Liguster snoeien, we vertellen je hoe en wanneer

Govert de Jong
|
15/09/2024
liguster snoeien

De liguster wordt vaak gebruikt als haag, maar kan ook zeker als struik in de tuin gezet worden. Voor een ligusterhaag worden doorgaans de haagliguster (Ligustrum ovalifolium) of de wilde liguster (Ligustrum vulgare) gebruikt. Beiden zijn zeer geschikt voor hagen, waarbij de inheemse wilde liguster voor tuindieren een grote meerwaarde heeft. Wij vertellen je hoe en wanneer je de liguster kunt snoeien.

Wanneer liguster snoeien

Beide ligustersoorten kun je het beste snoeien aan het einde van de winter, als je hem rigoureus wilt inkorten. Het is een zeer sterke plant en zal goed teruggroeien. Door vroeg te snoeien, voorkom je dat je lang tegen een lelijke haag aankijkt én ben je op tijd voordat de tuinvogels beginnen te broeden.

Wanneer je de haag grof gaat snoeien, zorg dan dat je het ene jaar één kant snoeit en dan de andere kant een of twee jaar later. De plant kan zo beter herstellen en je behoudt het dekkende effect, omdat een kant van de haag groen blijft. Je behoudt zo de privacy in je tuin en kun je de ligusterhaag goed combineren met andere groenblijvende bomen tegen inkijk.

Wekelijks snoeitips in je mail

Iedere week handige snoei- en andere tips van Gardeners’ World in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Zomersnoei van de liguster

Behoud bloemen bij de zomersnoei voor de bestuivers – Foto: Frauke Riether / Pixabay

Lees verder na de advertentie

Als de liguster in goede vorm is en goed is aangeslagen, hoef je hem alleen bij te snoeien in de zomer met een heggenschaar of snoeischaar. Probeer te voorkomen dat je bloemknoppen of vormende vruchten verwijderd, dit is een welkome voedselbron voor bestuivers en vogels.

Stap voor stap een ligusterhaag snoeien

Ga je aan de slag met het snoeien van je liguster(haag)? Volg dan onderstaande stappen om tot een mooi resultaat te komen en ervoor te zorgen dat je planten gezond blijven.

1. Voorbereiding

Zorg voor schoon en scherp snoeigereedschap, zorg dat je (oog)bescherming draagt en handschoenen. Liguster is namelijk giftig, met name de vruchten.

2. Grove snoei

Als je de liguster flink wilt aanpakken, doe je dit aan het einde van de winter. Je kunt gerust terugsnoeien tot het oude hout, de plant zal daar weer uitlopen.

3. Onderhoudssnoei in de zomer

Als de haag flink uitloopt in het groeiseizoen, kun je gerust de uitlopers wegsnoeien met een snoeischaar of (elektrische) heggenschaar. Probeer het verwijderen van bloem(knoppen) of vruchten te vermijden.

4. Liguster verzorgen na het snoeien

Zeker bij een rigoureuze snoei krijgt de plant een flinke klap. Je kunt hem een handje helpen door de haag te bemesten met een algemene, organische voeding. Geef de haag ook overvloedig water en breng daarop een laag mulch aan, rond de basis van de plant.

Liguster op stam snoeien

Liguster op stam snoeien

Heb je een bolvormige liguster op stam? Dan kun je deze het beste snoeien in april of snoeien in mei. In september snoeien is ook mogelijk. Zijn er veel uitlopers in de zomer? Dan kun je deze bijknippen met een snoeischaar. Hoewel in een (kleine) liguster op stam de kans op vogelnesten klein is, kan het geen kwaad een kijkje te nemen of je niet per ongeluk een nest verstoord.

Verwaarloosde liguster snoeien

Als je oude of een verwaarloosde liguster hebt staan in je tuin, kun je deze net zoals bij een haag flink terugsnoeien in het oude hout. Doe dit ook aan het einde van de winter. Zorg dat je de plant daarna goed verzorgd met voeding, veel water en mulch. Deze prachtige struik zal weer in zijn volle glorie herstellen!

Mijn liguster wordt kaal en verliest bladeren

De liguster is een semi-winterharde plant en kan zijn bladeren bij koude winters verliezen. Dit kan ook in combinatie zijn met dat de haag te weinig voeding of ruimte heeft om te groeien. Vooral in smalle groenstroken tussen bestrating heeft de liguster minder ruimte voor de wortels en minder voeding tot zijn beschikking. Ze kunnen hierdoor eerder hun blad laten vallen. Het vergroenen van de standplaats en het bijvoeden van de haag kan de kans op bladverlies verkleinen.

Meer lezen

Govert de JongGovert kan uren praten over inheemse planten, natuur en het dierlijk leven in de tuin. Duurzaamheid en biodiversiteit past hij veel toe in de tuin én hij schrijft er graag over voor Gardeners' World!
Magazine van Gardeners’ World 10/2024

Gardeners’ World 10/2024

Bestel nu