dan kun je het beste tussen het snoeien van elke struik de heggenschaar goed schoonmaken, zodat je geen schimmelsporen overbrengt op andere planten.
De beste snoeitips
€ 12.99‘Snoeien doet bloeien’ is niet voor niets een beroemde uitspraak. Maar hoe pak je dit nu aan? Gardeners’ World magazine heeft alles voor je op een rij gezet. Wanneer, hoe en waarom snoei je precies? Inclusief een jaarplanner snoeien kan het nooit meer mis gaan. Op naar een bloeiende tuin!
- Wanneer moet ik welke plant snoeien?
- Waar moet ik op letten met snoeien?
- De beste tips voor een bloeiende tuin.
Buxus snoeien met een elektrische heggenschaar
Je kunt gerust de elektrische heggenschaar gebruiken om je buxus weer mooi strak in het gareel te krijgen. Dit kun je het beste doen als je hoge of lange hagen hebt (of allebei in een). Heb je kleine hagen of losse buxusstruiken? Dan kun je preciezer snoeien met een heggenschaar en snoeischaar.
Kan ik buxus terugsnoeien tot op het hout?
Ja, dit kan. Zorg wel dat je dit doet aan het einde van het voorjaar, zodat de plant gedurende het groeiseizoen kan herstellen. Doe dit nooit na september, om vorstschade te voorkomen. De plant heeft dan niet altijd voldoende tijd om goed te herstellen voor de winter.
Hoe voorkom ik buxusschimmel met snoeien?
Buxus is gevoelig voor de buxusschimmel (veroorzaakt door Calonectria pseudonaviculata). Zorg daarom dat je de buxus altijd snoeit als het droog is en verwijder gelijk het snoeiafval om verdere besmetting te voorkomen.
Als je de plant één keer per jaar snoeit, krijgt de struik een minder compact bladerdek. Dit zorgt voor meer luchtcirculatie en daarmee zorg je ervoor dat de schimmel minder kans krijgt.
Buxusmot en buxusvervangers
In sommige jaren kan er een plaag ontstaan van de invasieve buxusmot, deze kan volledige struiken kaalvreten. Flink aangetaste struiken kun je beter niet snoeien en ze de kans geven om te herstellen.
De buxusmot heeft steeds meer natuurlijke vijanden. Als je de buxusmot toch wilt bestrijden, doe dit dan biologisch. Als je buxus het loodje heeft gelegd, dan kun je ook een van deze buxus vervangers overwegen.